آوار طالبان بر سر مردم افغانستان
طالبان در یک هفته، شش مرکز ولایت در افغانستان را تصرف کرد و با فراری دادن تعداد زیادی از ساکنان شهرها، این حقیقت وحشتناک را پیش روی دنیا قرار داد که ممکن است شهرهای بزرگ این کشور را یکی پس از دیگری به تصرف درآورد

کامیار-همزمان با موج جدید حمله طالبان به شهرهای بزرگ افغانستان، طالبان اعلام کرد شهرستان ایبک مرکز ولایت سمنگان را به کنترل خود در آورده است.این ششمین ولایت است که طی هفته گذشته به تصرف این گروه در آمده است. پیش از این طالبان ولایتهای نیمروز، جوزجان، قندوز، سرپل و تخار را به کنترل خود در آورده بود. با افزایش دامنه جنگ به شهرهای بزرگ افغانستان، قرار است رئیس شورای مصالحه ملی افغانستان برای شرکت در نشست صلح راهی قطر شود. به گفته سخنگوی وزارت صلح افغانستان در این نشست، عبدا... عبدا...، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، معصوم استانکزی، رئیس هیئت گفتوگوکننده دولت افغانستان و سیدمنصور سادات نادری، وزیر دولت در امور صلح، به نمایندگی از دولت افغانستان شرکت خواهند کرد.پیشروی های طالبان در ولایات مختلف افغانستان نگرانی های مردم این کشور از ادامه بی ثباتی ها و درگیری ها را به شدت افزایش داده است. با توجه به سقوط مرکز ولایات در افغانستان توسط طالبان، انتقادها از ارتش این کشور در خصوص ضعف در نحوه مقابله با این گروه نیز تشدید شده است. به دنبال افزایش درگیری های طالبان در افغانستان، مارشال عبدالرشید دوستم در دیدار اخیر خود با محمد اشرف غنی از وی خواست در کل افغانستان حکومت نظامی اعلام کند تا از این طریق بستر مناسب تری برای سرکوب این گروه مهیا شود.همچنین مارشال دوستم با توجه به وضعیت امنیتی شهر شبرغان به غنی پیشنهاد کرده است 500 نیروی ویژه را به جوزجان اعزام کند که از سوی اشرف غنی پذیرفته شده است.در شرایطی که طالبان همچنان بر سیاست تصرف شهر به شهر در افغانستان تاکید می کند و روند پیشروی های این گروه نیز ادامه دارد، پیشنهاد دوستم تشکیل نشستی با حضور رئیس جمهوری این کشور و سران تشکل های سیاسی و رهبران قومی و مذهبی در افغانستان است تا نوعی اجماع در خصوص مقابله با طالبان و ناامنی های این گروه به وجود آید. این دیدگاه وجود دارد در شرایطی که طالبان همچنان برای تصرف مناطق مختلف افغانستان می جنگد، باید دراین کشور نوعی انسجام و وحدت ملی برای برقراری ثبات فراهم شود. بر همین اساس است که دوستم از اشرف غنی خواسته در نشست مشترک با رهبران سیاسی، قومی و مذهبی در افغانستان سازوکاری ملی برای مقابله با تهاجم طالبان ترسیم شود تا از ظرفیت های همه گروه ها و اقوام که خواستارحفظ حاکمیت ملی و صیانت از قانون اساسی هستند برای تامین امنیت و برقراری ثبات در این کشور استفاده شود.این در حالی است که رئیس جمهور افغانستان نیز از زمان آغاز دور تازه حملات طالبان به شهرهای این کشور تاکنون دوبارخواستاربسیج مردمی علیه این گروه شده است.در شرایطی طالبان برای تصرف همه مناطق افغانستان برنامه ریزی کرده که استقرار حکومتی برآمده از زور و جنگ در این کشور نه مورد حمایت مردم است و نه ازسوی کشورهای دیگر به رسمیت شناخته خواهد شد. در همین خصوص، معید یوسف، مشاور امنیت ملی پاکستان در نشستی خبری در سفارت این کشور در واشنگتن دی سی گفته است، اسلامآباد تصرف با زور افغانستان را نمیپذیرد و به جایش از راهحل صلحآمیز در این کشور حمایت میکند. به نظر می رسد طالبان برای رسیدن به قدرت راهی جز تعامل با گروه های سیاسی، قومی و مذهبی در افغانستان ندارد و نمی تواند با زور و به تنهایی قدرت را در این کشور در اختیار بگیرد.
اظهارنظر مرتبط
وزیر دفاع انگلیس: معامله ترامپ با طالبان فاسد و معیوب بود
در شرایطی که طالبان کنترل مرکز شش ولایت را به دست گرفته است، وزیر دفاع انگلیس گفت لندن ناامیدانه برای تشکیل ائتلافی نظامی به منظور حمایت از نیروهای افغان پس از خروج آمریکا تلاش کرد اما متحدان ناتو از مشارکت در آن امتناع کردند.به نوشته نور نیوز، والاس، وزیر دفاع انگلیس به روزنامه دیلی میل گفت: انگلیس از کشورهای «هم نظر» خواست بعد از خروج نظامیان آمریکایی در افغانستان باقی بمانند اما بعد از این که آن ها امتناع کردند، او به این نتیجه رسید که انگلیس نمی تواند به تنهایی چنین کاری را انجام دهد.در نتیجه، کشورهای ناتو تمام سربازانشان را به خانه بازگرداندند و طالبان حملاتش را آغاز کرد. وزیر دفاع انگلیس «معامله فاسد» ایالات متحده با طالبان در سال گذشته را که قرار بود به بیش از ۱۸ سال درگیری در افغانستان پایان دهد، محکوم کرد. او گفت، این وضعیت ممکن است به تصرف دوباره طالبان و بازگشت دوباره انگلیس به یک کارزار نظامی منجر شود. او درباره بررسی گزینه حضور نظامی یک جانبه انگلیس گفت: ما می توانیم نیرویی را در آن جا مستقر کنیم اما باید خودمان را از دیگر نقاط جهان خارج کنیم. این احتمال شدنی و قابل اجرا نیست. توافق سال گذشته دونالد ترامپ با طالبان، این شبهنظامیان را متقاعد کرد که آن ها فاتح هستند. بن والاس گفت: این معامله یک معامله فاسد و معیوب است. این مرا ناراحت می کند که این توافق بسیاری از دستاوردهای 20 سال گذشته در افغانستان را کنار زد. ما احتمالاً 10 یا 20 سال دیگر برمیگردیم. اما اکنون حضورمان امکانپذیر نیست. با این معامله، خسارت وارد شد.