
در شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی بررسی شد:
تعداد بازدید : 65
انحصارگرایی ها در حمل نهاده های دامی و دریافت اضافه هزینه، چالشی برای تولیدکنندگان خوراک دام
چالش تأمین نهادههای دامی برای واحدهای تولیدی خوراک دام و فعالان حوزه دام و طیور، این بار با افزایش هزینههای حملونقل رُخ نموده است. این موضوع، محور بحث هشتاد و چهارمین جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی نیز بود.علیاکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، در توضیح ماوقع ماجرا گفت: حمل و نقل نهادههای دامی از سه بندر به استان صورت میگیرد که 80 درصد آن از طریق بندر امام و مابقی از بنادر عباس، امیرآباد و چابهار انجام میشود. در حال حاضر در این موضوع با چند مشکل مواجه هستیم که یکی از آنها، پشت بارنامهنویسیهاست. رانندگان بابت حمل کالا، هزینه مضاعفی را از صاحب کالا طلب می کنند که البته شکل رسمی هم ندارد و اگر فعال اقتصادی آن را قبول نکند، حمل کالای وی به تاخیر میافتد یا حتی انجام نمی شود. این عدد در بارنامه نیز ثبت نمیشود و همین موضوع موجب شده تا نهاد مالیاتی، آن را در زمره هزینهکرد کارخانجات و واحدهای تولیدی لحاظ نکند. نکته دیگر، موضوع توزیع و تقسیم کالاست. بندر امام تا استان ما، 1720 کیلومتر فاصله دارد و همین امر، استهلاک زیادی را برای خودروها موجب می شود و مصرف بالای سوخت را در پی دارد؛ لذا محل تقسیم و تخصیص نهادهها باید براساس مسافت هر استان تا بندر مربوطه تعریف شود. اگر مسیر انتقال نهادههای دامی از بندر امام به بندر امیرآباد تغییر کند، طی 9 ماه حدود 17 میلیون لیتر گازوئیل صرفهجویی خواهد شد.
معطل ماندن 11میلیارد تومان سرمایه تولیدکنندگان خوراک دام در بندر امام
فریدون کافی، مدیر عامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام و طیور خراسان رضوی نیز در همین خصوص گفت: خراسان رضوی 85 کارخانه خوراک دام فعال دارد که ظرفیت تولید آنها 3.5 میلیون تن است. هماکنون روزانه 4000 تن خوراک دام در کارخانجات استان تولید میشود که 1200 تن آن خوراک طیور است. حدودا 60 تا 70 درصد نهادهها از بندر امام به کارخانجات استان ما منتقل می شود.
خروجی پیگیریهای شورای گفتوگو بر بهبود معیشت جامعه اثر میگذارد
بابک دین پرست، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه ای وزارت کشور که مهمان این جلسه بود، با صحه گذاشتن بر بعضی مشکلات و نابسامانی ها در بحث حمل نهادههای دامی به استانها از بنادر کشور و هزینه هایی که به واسطه طولانی بودن مسافت، دوچندان می شوند، گفت: باید از اتاق بازرگانی ایران و بخش خصوصی در همگرایی حداکثری جهت ثمریابی تلاش های این ساختار تقدیر کرد، باید توجه داشت خروجی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بر سفره مردم اثر میگذارد.
اهمیت دیپلماسی فعال در تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه
محمدصادق معتمدیان، استاندار خراسان رضوی نیز در این جلسه، یکی از ظرفیتهای مهم این استان را در بخش اقتصادی، مرزهای آن با کشورهای همسایه برشمرد و عنوان کرد: این خطه در سالهای اخیر با مشکلات جدی در بحث تبادلات مرزی مواجه بوده است. برای نمونه، مرز سرخس که دروازه اصلی کشور ما به آسیای میانه بهشمار میآید، به رغم زیرساختهای فراوانی که در آن فراهم آمده، متاسفانه به دلیل پارهای مسائل سیاسی، از سوی طرف مقابل با محدودیت مواجه شده است، چنان که در حال حاضر تنها از 20درصد کل ظرفیت این منطقه مرزی استفاده می شود. همچنین 60درصد مبادلات کشور با افغانستان از مرز دوغارون انجام میگیرد البته خوشبختانه با وجود تحولات اخیر در افغانستان، خللی در فعالیت مرزی ما ایجاد نشد. با وجود این، در حال حاضر شرایط در این کشور همسایه ثباتی ندارد و اگر تاخیری هم در خروج ناوگان تجاری از مرز دوغارون رخ می دهد، متاثر از همین مسئله در آن سوی مرز است.