رشد مثبت اقتصاد ایران در 1400
بانک مرکزی در گزارشی از رشد اقتصادی مثبت 4.4 درصدی در سال ۱۴۰۰ خبر داد؛ سهم هرکدام از گروههای نفت، کشاورزی، معادن و... در رشد اقتصادی چقدر بوده است؟

بر اساس گزارش بانک مرکزی در زمستان ۱۴۰۰ که دومین فصل عملکرد دولت سیزدهم محسوب میشود، رشد اقتصادی کشور به 5.7درصد و رشد اقتصادی بدون نفت به 6.3درصد افزایش یافت. رشد اقتصادی کشور در فصل پاییز سال گذشته 4.8درصد و در زمستان گذشته 5.7درصد بوده است. بدین ترتیب در دو فصل نخست عملکرد دولت سیزدهم، رشد اقتصادی فصلی کشور به طور میانگین 5.25 درصد بوده است. این در حالی است که از پاییز ۱۳۹۲ تا تابستان ۱۴۰۰ در دولتهای یازدهم و دوازدهم متوسط رشد فصلی اقتصاد ایران 1.45 درصد بوده است. بدین ترتیب در دولت سیزدهم تاکنون رشد اقتصادی کشور 3.6 برابر بزرگتر از رشد اقتصادی دولت قبل بوده است. در ۳۲ فصلی که دولت گذشته بر سر کار بود، در ۱۲ فصل مختلف، رشد اقتصادی کشور منفی شده بود. آن طور که ایرنا نوشته است رشد اقتصادی کشور (به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۵) در سال ۱۴۰۰ به عدد 4.4درصد رسید. تحقق رشد اقتصادی 4.4درصدی در سال ۱۴۰۰ در امتداد رشد اقتصادی 4.1 درصدی سال ۱۳۹۹، حکایت از روند رو به بهبود فعالیتهای اقتصادی در کشور به رغم تداوم تحریمهای اقتصادی دارد.
کدام فعالیت ها بر رشد اقتصاد ایران تاثیر بیشتری داشته است؟
بررسی عملکرد رشد اقتصادی بر حسب گروه فعالیتهای اقتصادی در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد، رشد ارزش افزوده گروههای «خدمات»، «نفت و گاز»، «صنایع و معادن» و «کشاورزی» در این سال به ترتیب معادل 6.5، 10.1، 1.1و 2.6- درصد بود که به ترتیب از سهمی معادل 3.6، 0.8، 0.3، و 0.3- واحد درصد در رشد اقتصادی سال ۱۴۰۰ برخوردار بودهاند. رشد 6.5 درصدی ارزش افزوده گروه «خدمات» در سال ۱۴۰۰ عمدتاً متاثر از تحولات بخشهای «اداره عمومی، دفاع و تامین اجتماعی»،«حمل و نقل و انبارداری»، «اطلاعات و ارتباطات»، «بهداشت و مددکاری اجتماعی»، «آموزش» و «عمده فروشی، خرده فروشی و تعمیر وسایل نقلیه موتوری» به ترتیب با سهم 0.8، 0.6، 0.5، 0.5، 0.4 و 0.4 واحد درصد از رشد تولید ناخالص داخلی بوده است. همچنین در این سال بخشهای خدماتی از جمله «فعالیتهای مربوط به تامین جا و غذا»، «فعالیتهای حرفهای، علمی و فنی» و «هنر، سرگرمی، تفریح، ورزش و سایر فعالیتهای خدماتی» از بهبود قابل ملاحظه عملکرد ارزش افزوده به ترتیب معادل 28.2، 15.8و 14.6 درصد نسبت به سال قبل از آن برخوردار بودند که نشان میدهد با اقدامات مناسب انجام شده در زمینه پوشش گسترده واکسیناسیون عمومی و نیز ابتکارات بخش خصوصی در بهکارگیری ظرفیتهای اینترنتی، تبعات منفی بحران کرونا بر حوزه فعالیتهای بخش خدمات تا حد زیادی مرتفع شده است. افزایش قابل ملاحظه ارزش افزوده گروه نفت نیز در سال ۱۴۰۰ عمدتاً ناشی از افزایش تولید و صادرات نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی نسبت به سال قبل از آن است.