روزقرمز بازارهای داخلی!
در اتفاقی عجیب و هماهنگ، روز یک شنبه همه بازارهای مالی و دلالی با کاهش قیمت و زیان همراه بودند؛ ماجرا چیست؟

میرجانیان- کاهش قیمت دلار، یورو، طلا، سکه، بورس و...؛ دیروز به صورت هماهنگ همه بازارهای مالی و سفته بازی داخلی با زیان همراه بودند. آن طور که گمان می رود این روزها همه بازارها همچنان در تب و تاب سیگنال مربوط به مذاکرات برجامی و تصمیمات سیاسی داخلی و خارجی در انتظارند. قیمت دلار در پایان معاملات روز شنبه با 90 تومان کاهش مرز حساس 27 هزار و 500 تومان را از دست داد و با قیمت 27 هزار و 480 تومان بسته شد. دلار در شروع معاملات یک شنبه 9 آبان 1400 بار دیگر 50 تومان افت را تجربه کرد و با 27 هزار و 430 تومان معامله شد.همزمان با ارسال اخبار مثبت برجامی و کاهش قیمت درهم و قیمت دلار ، بازار طلا هم روند نزولی را دنبال کرد. روز یک شنبه بازار طلای جهانی تعطیل بود. قیمت اونس طلا روز شنبه به ۱۷۸۴ دلار رسید . قیمت طلا در بازار روز یک شنبه برای دومین روز متوالی در این هفته نزولی بود و با کاهش 6هزار و 200 تومانی به قیمت یک میلیون و 165 هزار و 200 تومان رسید.
کم رنگ شدن انتظارات افزایشی در بازار سکه
قیمت سکه هم با افت قیمت طلا و قیمت دلار مسیر کاهش را در پی گرفت. قیمت سکه در بازار یک شنبه نسبت به روز شنبه 60 هزار تومان پایین رفت و 11 میلیون و 860 هزار تومان خرید و فروش شد. بازار طلا و سکه بهرغم افت ناگهانی اونس طلا در پایان معاملات هفته در بازار جهانی کاهش چندانی را تجربه نکرد زیرا این بازار چشم به روند قیمت دلار داخلی دوخته است.به گفته برخی کارشناسان، انتظارات افزایشی برای قیمت سکه به دلیل نامشخص ماندن روند مذاکرات و برنامههای اقتصادی دولت بسیار کمرنگ شده است. بنابراین در موقعیت فعلی سرمایهگذاران برای انجام معاملات خود دست به عصا حرکت میکنند. از سوی دیگر جذابیت سکه کاهش یافته است که علت آن را میتوان کاهش توان خرید افراد و تقاضا دانست. طلای جهانی هفته گذشته نوسانات بسیاری را شاهد بود و چند بار توانست به سطوح بالاتر دست پیدا کند اما در انتهای هفته سقوط شدیدی را تجربه کرد و زیر سطح کلیدی خود قرار گرفت. تحلیل گران معتقدند افزایش اونس جهانی می تواند در قیمت طلا اثرگذار باشد اما قیمت دلار تاثیر بیشتری بر طلا و سکه دارد که با رویکرد فعلی قیمت ارز در یک محدوده مشخص نوسان دارد و نباید منتظر اتفاق عجیبی در بازار سکه و طلا بود.
ادامه ریزشهای بورس
دیروز و همزمان با دلار ، سکه و طلا، شاخص کل بورس هم در یک روند کاملا ریزشی با کاهش 35 هزار و 349 واحد همراه شد و به یک میلیون و 340 هزار و 319 واحد رسید. نکته عجیب این که ارزش معاملات بورس 3 هزار و 761 میلیارد تومان و در فرابورس حدود 2 هزار و 258 میلیارد تومان بود و با این حساب ارزش معاملات دو بازار به بیش از 5 هزار و 898 میلیارد تومان رسید. در حالی که ارزش معاملات دو بازار در روزهای رونق به بالای 32 هزار میلیارد تومان هم رسیده بود. گزارش مفصلی درباره سرنوشت بازار سرمایه در صفحه 10 نوشته ایم که میتوانید آن را مطالعه کنید.
عوامل اصلی افت قیمت در بازارها چه بود؟
مهمترین علت برجسته شدن انتظارات کاهشی در بازار دلار احتمالا اخبار مثبت برجامی و تغییر احتمالی فضای اقتصادی کشور در صورت حصول توافق اعلام میشود. بر این اساس بایدن اظهار کرد که در صورت تغییر مسیر ایران، تحریمها را لغو میکند. بیانیه مشترک سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس نشان میدهد که آمریکا مایل است به تعهدات برجام بازگردد و مجموع خبرها حاکی از شکل گیری اولیه تفاهم برای آغاز مذاکرات است. همچنین معاون وزیر صمت طی روزهای گذشته اظهار کرد که بر اساس مصوبه جدید ستاد هماهنگی اقتصادی، مشکلات مربوط به ایفای تعهدات ارزی صادراتی و بازگشت ارز حاصل از صادرات رفع خواهد شد. رئیس کل بانک مرکزی نیز از افزایش میزان عرضه در سامانه نیما خبر داده و تحلیلگران معتقدند با افزایش درآمدهای ارزی دولت، بانک مرکزی در تلاش است از طریق ابزارهای مالی، نوسان قیمت دلار را کنترل کند. در مجموع فضای خبری حاکم بر بازار مثبت ارزیابی میشود و انتظارات کاهشی در بازار دلار تحت تاثیر همین موضوع تقویت شدند.
بازار ارز دیجیتال: بمب خبری هفته اما قرمزپوش!
این هفته به رغم قرمزپوشی بازارهای داخلی، اغلب ارزهای دیجیتال هفته پرخبری داشتند اما روز گذشته با افت قیمت همراه بودند. دیروز اغلب ارزهای دیجیتال در فاز اصلاح قیمتی قرار داشتند ؛ هرچند که برخی رمزارزها تحت تاثیر سیگنال زاکربرگ جهش قیمتی قابل توجهی را تجربه کردند.در معاملات دیروز بازار جهانی ارزهای دیجیتال قیمت بیت کوین به 60 هزار و 255 دلار رسید. این رمز ارز در 24 ساعت قبل از آن افت 2 درصدی را به ثبت رسانده است. تحلیل گران بازار معتقدند که بیت کوین به زودی به چرخه صعودی باز خواهد گشت. رمز ارز محبوب اتریوم نیز در محدوده قیمتی188/4 دلار معامله شد. اتریوم هم 3درصد افت کرد اما رشد 3 درصدی را در بازه زمانی یک هفته به ثبت رسانده است. شیبا که به تازگی رکورد تاریخی خود را ثبت کرده و با پیشی گرفتن از دوج کوین در رتبه نهم ارزهای دیجیتال برتر بازار قرار گرفت، با افت 13 درصدی در 24 ساعت گذشته در محدوده قیمتی 0.00006316 قرار داشت. این ارز دیجیتال محبوب در بازه زمانی یک هفته رشد 57 درصدی را به ثبت رساند. شیبا اکنون جزو ترندهای بازار ارزهای دیجیتال است. دوج کوین نیز که تحت حمایت های ایلان ماسک رشد خوبی را تجربه کرد، روز یک شنبه با افت 7 درصدی به 262/0 رسیده است.