چه چیزی آبه را به کشتن داد؟

ناصری- بعد از ترور شینزو آبه نخست وزیر سابق ژاپن که روز شنبه در صفحه 3 روزنامه به طور مفصل به آن پرداختیم، در روزهای اخیر مطالبی درباره نحوه خبر رسانی از لحظه ترور تا فوت، خطاهای تیم حفاظت از شینزو آبه و کوتاهی ها در امدادرسانی، در شبکه های اجتماعی منتشر شد که در این مطلب سعی داریم به برخی از آن ها بپردازیم که در ادامه می خوانید.
نحوه اطلاع رسانی
یکی از موضوعاتی که هنگام وقوع این گونه اتفاقات بسیار مهم است، نحوه اطلاع رسانی است. علی نورانی مترجم ارشد رادیو ژاپن، درباره نحوه اطلاع رسانی ژاپنی ها از ترور و فوت شینزو آبه در صفحه شخصی اش نوشته است: «ژاپنی ها اخبار و حرف های شان را خیلی سربسته میگویند و تمایل ندارند نقطهها را به یکدیگر وصل کنند. ترجیح میدهند شنونده این کار را در ذهن خود انجام دهد. در این چند سال فهمیدم که وقتی یک ژاپنی میگوید چیزی «مشکل» است، منظورش این است که ممکن نیست و فقط نمیخواهد مستقیم نه بگوید. امروز (17 تیر) هم تا یکی دو ساعت تیتر اول خبر رادیو ژاپن این بود: «آبه بر زمین افتاد. مردی دستگیر شد. کسی خون دید. کسی صدای تیر شنید. یکی دستگیر شد.» این هایکوی غمانگیز ساعاتی خلاصه اخبار امروز ژاپن بود که آن قدر پراکنده و عجیب بود که باعث خنده بعضیها شده بود. البته میشد گفت به دلیل حساسیت موضوع نمیخواستند پیش قضاوت کنند ولی در این چند سال همیشه شاهد این شیوه بیان ژاپنی بودهام. به بیان دیگر تنها چیزی را که مستقیم و بلافاصله میتوانند تایید کنند، میگویند و حاضر نمیشوند این اطلاعات را به هم وصل کنند و مثلا بگویند پس از شنیده شدن صدای تیراندازی آبه بر زمین افتاد.»
خطاهای تیم حفاظت
فیلمهای منتشر شده، نشان میدهد تیم حفاظت نخست وزیر پیشین، آنگونه که باید و شاید درست عمل نکرده و مجموعه خطاهایش باعث مرگ شینزو آبه شده است. عصر ایران، با استناد به تصاویر منتشرشده، ضعفهای عملکردی تیم محافظتی را بررسی کرده و در این باره نوشته است: محافظان شینزو آبه عمده توجه خود را متوجه جمعیت مقابل وی کرده و از پشت سر وی غافل بودند. شاید علت این باشد که آن ها به مأموریت در مراسم و سخنرانیهای رسمی که عمدتاً در سالنهای سرپوشیده برگزار میشود و پشت سخنران، دیوار است، عادت داشتند، حال آنکه بادیگاردها باید مراقبت ۳۶۰ درجه داشته باشند. همچنین قاعدتاً حواس تیم محافظت باید به جوانی میبود که به عنوان شنوندۀ سخنرانی نخست وزیر پشت او ایستاده بود و کیفی با محتویات نامعلوم در دست داشت. در ضمن عملکرد کُند محافظان بعد از شلیک اول هم به خوبی در ویدئوهای منتشر شده مشهود است که باعث اصابت تیر دوم و مرگ آبه شد.
ایرادها در امدادرسانی
جهانپور مدیر سابق روابط عمومی وزارت بهداشت هم در توییتی به مشکلات امدادرسانی در لحظه ترور اشاره کرده و نوشته است: «حضور نداشتن تیم فوریت های پزشکی در صحنه و بدتر از اون دیر رسیدن اورژانس، یه فاجعه به تمام معنا بود، تقریبا هیچ چیزی سرجای خودش نبود، بارها شک کردم تصاویر برای اندونزی یا فیلیپین یا ... باشه، اما خیر، ژاپن بود.»
به اعتقاد برخی خطاهای تیم حفاظت و ایرادهای امدادرسانی باعث شد شینزو آبه در ماجرای ترورجان خود را از دست بدهد.