پیروزی توکایف دربرابر رقبای ناشناخته
قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور کنونی قزاقستان با کسب ۸۱.۳۱ درصد از آرا در انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام دوباره به پیروزی رسید

براساس نتایج اولیه اعلام شده از سوی کمیسیون مرکزی انتخابات قزاقستان، در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری «قاسم جومارت توکایف» رئیس جمهوری فعلی این کشور به پیروزی رسیده است.این دوره از انتخابات، در واقع هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان بوده است. پیش از این، «نورسلطان نظربایف» در مدت 29 سال ریاست جمهوری ممتد بر قزاقستان از زمان استقلال این کشور در سال 1991 میلادی، پنج دوره انتخابات برگزار کرده که دو دوره آن زودهنگام بود.برگزاری دو دوره انتخابات اخیر نیز به برگزاری انتخابات در دوران ریاست جمهوری قاسم جومارت توکایف باز می گردد. در حقیقت، پس از کناره گیری نورسلطان نظربایف از کرسی ریاست جمهوری قزاقستان در سال 2019 میلادی، قاسم جومارت توکایف به عنوان نخست وزیر این کشور و نماینده تام الاختیار وی بر کرسی ریاست جمهوری قزاقستان تکیه زد.توکایف با هدف افزایش نفوذ خود در قزاقستان، به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اقدام کرد. این در حالی بود که توکایف می توانست بیش از دو سال در سمت ریاست جمهوری قزاقستان باقی بماند و پس از آن، انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کند.در ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان، قاسم جومارت توکایف بیش از 70 درصد آرا را به خود اختصاص داده بود. اما بر اساس شمارش آرای اخیر انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان، قاسم جومارت توکایف رئیس جمهوری فعلی، 81.31 درصد از کل آرای شمارش شده هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کشور را کسب کرده است.در همین زمینه، کمیسیون مرکزی انتخابات قزاقستان اعلام کرد: توکایف برای هفت سال، زمام امور قزاقستان را در اختیار خواهد داشت. در حقیقت، تا سال 2029 میلادی، قاسم جومارت توکایف همچنان در سمت ریاست جمهوری قزاقستان قرار خواهد داشت.
نامزدی زنان در انتخابات برای اولین بار
در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری، برای نخستین بار، زنان، امکان نامزدی در انتخابات را به دست آوردند. در همین زمینه، دو تن از زنان قزاق از جمله خانم «سلطنت تورسینبکووا» از انجمن دولتی «مادران قزاق در مسیر آینده» و از جمله فعالان شبکه های اجتماعی در قزاقستان و خانم «کاراکات آبدن»، از اتحاد ملی مددکاران اجتماعی حرفهای دو تن از نامزدهای هفتمین دوره انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قزاقستان بودند.یکی دیگر از ویژگی های مهم انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قزاقستان، قرار گرفتن گزینه «هیچ کدام» در برگه های رای گیری بود. این گزینه برای نخستین بار در تعرفه های انتخاباتی گنجانده شده است. در دوره پیشین انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان، سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی که بیش از 300 ناظر را برای انتخابات به قزاقستان اعزام کرده بود، تاکید کرد: « انتخابات در قزاقستان، هیچ وقت کاملاً دموکراتیک برگزار نشده است.»این موضع گیری نهادهای غربی اگر چه براساس تنگ نظری های این دسته از نهادها منعکس می شوند، اما از برخی واقعیت ها نیز در سپهر سیاسی قزاقستان حکایت دارند. در حقیقت، نتیجه آرای انتخابات در قزاقستان را نباید چندان مستحکم قلمداد کرد به خصوص که نامزدهای معرفی شده در مقایسه با رئیس جمهوری فعلی قزاقستان از وزن سیاسی چندانی برخوردار نبوده اند.ناگفته نماند که انتخابات ریاست جمهوری مطابق با نظام ریاستی جدید در قزاقستان برگزار شد. نظام ریاستی در قزاقستان بنابر نتیجه همهپرسی ماه ژوئن سال جاری میلادی در این کشور تغییر کرده است.بر این اساس، شخص رئیس جمهوری فقط برای یک دوره هفت ساله میتواند به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شود و دیگر حق شرکت در انتخابات در دوره های بعدی را نخواهد داشت.هرچند کارشناسان می گویند، کسب آرای بیشتر از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان به معنای برتری مطلق قدرت سیاسی در این کشور قلمداد نمی شود. با وجود این، کسب نزدیک به 20 درصد از آرای اخذ شده در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان را باید یک پیروزی توسط مخالفان دولت آستانه قلمداد کرد.بر این اساس، آرای مخالفان دولت آستانه از 5 تا 10 درصد، به بیش از 16 درصد افزایش یافته است.