بحران پسا انتخاباتی در عراق
درپی اعتراضات به نتایج انتخابات پارلمانی،مناطق مختلف عراق همچنان شاهد ناآرامی های خیابانی و بستن برخی محورهای مواصلاتی است

مجاور-مشارکت 41 درصدی عراقی ها و پشت کردن شمار زیادی از مردم این کشور به صندوق رای، اولین بحران انتخاباتی همسایه غربی ایران نبود و حالا به نظر می رسد نتایج انتخابات پارلمانی عراق ، باب میل بعضی از گروه های عراقی قرار نگرفته است . موضوعی که باعث شده خیابان های عراق صحنه اعتراض گروههای سیاسی و احزاب مختلف عراقی به نتایج اعلام شده انتخابات اخیر باشد و رفته رفته عراق را وارد بحران جدیدی کند. در این بین تصاویر منتشر شده از رسانه های عراقی حاکی از آن است که اعتراضات تنها به استان بغداد معطوف نشده و بنا به گزارش ها شهروندان دیگر استان های عراق از جمله دیالی، بابل و بصره نیز در چند روز اخیر شاهد اعتراضات خیابانی و مسدود شدن جادههای اصلی بودند. بنا به گزارش فارس در بغداد معترضان اعتصاب باز را در مقابل کلیه ورودیهای منطقه سبز بغداد آغاز کرده اند. موضوعی که باعث شده نیروهای حفظ قانون و یگان ویژه در کلیه مناطق نزدیک به منطقه سبز در مرکز بغداد مستقر شوند . برخی منابع عراقی نیز با اعلام بسته شدن منطقه سبز بغداد از سوی نیروهای امنیتی میگویند که معترضان با شعارهایی مانند «نه به تقلب» خواستار بازشماری مجدد و دستی آرای صندوقهای رأی هستند. تصاویر منتشر شده از اعتراضات در بخش های دیگر عراق نیز حاکی از آن است که اوضاع در شهر محمودیه واقع در جنوب پایتخت و منطقه سفوان در جنوب بصره به همین شکل است.در کنار اعتراضات مردمی تعدادی از چهره های سیاسی و پارلمانی عراق زیر بار نتایج انتخابات نمی روند؛ به عنوان نمونه حسن سالم عضو ائتلاف الفتح در گفت وگوی اخیر خود تصریح کرد که در این انتخابات صددرصد تقلب شده است و با این تقلب شوک و ناامیدی به مردم عراق وارد آمد. در ابتدا و پیش از نهایی شدن نتایج انتخابات پارلمانی عراق نیز، این هادی العامری، رئیس ائتلاف «الفتح» بود که با صدور بیانیهای کوتاه نتایج اولیه انتخابات پارلمانی زودهنگام کشورش را رد کرد و حالا گفته می شود قرار است تظاهرات بزرگ طرفداران ائتلاف الفتح در میدان «الطابقین» در منطقه الجادریه در محکومیت عملکرد کمیساریای انتخابات و اعتراض به نتایج انتخابات آغاز شود .ائتلاف فتح بیش از نیمی از کرسیهای خود را از دست داده است،همچنین در دیگر ائتلافهای شیعیان، دو گروه نصر و حکمتملی وابسته به حیدر العبادی و عمار حکیم شکست سختی را پذیرفتند و با آن که با یکدیگر ائتلاف تحالف القوی الدوله را شکل داده بودند، اما شمار کرسی آنها از 5 کرسی فراتر نرفت.
در مسیر آرایش جدید سیاسی
اما اکنون جدای از ناآرامی های انتخاباتی، نگاهها به چگونگی تشکیل فراکسیون اکثریت در پارلمان برای انتخاب نخستوزیر نیز معطوف است. جریان صدر خود را برای کسب پست نخستوزیری آماده کرده و این احتمال مطرح شده که ممکن است رایزنیهایی را با حلبوسی و حزب دموکرات انجام دهد .به همین دلیل تاحدودی شرایط پیچیدهتر از گذشته است. اما این موضوع که گروههای شیعی خود بتوانند فراکسیون واحدی در پارلمان تشکیل بدهند نیز به عنوان یکی از احتمالات مورد بحث است. در این شرایط نباید از مواضع دارای نوسان جریان صدر غافل بود.یکی از احتمالات دیگری که ممکن است مورد مناقشه قرار بگیرد، تلاشهای احتمالی حزب دموکرات برای به دست گرفتن پست ریاستجمهوری است که این مسئله میتواند به تنشهای داخلی در کردستان عراق بین این حزب و رقیب دیرینهاش اتحادیه میهنی که در 15 سال گذشته پست ریاست جمهوری را در اختیار داشتند، بینجامد.البته مسئولان حزب دموکرات گفتهاند که این بار برای به دست گرفتن پست ریاست جمهوری جدی هستند و چه بسا ممکن است گزینههایی مانند فواد حسین و هوشیار زیباری را مدنظر قرار دهند.این در حالی است که در میان کردها برهم صالح آزمون نسبتا خوبی را در دوره ریاست جمهوری به نمایش گذاشته است.در طرف دیگر و داخل گروههای اهل سنت که بهطور معمول پست ریاست مجلس را در دست داشتهاند نیز گاهی بحثهایی مبنی بر تلاش برای به دست گرفتن پست ریاست جمهوری وجود دارد. شاید حلبوسی که اکنون شمار کرسیهایش افزایش یافته است نیم نگاهی به پست ریاست جمهوری داشته باشد که این احتمالات بر فرایند رایزنی و توافق سیاسی بین کردها، اهل سنت و شیعیان و به ویژه جریان صدر تاثیرگذار است و به همین دلیل است که به نظر میرسد توافق برای تقسیم سه پست اصلی با دشواری روبه رو خواهد شد. این در حالی است که برای پست نخست وزیری، افرادی مانند مصطفی الکاظمی خود را آماده کردهاند که مورد توجه ائتلافها و جریانات شیعی قرار بگیرند اما اگر صدریها پافشاری کنند و در فراکسیون واحد شیعیان وارد نشوند انتخاب نخستوزیری مانند چند دوره گذشته با پیچیدگیهایی روبه رو خواهد شد؛ نباید از نظر دور داشت که در چند دوره گذشته به مدت یک تا دو ماه گفت وگوها برای انتخاب نخستوزیر به درازا کشید. اکنون با توجه به نتایج انتخابات که بر پیچیدگی فضای سیاسی عراق افزوده است بحث درباره اولویتهای سیاست خارجی دولت جدید در این کشور و جهت گیری به سوی کشورهای منطقهای یا چگونگی روابط با آمریکا در درجه دوم قرار دارد اما این نکته را باید مورد توجه قرار داد که یکی از خواسته های برخی جریانهای سیاسی و بخشی از جامعه عراق، تعیین چارچوب و جدول زمانی برای خروج آمریکاییها از این کشور به عنوان مطالبه اصلی است.