هرات در محاصره، غنی درخواب!
در حالی که شهرهای کلیدی افغانستان از جمله شهر تاریخی هرات در آستانه سقوط به دست نیروهای طالبان است اشرف غنی گفت وضعیت جنگ تا 6 ماه آینده تغییر میکند!

کامیار-درگیری نیروهای امنیتی افغانستان با گروه طالبان به مرکزچند شهر مهم و بزرگ این کشور نزدیک شده است؛ از هرات، سومین شهر بزرگ افغانستان در نزدیکی مرز ایران تا قندهار، شهر اصلی جنوب این کشور. شهروندان هرات این روزها به شدت نگران هستند و روزهای سختی را سپری میکنند، همزمان با چهارمین روز جنگ در حومه شهر هرات، دیروز نیروهای تازه نفس به فرماندهی معاون ارشد امنیتی وزارت کشور افغانستان در این شهر مستقر شدند تا اوضاع امنیتی را به کنترل خود درآورند. هرات سومین شهرپر جمعیت افغانستان پس از کابل و قندهار است. اعزام نیروهای تازه نفس به شهر هرات درحالی صورت گرفت که «اسماعیل خان» فرمانده جهادی و یکی از شخصیتهای سیاسی افغان که از شهر هرات در برابر طالبان دفاع میکند، از بی توجهی دولت افغانستان در اعزام نیروهای نظامی به این شهر همواره انتقاد کرده است.
حمله موشکی به فرودگاه قندهار
از سوی دیگر، حملات راکتی به فرودگاه قندهار در جنوب افغانستان تمام پروازهای این فرودگاه را لغو کرد. مسعود پشتون، رئیس فرودگاه قندهار به خبرگزاری فرانسه گفت که سه راکت به سمت فرودگاه شلیک شده و دو مورد آن به باند فرودگاه اصابت کرده است. ذبیحا... مجاهد، سخنگوی طالبان نیز انجام این حملات را تایید کرده است. مجاهد در گفتوگو با خبرگزاری رویترز مدعی شده است این حملات به این علت صورت گرفته که «دشمن» از آن برای حمله به طالبان استفاده میکرده است. مقامهای افغانستان میگویند طالبان ولایت قندهار را به عنوان مرکزی استراتژیک در نظر میگیرد و میخواهد با تصرف آن، پیشرویهای خود را در مناطق مجاور گسترش دهد. همچنین درگیریها بین نیروهای افغان و جنگجویان طالبان در شهرهای قندهار شدت گرفته است. درگیریها در شهر «لشکرگاه» مرکز استان هلمند نیز اوج گرفته است درحالی که طالبان ادعا میکنند بخشهایی از این شهر را به تصرف خود درآوردهاند، دولت افغانستان از تلفات سنگین طالبان در شهر لشکرگاه خبر میدهد.
وعده 6ماهه غنی!
این در حالی است که «محمداشرف غنی» در نشستی در کاخ ریاست جمهوری گفت برنامه ای تهیه کرده که بر اساس آن تا شش ماه آینده تغییرات جدی در میدان جنگ به وجود میآید. وی با بیان این که در این طرح شهرستانهای مهم به کنترل دولت در میآیند، افزود: پلیس آماده میشود تا امنیت این مناطق را تامین کند. غنی گفت: افغانستان هدف حمله سراسری قرار گرفته و طالبان، گروههای تروریستی و حامیان خارجی این گروه روزانه بین ۵۰ تا ۱۵۰ عملیات را علیه نیروهای امنیتی انجام میدهند. وی با بیان این که طالبان تروریستهای سیاه بینالمللی را وارد خاک افغانستان کرده است، افزود: برای شکست این تهاجم به بسیج ملی نیاز است. این سخنان رئیسجمهور افغانستان در حالی بیان میشود که گزارشها از شهرهای لشکرگاه و هرات حاکی از پیشروی طالبان به طرف این دو شهر بزرگ است و دولت نیز اعلام کرده نیروهای بیشتری برای دفاع به لشکرگاه و هرات فرستاده است. همزمان، اسماعیل خان چهره سیاسی، جهادی و وزیر اسبق انرژی و آب افغانستان در یک نشست خبری در شهر هرات با اعلام قیام مردمی به فرماندهی خودش در برابر طالبان گفت: مردم نگران نباشند همه شهرستانهای سقوط کرده را از تصرف طالبان آزاد میکنیم.
روایتی از مهاجرت افغانها
همه اینها در حالی است که روزنامه نیویورک تایمز در تشریح شرایط این روزهای مردم افغانستان نوشت: همزمان با پیشروی عوامل گروه طالبان در بیشتر مناطق افغانستان، دست کم ۳۰ هزار افغان هر هفته در حال ترک این مناطق هستند. شمار زیادتری نیز در داخل مرزهای این کشور آواره شدهاند. براساس اعلام سازمان ملل، تاکنون در حالی حدود ۳۳۰ هزار افغان آواره شدهاند که بیش از نیمی از آنها از زمان آغازفرایند خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان، خانههای خود را ترک کردهاند. بیشتر این افراد در اردوگاهها و در چادر اسکان یافتهاند یا به منازل وابستگانشان در شهرهای آرام عزیمت کردهاند. هزاران نفر نیز تلاش میکنند تا با گذرنامه و روادید خاک افغانستان را ترک کنند. شماری نیز در کامیونهای قاچاقچیان انسان به امید خروج از افغانستان به صورت غیرقانونی پناه گرفتهاند. در هفتههای اخیر شمار شهروندان افغانستانی که از مرز این کشور به طور غیرقانونی عبور کردهاند، بین ۳۰ تا۴۰ درصد در مقایسه با دوره قبل از خروج نیروهای بینالمللی از این کشور رشد داشته است.آژانسهای امدادرسان هشدار دادهاند این مهاجرت و فرار ناگهانی شهروندان افغان نشانه زودهنگامی از یک بحران بالقوه پناهندگان در میان افغانهاست. «بابار بلوچ» یک سخنگوی کمیسیونر ارشد سازمان ملل در امور پناهندگان در این زمینه گفت: افغانستان در آستانه یک بحران انسانی دیگر قرار دارد. ناکامی در دستیابی به یک توافق نامه صلح در افغانستان و جلوگیری از خشونتهای جاری منجر به آوارگیهای افراد بیشتری خواهد شد. افغانستان هم اکنون یکی از بالاترین جمعیت پناهندگان و پناهجویان (حدود سه میلیون نفر) در سراسر جهان را داراست. در ادامه گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: اکنون افغانستان با معضل یک دوره سخت و پرچالش دیگر روبه روست. مسئله مهاجرت افغانها در این دوره با محدودیتهای کرونایی در سراسر جهان همزمان شده است که میتواند شرایط را برای مهاجران افغان سختتر و پیچیدهتر کند.همزمان با این که درگیریها میان نیروهای طالبان و نیروهای دولتی تشدید شده و تلفات غیرنظامی نیز رکورد زده است، بیشتر افغانها همچنان مصمم به ترک خانههای خود هستند.