تهیهکننده «حسینیه معلی»: 50 شخصیت فرهنگی درباره طرح برنامه نظر دادند
سعید ستودگان تهیهکننده برنامه «حسینیه معلی» در گفتوگو با مهر، از چالشهایی که داشته است، ۵۰ چهرهای که طرح برنامه را به آنها ارائه کرده و دیگر موارد ساخت این حسینیه تلویزیونی سخن گفت. گزیدهای از این گفتوگو را میخوانید:
معمولاً برنامههایی که ساختار جدیدی دارد ابتدا با موانع و چالشهایی رو به رو است به ویژه در برنامههای دینی که این حساسیتها بالاتر هم میرود. شما برای دعوت از مداحان در این برنامه با این چالشها رو به رو نبودید؟
این حرف درستی است که ممکن است افراد برای همکاری با برنامههایی با ساختار جدید ملاحظاتی داشته باشند ولی خدا را شکر ما قبل از این که بخواهیم برای این برنامه از آقایان مداح دعوت کنیم حدود سه، چهار ماه جلسات اتاق فکر داشتیم خدمت حدود ۵۰ نفر از شخصیتهای فرهنگی کشوری رسیدیم، طرح برنامه را به آنها ارائه کردیم نکات و ملاحظات آنها را شنیدیم.
واقعاً این طرح با ۵۰ نفر در میان گذاشته شد؟
بله و با هر یک به صورت مجزا مطرح شد. از پیرغلامان حسینی، از استادان دانشگاه در حوزه علوم اجتماعی، مسائل فرهنگی و بزرگان حوزه و کسانی که صاحب نظر بودند در حوزه هیئت به همه این افراد طرح برنامه ارائه شد. ملاحظات آنها را شنیدیم، در نظر گرفتیم و با این ملاحظات سراغ مداحان رفتیم آنها هم وقتی دیدند ملاحظات خاص وجود دارد و نکاتی که ممکن است ضرری برای دستگاه عظیم عاشورا داشته باشد در این برنامه نیست، با بزرگواری لطف کردند پذیرفتند و با توجه به تعداد زیاد برنامههایی که قبل از ماه محرم داشتند به این برنامه آمدند.
برنامه «وجیها بالحسین» را هم دیده بودید؟
بله، آن برنامه را دیده بودم. طرحی که در ذهن من بود شاید ملاحظات انجامش در دو سال پیش زیاد بود.
چه ملاحظاتی؟
این که ممکن بود واکنشهایی در پی داشته باشد یا ماجرا درست فهم نشود و بعد از این که «وجیها بالحسین» ساخته شد این ملاحظات کمتر شد.
این برنامه خیلی با «عصر جدید» مقایسه شد و خود «عصر جدید» هم کپی از برنامههای استعدادیابی جهانی بود این مقدار کپی بودن را چطور میتوان ایرانیزه کرد؟
برنامه ما اصلاً استعدادیابی نیست. در برنامههای استعدادیابی افرادشرکتکننده، باید بتوانند نظر مثبت داوران را جلب کنند تا به مراحل بالاتر بروند و در پایان به شهرت برسند و ستاره بشوند. این برنامه به هیچ وجه این نیست. هر کسی فقط یک بار در این برنامه اجرا دارد، هیچ کس با دیگری رقابتی نمیکند. هیچ کسی به دنبال گرفتن رای سفید نیست. کسی برای گرفتن جایزه و زنگ طلایی و ستاره شدن نمیآید.
کسی برای این که بگوید مردم به شماره فلان ستاره مربع رای دهید این جا نیست. ماهیت برنامه ما با برنامههای استعدادیابی فرق دارد. از لحاظ دکور و فرم قطعاً ما از برنامههای استعدادیابی وام گرفتهایم. یعنی گفتیم حسینیهای داریم و میخواهیم در آن آیینهای عاشورایی نواحی مختلف کشور را نشان دهیم. این جا از کودک پنج ساله تا پیرمرد ۹۱ ساله میآید. آداب این جا این است که آن پیرمرد باید تکریم شود حالا چه بهتر که با حضور چهار نفر که نوحه خوان خانه امام حسین(ع) هستند صورت بگیرد و از طرف دیگر اگر کودکی میآید که اول راه است مداحان بتوانند او را ارشاد کنند، معلمی کنند و به رشد او کمک کنند. به گونهای که وقتی این برنامه ضبط و پخش میشود خیلیها که نتوانستهاند با یک استاد مداح در گوشه و کنار کشور ارتباط بگیرند اینها را بشنوند و آموزش ببینند. بنابراین قطعاً از فرم برنامههای استعدادیابی وام گرفته ایم اما به هیچ وجه استعدادیابی نیستیم.