«دردسرهای عظیم» برای بازیگر کهنهکار!
به بهانه بازپخش سریال خاطرهانگیز، صفا آقاجانی، پیش کسوت سینما و تلویزیون در گفتوگو با خراسان از نخستین تجربه کمدی خود میگوید
نویسنده : مائده کاشیان

صفا آقاجانی از بازیگران پیش کسوت است که علاوه بر حضور در مدیوم تصویر، در رادیو هم فعالیت کرده و صدای او نیز در حافظه شنیداری مردم ماندگار شده. این بازیگر هم اکنون یکی از سریالهای محبوبش یعنی مجموعه «دردسرهای عظیم» را از شبکه آیفیلم روی آنتن دارد. تازهترین فعالیت او در زمینه بازیگری نیز حضور در سریال تاریخی «مستوران» است که مرحله تصویربرداری را سپری میکند. به بهانه بازپخش «دردسرهای عظیم» با این بازیگر پیش کسوت گفتوگویی داشتهایم.
به نظرتان علت موفقیت سریال «دردسرهای عظیم» چه بود؟
کمدی فاخری بود و از نویسنده و تهیهکننده تا کارگردان، بازیگران و عواملی که در این سریال دور یکدیگر جمع شده بودند، همه در کمدی کاربلد بودند. هیچ کس زور نمیزد که مردم را بخنداند. اگر موقعیتی برای خنده وجود داشت از همان استفاده میکردند. اگر درام درست شکل بگیرد و حرفی برای گفتن داشته باشد، مردم آن را تحویل میگیرند. البته خیلی به این که مسئله رسانه تنها پیغام دادن باشد اعتقادی ندارم، اما به هر حال جذابیت موضوعی که گفته میشود و طرز بیان آن برای مردم مهم است.
یعنی آثار کمدی جدیدی که پرمخاطب و ماندگار نمیشوند، فاخر نیستند؟
کمدی انواع و اقسام دارد. متاسفانه در اکثر تولیدات تلویزیون از تیپسازی استفاده میشود، این دیگر خیلی کهنه شده و خواهان ندارد، در اوایل دهه 70 خواهان داشت، اما دیگر زمانش تمام شده. کمدی تیپیکال دیگر برای مردم جذاب نیست و حتی نمیبینیم استندآپ کمدینهای موفق هم از تیپ استفاده کرده باشند.
در زمان «دردسرهای عظیم» تصور میکردید آقای عزتی به جایگاه فعلیشان به عنوان ستاره محبوب سینما برسند؟
بله، از شروع کار عدهای پیداست که چند مرده حلاج هستند و چقدر جَنم دارند. به نظر من بازیگرانی مانند آقای فرهاد اصلانی و آقای جواد عزتی بازیگران ژنی هستند و ذاتا بازیگرند. غیر از این که ذاتا چنین استعدادی دارند، اهل مطالعه و تماشای فیلم هستند و سواد اجتماعی دارند. آقای عزتی یکی از بااخلاقترین و باوجدانترین آدمهای روزگار هستند، تا جایی که من دیدم شهرت هرگز ایشان را تحت تاثیر قرار نداده است.
پس از «دردسرهای عظیم 2» صحبتی برای ساخت ادامه سریال نشد؟
مردم هنوز از من سوال میکنند فصل سوم کی ساخته میشود. بعد از این که فصل دو ساخته شد، آقای نیکنژاد گفتند هرکاری بلد بودم در این دو فصل انجام دادم و دیگر برای فصل سوم آمادگی ندارم. الان هم که دیگر آقای نیکنژاد خدا را شکر در سینما آدم موفقی شدند، ایشان هم بسیار کاربلد و باسواد هستند. آقای عزتی را هم فکر نمیکنم دیگر کسی بتواند به تلویزیون بکشاند(میخندد).
شما آثار ماندگاری مانند «آینه» و «باغ گیلاس» در کارنامه دارید، راز محبوبیت این سریالها چیست؟
در سالهای اخیر هم کارهای ماندگار و پرمخاطبی داشتم، مانند «همه چیز آن جاست»، «پرستاران» و «زمانه» که به نظرم بیتکرار است. اگر فیلم نامه و تیم خوب و کارگردان کاربلد باشد، باری به هرجهت کار نکنند، فشار نیاورند که ساخت سریال را زود تمام کنند، نتیجه خوبی از آب درمیآید، مردم بینندههای فهیمی هستند و کار خوب را تشخیص میدهند.
در میان این آثار کدام نقشتان را بیشتر دوست داشتید؟
الحمدلله تا به حال کار باری به هر جهت انجام ندادم، همه نقشهایم را دوست داشتم و هنگام بازی در آنها همه تلاشم را کردم. قرار بود در سریال «سایه تنهایی» ساخته بیژن شکرریز، یکی از نقشهای اصلی را بازی کنم، آقای شکرریز موافق نبود و فرد دیگری آن نقش را بازی کرد. چون قرارداد داشتم و آقای شایانفر تهیهکننده دوست نداشتند از تیم جدا شوم، پیشنهاد کردند یک نقش فرعی را که دو، سه سکانس بیشتر حضور نداشت بازی کنم. این زن در خانه سالمندان روی ویلچر بود و خدا رحمتشان کند آقای پرویز پورحسینی عاشق این زن بود و دوست نداشت در خانه سالمندان باشد. در همان سکانسها رابطه بسیار زیبا جان گرفته بود. خوب نوشته شده بود، پارتنر خوب بود و من و آقای پورحسینی هر دو همه توانمان را به خرج دادیم تا شناختی را که از نقش پیدا کرده بودیم پیاده کنیم. امروز به همان سکانسها و این که عجب نقشی از آب درآمد فکر میکردم.
پس اندازه نقش برایتان مهم نیست؟
نه برای من مهم نیست، اما متاسفانه در دنیای هنری کیلویی کار میکنیم. در فیلم «آینههای روبه رو» دیدم که اسمم در سایر بازیگران نوشته شده، به خانم فرشته طائرپور که از تهیهکنندگان بینظیر هستند گفتم چنین اتفاقاتی میافتد که آدم نقش کوتاه بازی نمیکند! شما به من گفتی این نقش کوتاه را تو میتوانی دربیاوری و من هم این کار را کردم، چرا اسم من در سایر بازیگران است؟ ایشان هم عذرخواهی کردند و اسم به جایگاه خودش منتقل شد. یکی از دوستان مصاحبهای کرده و گفته اگر همیشه کارت را درست انجام بدهی مانند وظیفه میشود، اما اگر کار متوسطی انجام بدهی و ناگهان زمانی کمی بالاتر از متوسط بروی، خیلی خوب دیده میشوی و حتی جایزه هم میگیری! اما وقتی همیشه کارت را خوب انجام میدهی دیده نمیشوی، البته ادعا ندارم همیشه کار خوب انجام دادم، اما بهترین خودم را به نمایش گذاشتم.
کار با کدام کارگردان برای شما تجربه بهیادماندنیتری بوده است؟
با افراد زیادی کار کردم که فوقالعاده بودند. از کار با آقای سیدحاتمی، آقای داریوش فرهنگ، آقای شهرام شاهحسینی لذت بردم و کار کردن در کنار آقای فتحی بینظیر بوده است. آقای نیکنژاد هم در سریال «دردسرهای عظیم» ریسک بزرگی کردند که نقش «دریا» را به من سپردند، چون تا آن زمان کمدی کار نکرده بودم.