از شتاب واکسیناسیون تا کندی اینترنت
در بررسی ابعاد اجتماعی کارنامه 100 روزه دولت، 5 موضوع «گفتوگوی مستقیم رئیس جمهور با محرومان»، «روند واکسیناسیون»، «برنامه های پیش روی صنعت گردشگری»، «وضعیت سرعت شبکه اینترنت» و «سرنوشت وزارت آموزش و پرورش» را زیر ذرهبین برده ایم

مصطفی عبدالهی- از روز تنفیذ حکم رئیسجمهور دولت سیزدهم، درست 100 روز سپری شده است؛ 100 روزی که اگرچه ممکن است بازه زمانی کافی برای ارزیابی بسیاری از طرحها و برنامههای دولت و مشخص شدن نتیجه این سیاست های جدید نباشد اما در ادبیات سیاسی جهان به عنوان یک دوره زمانی مهم شناخته میشود و مورد توجه است.روزنامه خراسان، امروز و در صدمین روز تنفیذ حکم ریاستجمهوری آیتا... سیدابراهیم رئیسی، به بررسی کارنامه عملکرد او و همکارانش در دولت سیزدهم پرداخته و ابعاد مختلف آن را زیر ذرهبین برده است. در گزارش این صفحه به بررسی برخی حوزههای اجتماعی این کارنامه پرداختهایم؛ از پررنگ شدن حضور عالیترین مقام اجرایی کشور در جمع محرومان و شنیدن مستقیم درددلهای آنها، تا شتاب گرفتن واکسیناسیون و تغییرات مثبت محسوس در مدیریت حوزه گردشگری.
در این بین، کندی اینترنت و بلاتکلیفی وزارت آموزش و پرورش هم حوزههایی بوده که خبرها و واکنشهای بسیاری طی سه ماه گذشته داشته است.در صفحات 10 و 12 امروز هم ابعاد اقتصادی و سیاست داخلی و خارجی کارنامه 100 روزه دولت سیزدهم بررسی شده است و البته این نکته را باید گفت که مطمئنا آنچه در این سه گزارش میخوانید، همه آن چیزی نیست که قابلیت بررسی و موشکافی داشته باشد و بدون تردید بسیاری از وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای زیرمجموعه دولت، طی این مدت اقدامات و عملکردهایی داشتهاند که مثبت و منفی آن قابل بررسی است و میتواند موضوع گزارشهای متعدد دیگری باشد.
گفت وگوی مستقیم با مردم در محروم ترین نقاط کشور

هرچند بازه زمانی سهماه برای ارزیابی اقدامات یک دولت، زمانی بسیار کوتاه است اما برخی اتفاقات و تغییر روشها در همین مدت اندک هم خودش را نشان میدهد. یکی از رویکردهای خوب دولت سیزدهم و شخص رئیسجمهور که باید به آن اشاره کرد، سفرهای استانی پایان هفته است؛ سفرهایی که تقریبا همه آنها در روزهای پنجشنبه و جمعه انجام شد تا مشخص شود برای دولتی که شعار مردمیبودن را انتخاب کرده، تعطیلات آخر هفته معنایی ندارد و از همه فرصتها برای خدمت استفاده میکند. اما مهمتر از آن، انتخاب مقاصد سفرها بود که محرومترین استانها و مناطق را در اولویت قرار داد؛ مناطقی که تا پیش از آن نامش هم به گوش خیلی از مردم و شاید مسئولان، نخورده بود:حضور سرزده در محله محروم «منبع آب» اهواز، بازدید از هورالعظیم و گفتوگو با مردم روستاهای اطراف هویزه، حضور در جمع اهالی روستای مرزی ملاعلی سیستان و بلوچستان، گفتوگو با کپرنشینان حاشیهشهر چابهار، نشست پای درددلهای صیادان در بندر کنارک، حضور در جمع حاشیهنشینان محله کاظمیه بیرجند، گفتوگو با کارگران معدن زغالسنگ طبس، حضور سرزده در حاشیه شهر ایلام، همنشینشدن با عشایر بویراحمدی تنگه گرگو، گفتوگو با کشاورزان شهرستان اهرم، عشایر دلوار و نخلداران تنگستان بوشهر، حضور در جمع مردم روستای فتحعلی پارسآباد اردبیل، مهمانشدن در سیاهچادر عشایر مهدیشهر، گفتوگو با کارگران فضای سبز در مسیر مهدیشهر به سمنان. و البته اتفاق خوب حضور شخص رئیسجمهور در جمع مردم زلزلهزده سیسخت و اندیکا را هم نباید از قلم انداخت. این رویکرد و حضور میدانی در جمع محرومان، حتی اگر خروجی عملیاتی و اقتصادی زودبازده برای آنها نداشته باشد، یک پشتوانه مهم روحی و آرامش قلبی است که موجب دلگرمی آنها میشود، چراکه عالیترین مقام اجرایی کشور را در کنار خود و در میان خود میبینند و بدون واسطه با او درددل میکنند.
تامین 81 میلیون دوز واکسن در 3 ماه

اینکه رئیسجمهور دولت سیزدهم، اولین جلسه رسمی خود را سیزدهم مرداد، درست یکروز بعد از مراسم تحلیف، با روسای کمیتههای تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا برگزار کرد، نشاندهنده آن بود که آیتا...رئیسی به ایجاد تحول در مدیریت بحران کرونا و تلاش مضاعف برای تسریع واکسیناسیون، در عمل هم باور دارد. اگرچه کسی نافی تلاشهای قبل برای تامین واکسن خارجی نیست و همه میدانیم که مقدمات خرید چندین میلیون واکسن در دولت دوازدهم انجام شده بود، اما بدونشک، جدیت رئیسجمهور جدید و نظارت مستقیم بر روند انجام این کار را هم نمیتوان نادیده گرفت و اقداماتی همچون تماس تلفنی و گفتوگوی مستقیم آیتا...رئیسی با روسایجمهور روسیه و چین نقش اثرگذار در آن داشته است. خروجی آمار و ارقام هم به خوبی گویای ثمربخش بودن این اقدامات است و نشان میدهد طی 3 ماه گذشته 81 میلیون و 626 هزار و 955 دوز واکسن جدید در کشور تزریق شده که عمده آنها وارداتی بوده است:
چهارشنبه 13 مرداد 1400؛ مجموع واکسنهای تزریقشده: 14 میلیون و 240 هزار و 35 دوز
سهشنبه18 آبان 1400؛مجموع واکسنهای تزریقشده: 95 میلیون و 866 هزار و 990 دوز
تاخیر در معرفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش؛ نگرانی از تداوم بلاتکلیفی

در کنار همه اقدامات و برنامههای مثبت دولت سیزدهم در حوزه اجتماعی، تعلل در معرفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس را هم نمیتوان نادیده گرفت. وزارتخانهای که مسئولیت بیش از 15 میلیون دانشآموز و یکمیلیون معلم و کارمند را برعهده دارد و بعد از دوره سخت آموزش مجازی ایام کرونا، این روزها باید برای بازگشایی کامل مدارس هم آماده شود.
هرچند بعد از تاییدنشدن صلاحیت گزینه اولیه دولت، سرپرست وزارتخانه کارها را تا به امروز پیش برده اما بدونشک، سرپرست هیچگاه نمیتواند در حد و اندازه وزیر موثر باشد.
واکنش جمعی از نمایندگان به گزینه پیشنهادی
البته دوماه و نیم بعد از رد صلاحیت حسین باغگلی، دو روز قبل رئیسجمهور، «مسعود فیاضی» را به عنوان گزینه جدید وزارت به مجلس معرفی کرد؛ فردی که دارای مدرک دکتری فقه و اصول تحلیلی و اجتهادی است(گفته میشود این مدرک از کمیسیون نخبگان بدون مدرک وزارت علوم دریافت شده است) و آخرین مسئولیت او نیز معاونت فرهنگی اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس بوده است. تاخیر دولت در معرفی گزینه جدید، برخی گلایهها را به همراه داشت و علاوه بر آن، دیروز پس از قرائت نامه معرفی فیاضی در صحن علنی مجلس، نشانههایی دیده شد که به نظر میرسد گرفتن رای اعتماد برای فیاضی سخت خواهد بود. آنطور که باشگاه خبرنگاران گزارش داده، صبح دیروز نمایندگان مجلس در زمان قرائت نامه رئیسجمهور در نشست علنی، با فریاد «دو، دو» مخالفتشان را با این وزیر پیشنهادی اعلام کردند. همچنین طی روزهای اخیر و از زمان مطرح شدن نام فیاضی، نقدهایی درباره نسبت فامیلی او با زاکانی شهردار تهران مطرح شد و اینکه او برادر داماد زاکانی است، مورد نقد قرار گرفته است که مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم، دیروز در تذکری به رئیسجمهور به آن اشاره کرد: «گزینهای که برای وزارت آموزش و پرورش انتخاب میکنید یا باید شخصیت امتحانپسدادهای باشد که بعد از معرفی وی به مجلس، بهجت و خوشحالی در بدنه وزارتخانه به وجود بیاید و مورد استقبال مجلس قرار بگیرد، یا اینکه گزینهای از درون خود وزارت باشد زیرا فرهنگیان، معرفی شخصی غیر از بدنه وزارتخانه را توهین و تحقیر نسبت به خود میدانند.»
تشکیل جلسه کمیسیون آموزش
آنطور که سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس خبر داده، به دلیل اهمیت وزارتخانه آموزش و پرورش، دیروز و پس از معرفی گزینه جدید، بلافاصله جلسه فوقالعاده کمیسیون هم تشکیل شده است؛ جلسهای که به گفته رضا حاجیپور سخنگوی کمیسیون، در آن صلاحیت، انطباق مدارک، سوابق وزیر پیشنهادی با حضور فیاضی بررسی شده و او هم برنامههایش را ارائه کرده است. به گفته او حالا قرار است جلسه دیگری هم با فیاضی برگزار و در نهایت نظر کمیسیون درباره او مشخص شود.
جان تازه در گردشگری با ایده های ضرغامی

اگر بخواهیم به عملکرد وزرای دولت سیزدهم هم نگاهی داشته باشیم، نمیتوان عملکرد عزتا... ضرغامی در وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی را نادیده گرفت. ضرغامی در همین مدت کوتاه نهتنها دولت را مجاب کرد تا صدور روادید گردشگری برای کمک به اقتصاد کشور از سر گرفته شود، بلکه جلسات و هماندیشیهای متعددی با گروههای مختلف فکری و سیاسی داشت و برخی تعاملات و رایزنی های او هم سابقه قبلی نداشت یا در گذشته و در دورههای قبل هم سابقه داشته اما رسانهای نشده است:جلسه با فرمانده ناجا و روسای پلیس پیشگیری و امنیت نیروی انتظامی با هدف رفع موانع گردشگری، نشست مشترک با فرمانده سپاه حفاظت انصارالمهدی با هدف رفع موانع ورود گردشگران خارجی و بهخصوص در فرودگاهها، توجه به گردشگری دریایی و هماندیشی با امیر موسوی فرمانده محترم ارتش همراه با توافق برای برگزاری جلسه مشترک بعدی در سواحل مکران و جزایر خلیجفارس به عنوان ظرفیتهای گردشگری کشور، جلسه مشترک با آذریجهرمی وزیر سابق ارتباطات برای همفکری درباره استفاده از ظرفیت استارتاپها در عرصه میراث فرهنگی و گردشگری،تلاش برای حذف نگاه سیاسی به برخی آثار ارزشمند تاریخی از جمله پاسارگارد و تخت جمشید با حضور وزیر و رئیسجمهور در این اماکن.
ملاقات با سرمایه گذاران
ضرغامی در حوزه استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و حمایت از سرمایهگذاران هم تا به امروز خیلی جدی وارد شده و مصداقش اینکه گفته است تصمیمسازیهای وزارتخانه با همراهی انجمنهای گردشگری و بخش خصوصی انجام خواهد شد. دیدار ضرغامی با فعالان کسب و کارهای دیجیتال در حوزه گردشگری هم ثابت کرد که او از جمله مدیرانی است که باور دارد که در جهان امروز، حوزه گردشگری هم مانند بسیاری دیگر از حوزهها بدون توجه به فضای مجازی لنگ میزند.این اظهارنظر او بسیار مهم و راهبردی بوده است: «تصمیم دارم با تمامی کسانی که میخواهند بیش از یکهزار میلیارد تومان در حوزه گردشگری سرمایهگذاری کنند و نیازی به تسهیلات دولتی ندارند،شخصا ملاقات کنم. آمایش، نیازسنجی، مجوز و نظارت از ما، نقدینگی،خلاقیت و مدیریت از دیگران». حمایت دیگر او از بخش خصوصی هم این بود که پیگیری کرد تا استمهال وامهای دریافتی مراکز گردشگری تا پایان ۱۴۰۰ و مفاصاحساب مالیاتی آنان تا آخر آذرماه تصویب شود.
رفع ابهام از یک حاشیه
البته ضرغامی در این مدت یک خبر حاشیهای هم داشت و آن، اظهارنظرش درباره حفر چاه در اطراف پاسارگارد برای حل مشکل کمآبی کشاورزان بود که هشدار فعالان حوزه میراث فرهنگی درباره تبعات این کار را به دنبال داشت. هرچند که ضرغامی بعد از این واکنشها، از گفتهاش رفع ابهام کرد و گفت: «در وزارت میراث فرهنگی، کسی دنبال چاه زدن کنار مقبره کوروش نیست، مهم حل مشکل مردمی است که ۲۵۰۰ سال از پاسارگاد حفاظت میکنند».
کندی اینترنت، مهمترین گلایه از وزارت ارتباطات

در دوماه اخیر، کندی اینترنت به یکی از نگرانیها و گلایههای جدی کاربران تبدیل شد و البته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم آن را تایید کرد. «حسین فلاح جوشقانی»، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، هجدهم مهرماه دراینباره گفت که با آغاز سال تحصیلی جدید از مهرماه و برگزاری اغلب کلاسهای دانشجویان و دانشآموزان به صورت مجازی، میزان و حجم استفاده از اینترنت به صورت قابل توجهی افزایش یافته است که این امر موجب کندی سرعت اینترنت در برخی نقاط و در ساعات پیک استفاده شد. جوشقانی این را هم گفت که با دستور وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات، بلافاصله جلساتی با حضور همه عوامل مرتبط با تامین و توزیع اینترنت از جمله شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت مخابرات ایران، شرکتهای سیار و شرکتهای دارای پروانه ارتباطات ثابت (FCP) برای بررسی و رفع این مشکل برگزار و تدابیر لازم برای بهبود کیفیت و سرعت اینترنت اتخاذ شده است. دکتر عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات هم شخصا این مشکل را قبول کرد و غفلت از سرمایهگذاری لازم برای توسعه در بخش ارتباطات طی چندسال اخیر را علت آن دانست. زارعپور درباره دلایل این موضوع هم گفت: «اولین دلیل مشکل تحریمها بوده که به اپراتورها اجازه نداده تجهیزات خود را سریعتر وارد کنند و شبکه را توسعه دهند. دلیل دوم هم اینکه با آمدن کرونا میزان استفاده از ترافیک چندبرابر شد؛ آن هم در شرایطی که شبکه برای این حجم از استفاده آماده نشده بود».
هرچند اینها دلایلی منطقی است، اما کاربران حق دارند از مسئولان توقع داشته باشند برای مشکلاتی مثل تحریمها و کرونا که مشکل ناگهانی و یک روزه نبوده است، از قبل برنامهریزی کنند و اجازه ندهند کندشدن شبکه، بسیاری از فعالان فضای مجازی به ویژه صاحبان کسب و کار را نگران کند.
پهنای باند بین الملل افزایش یافت
البته این را هم باید گفت که طبق اعلام سازمان تنظیم مقررات، از دو روز قبل وضعیت شاخصهای کیفی اینترنت در کشور بهبود یافته و با افزایش پهنای باند بینالملل در شرکت ارتباطات زیرساخت و افزایش ظرفیت لینکهای داخلی در اپراتورها به ویژه در لایه مخابرات، هماکنون کیفیت شبکه اینترنت در حالت نرمال قرار دارد.