
به مناسبت سالروز رحلت عموی گرامی رسولخدا(ص)
تعداد بازدید : 44
پاسخ به شبههای درباره ایمان حضرت ابوطالب
نویسنده : نوائیان
امروز بنا به روایتی، سالروز رحلت جانگداز حضرت ابوطالب، عموی گرامی رسولخدا(ص) و پدر امیرمؤمنان(ع) است؛ او در حالی دارفانی را وداع گفت که رسولخدا(ص) و یارانش گرفتار تحریم اقتصادی شعب ابوطالب بودند. در همان سال، امالمؤمنین خدیجه(س)، همسر بزرگوار رسولخدا(ص) نیز درگذشت و از همین رو، آن سال را «عام الحزن» (سال غم و اندوه) نامیدند. حضرت ابوطالب، سرپرستی پیامبرخدا(ص) را از هشتسالگی تا رسیدن به سن جوانی برعهده داشت و در تمام مقاطع حیات خود، حامی و همراه آن وجود مقدس بود. اکثر مورخان، حضرت ابوطالب را در زمره نخستین ایمانآورندگان به رسولاکرم(ص) میدانند و معتقدند آنچه او در راه مراقبت و حفاظت از برادرزاده عزیز خود انجام میداد، بیش از آنکه از سر عشق و علاقه ناشی از قرابت خانوادگی باشد، برخاسته از ایمانی روشن و محکم بود. با این حال، برخی از مورخان موضوع ایمان حضرت ابوطالب را به خاتمالمرسلین(ص)، مورد تردید قرار داده و آن ایثار و فداکاری را ناشی از مهر و مودت خانوادگی دانستهاند؛ حال آنکه دلایل متقن و انکارناپذیری درباره ایمان حضرت ابوطالب وجود دارد که قابل تشکیک و تردید نیست و بسیاری از بزرگان شیعه و سنی، آثار علمی و تحقیقاتی جامعی را برای پاسخ به این شبهه تألیف کردهاند. در ادامه به برخی از دلایل ایمان حضرت ابوطالب، خواهیم پرداخت.
یکم: از حضرت ابوطالب قریب به هزار بیت شعر باقیمانده است که با عنوان «دیوان ابوطالب» شهرت دارد. در سرودههای او، اشارات مکرری به نبوت حضرت ختمیمرتبت(ص)، جایگاه الهی آن حضرت و نیز ایمان شخص ابوطالب به آن رسالت مبارک شدهاست. به عنوان نمونه، این بیت که میگوید: «وأَبْیَضَ یُستَسقَى الغَمامُ بوَجْهِه / ثِمالُ الْیتامى عِصمةٌ لِلأراملِ»؛ سپیدرویی که به آبرویش از ابرها باران خواستهمیشود، تکیهگاه یتیمان و نگهدارنده فقیران. یا بیتی که شیخ مفید از وی در کتاب «الفصوص المختاره» آورده است که میسراید: «ألَمْ تَعلَمُوا أنَّ النَّبیِ مُحَمَّدا / رَسُولٌ أمیِنُ خَطّ فِی سالِفِ الْکُتُبِ»؛ آیا ندانستید که پیامبری محمد، آن رسول امین، در کتابهای آسمانی پیشین آمدهاست؟
دوم: روایات متعددی که در کتابهای حدیثی سنی و شیعه، به نقل از رسولخدا(ص) در باب ایمان حضرت ابوطالب آمده، آنقدر فراوان و مستند است که نمیتوان در صحت آنها شک کرد. از آن جمله روایتی است که ابن واضح یعقوبی در کتاب تاریخ خود آورده و از رسولخدا(ص) روایت کردهاست که فرمود: «خداوند در روز قیامت به من وعده شفاعت چهار نفر را داده که یکی از آنان ابوطالب است.»
سوم: گزارشهای فراوانی در متون تاریخی و روایی، درباره فعالیتهای تبلیغاتی حضرت ابوطالب برای تشویق خاندان خودش و عموم مردم مکه به اسلام وجود دارد. ابناثیر در «اُسدالغابه» آوردهاست که وقتی حضرت ابوطالب، فرزندش امیرمؤمنان(ع) را در کنار پیامبر(ص) دید که به نماز ایستادهاست، به فرزند دیگرش جعفر دستور داد که مانند برادر، نماز را بهپا دارد. حضرت ابوطالب، با اشعار حماسی و شورانگیزی، بزرگان خاندان خود، از عباس تا حمزه را به اسلام فراخوانده و مستندات آن موجود است.
چهارم: روایتی بسیار مهم در این باب از امام زینالعابدین(ع) به ما رسیدهاست که فرمودهاند: «خدای متعال پیامبرش را نهی کرد از اینکه زن مسلمانی در نکاح فرد کافری بماند، در حالی که فاطمه بنت اسد از سبقتجویان در اسلام است و تا پایان عمر خویش در نکاح با ابوطالب ماند.»
پنجم: علامه شیخ عبدالحسین امینی، در جلد هشتم کتاب شریف «الغدیر» ناقلان برخی از گزارشهای مشکوک را که محل توجه تردیدکنندگان بودهاست، دشمنان امیرمؤمنان(ع) میداند که در دوران خلافت آن حضرت و پیش از آن نیز، به دشمنی و مخالفت با امام(ع) و جایگاه الهی وی میپرداختند.