ولوله « امیکرون »
وزارت بهداشت کشورمان نیز همانند اروپا، آمریکا، کانادا و ژاپن، ورود مسافران خارجی از 7 کشور آفریقایی حامل سویه جدید کرونا را محدود کرد. ویژگی های «اُمیکرون» چیست و تولیدکنندگان واکسن چه برنامه ای برای مقابله با آن دارند؟

گروه اجتماعی- «خطر عفونت بیشتر» و «کاهش اثرگذاری واکسنها»؛ این مهمترین احتمالات درباره سویه جدید «اُمیکرون» است که جهان را نگران کرده و البته تاکید میشود برای مشخصشدن نتایج قطعی مطالعات، باید حدود دوهفته صبر کرد.سویه جدید کرونا که سازمان بهداشت جهانی نام آن را «اُمیکرون» گذاشته است، از قاره آفریقا سرچشمه گرفت و تایید «خطر بالای عفونت» آن، سبب شد اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا، ژاپن و برخی دیگر از کشورها، سفرها از مبدأ شش کشور آفریقایی را محدود کنند. سقوط بازارهای سهام و قیمت نفت و همچنین ارزش دلار هم از تبعات ترس همهگیری «اُمیکرون» بوده است.
تدابیر واکسن ها

درباره اثربخشی واکسنها روی سویه جدید، آژانس دارویی اروپا اعلام کرده هنوز خیلی زود است که دراینباره اظهارنظر شود؛ البته فایزر، مدرنا و آسترازنکا ادعا کردهاند به سرعت خود را در مقابل سویه جدید هم مقاوم خواهند کرد. حتی شرکت فایزر-بیونتک مدعی شده «در صورت مقاوم بودن اُمیکرون در برابر واکسنهای موجود، واکسن جدید علیه این سویه ظرف ۱۰۰ روز آماده میشود».
یک خبر شک برانگیز
اما خبر آسترازنکا درباره سویه جدید هم قابل تامل بود؛ چراکه اعلام کرده نسخه جدید واکسنش علیه کرونای اُمیکرون جواب میدهد. اینکه فقط دو روز پس از رسانهایشدن خبر انتشار اُمیکرون، شرکت انگلیسی-سوئدی آسترازنکا، از اثربخشی واکسن جدیدش روی این سویه خبر میدهد، برای برخی تحلیل گران شکبرانگیز شده، چراکه خبر کشف این سویه هم ابتدا توسط انگلیسیها منتشر شد و این یعنی، ممکن است دستهای پشت پردهای، برای معتبر ساختن یک واکسن خاص در میان باشد!
تجربه دلتا را تکرار نکنیم
با این حال، بدونشک پیشگیری از شیوع این سویه جدید ضروری است و ما هم نباید اجازه دهیم اتفاقات تلخ سویه دلتا در کشورمان تکرار شود؛ آن هم در شرایطی که بعد از حدود 10 ماه، تمامی شهرهایمان از وضعیت قرمز خارج شدهاند و با بالارفتن درصد واکسیناسیون عمومی، اوضاع نسبتا آرامی داریم.
در کشور ما هم درباره احتمال ورود سویه اُمیکرون از طریق مرزها و بنادر هشدار داده شده و تردیدی نیست که اولین اقدام پیشگیرانه، باید نظارت دقیق بر تردد در مرزهای زمینی، هوایی و دریایی باشد؛ موضوعی که رئیس جمهور هم در جلسه دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا بر آن تاکید کرد.
ضرورت تشدید مراقبت از مرزها
دکتر«حمید سوری» اپیدمیولوژیست شناخته شده کشورمان هم دراینباره هشدار داده و نکاتی را مطرح کرده است:
* آنچه تاکنون میدانیم این است که این جهش قابلیت بیماریزایی بالایی دارد و تا بهحال مشخص شده است که بیشتر گروههای سنی جوانتر را هدف قرار میدهد.
* احتمال دارد که واریانت اُمیکرون در کشورهای همسایه ما هم وجود داشته باشد و حتی ممکن است به کشور ما هم وارد شده باشد یا اگر هوشیار نباشیم، وارد شود. باید روی نمونههای مشکوک که از نقاط پرخطر، به ایران میآیند مطالعات مولکولی انجام دهیم تا از نوع واریانت مطلع شویم.
* هماکنون روشهای درمانی مبتلایان به این جهش هم مشابه روشهای درمانی سایر واریانتهاست و روش پیشگیری و محافظتی نیز همان استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
* با گذشت زمان و تغییرات ژنتیکی ویروس، واکسنها کارایی لازم اولیه را ندارند و نیاز است واکسنهایی با تغییرات جدید و متناسب با ویروس تولید شوند؛ البته هنوز اظهارنظر درباره آثار واکسن در برابر سویه اُمیکرون زود است.
کاهش نگرانی با گسترش واکسیناسیون
همچنین دکتر«سیدرضا بنیهاشمی» مدیر تحقیقات و توسعه موسسه رازی به این نکات اشاره کرده است:
* موتاسیونهای صورت گرفته در واریانت اُمیکرون، همه در راستای افزایش سرایت و بیماریزایی ویروس است.
* برای شیوع و غالبشدن این ویروس به عنوان واریانت غالب، اُمیکرون به غیر از سیستم ایمنی میزبان باید با رقیب خود یعنی واریانتهای دلتا و دلتاپلاس بجنگد و این به سادگی رقابت واریانت دلتا با واریانت آلفا و بتا نخواهد بود و بعید به نظر میرسد به راحتی روی واریانت دلتا سوار و واریانت غالب شود.
* اگر این ویروس به جای ویروس اولیه ووهان بود، با سیستم ایمنی دوسال پیش هم اکنون میزان مرگ و میر ١٠ برابر امروز بود اما امروز این نگرانی جایگاهی ندارد و خدا را شکر با واکسیناسیون و ایمنی طبیعی، این مشکل حل شده است.
* با این حال، شاید این آخرین جهش ویروس نباشد؛ بنابراین کنترل و قرنطینه مرزها ضروری است و افرادی که از کشورهای مشکوک وارد ایران می شوند، باید تا دوهفته قرنطینه شوند.
ممنوعیت و محدودیت ورود به ایران از مبدأ 7 کشور آفریقایی
وزارت بهداشت از اعلام محدودیتهای تردد از مبدأ 7 کشور آفریقایی خبر داد و از هموطنان نیز درخواست کرد که سفر خود به آفریقای جنوبی را به تعویق بیندازند. دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درباره محدودیتهای اعمالشده گفت: سفر غیرایرانیها از کشورهای آفریقای جنوبی، بوتسوانا،لسوتو، نامیبیا، اسواتینی، زیمبابوه و موزامبیک به ایران ممنوع شده و هموطنانی که از این کشورها به ایران میآیند هم باید در قرنطینه باشند و بعد از دو بار منفیشدن تست پی.سی.آر اجازه عبور خواهند داشت.