چرایی افزایش ۷۲ درصدی قیمت شکر
قیمت شکر رسما با 72 درصد افزایش به 15 هزار تومان رسید؛ دبیر اتحادیه بنکداران می گوید تا زمانی که قیمت ها دستوری تعیین شود نباید منتظر آرامش بازار باشیم

میرجانیان- اگرچه برخی مسئولان دولتی افزایش قیمت شکر را از حدود یک ماه قبل تکذیب می کردند اما ابلاغیه تازه شرکت بازرگانی دولتی ، افزایش رسمی قیمت شکر را تایید کرد. «حسن حنان» عضو هیئت مدیره و قائم مقام مدیر عامل و معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران روز گذشته در نامهای به اداره کل غله و خدمات بازرگانی استانها گرانی شکر خانوار را ابلاغ کرد. در این نامه آمده است: با توجه به تغییر نرخ چغندر و افزایش قیمت شکر تولید داخل و نیز پایان طرح توزیع شکر خانوار ویژه ماه مبارک رمضان با هدف افزایش حجم عرضه در سطح شبکههای توزیع برای کلیه مصارف شکر به میزان تقاضای بازار به قیمت هر کیلوگرم ۱۱۵,۰۰۰ ریال عرضه میگردد. لذا از تاریخ 1/۳/1400 کلیه خریدارانی که مجوز خروج کالا برای آن ها صادر نگردیده است مشمول پرداخت مابه التفاوت نرخ شکر میباشند. قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان، نرخ تحویل در انبار است که پس از اعمال هزینههای مترتب، شکر در بستههای یک کیلوگرمی برای مصارف خانوار با نرخ ۱۵ هزار تومان به فروش خواهد رسید. حدود یک ماه پیش بود که برخی خبرگزاری ها از احتمال افزایش قیمت تا 100 درصدی شکر خبر داده بودند که خیلی از مصرفکنندگان را نگران کرد اما مسئولان مربوط مباحث مربوط به افزایش قیمت را رد کردند. حتی همین یک هفته پیش هم دبیر انجمن صنفی کارخانجات قند و شکر هرگونه احتمال افزایش قیمت شکر را رد کرد و گفت: هم اکنون شکر بخش خانوار که توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران در کیسههای ۵۰ کیلویی به فروشگاهها عرضه میشود، به قیمت هر کیلوگرم شش هزار و ۶۵۰ تومان در اختیار این واحدها قرار میگیرد که باید بهصورت بستهبندیهای یک کیلوگرمی در بیاید و به نرخ هشت هزار و۷۰۰ تومان در اختیار مصرفکننده نهایی قرار بگیرد، بنابراین فروش شکر به قیمت بالاتر از این میزان تخلف محسوب میشود. این در حالی است که زمستان سال گذشته هم قیمت شکر در کارخانه به حدود 9هزار تومان رسیده بود اما به زحمت در بازار پیدا می شد.
تا یک ماه پیش 5 نوع نرخ برای شکر داشتیم
برای بررسی بیشتر این موضوع سراغ «قاسمعلی حسنی»، دبیر کل اتحادیه بنکداران مواد غذایی رفتیم. او می گوید: ما تا 15 روز پیش پنج نوع نرخ برای شکر داشتیم. ۶۶۵۰ تومان سهمیه برای واحدهای صنعتی-تولیدی، ۸۷۰۰ تومان مصرف کننده، ۱۱۵۰۰ قیمت آزاد بنکداری ، ۱۳۵۰۰ قیمت آزاد بنکداری و۱۵۰۰۰ تومان قیمت آزاد خرده فروشی عرضه می شد. درخصوص شکر و برخی اقلام مصرفی با سوء مدیریت و چندگانگی نرخ ها مواجه هستیم و در کنار این مسئله سودجویی برخی تولید کنندگان و بی انصافی برخی فروشندگان مشکلات را بیشتر می کرد. دولت برای این که بازار را سامان دهی کند قیمت ها را تغییر داده است.این هنوز به واحدهای بنکداری ابلاغ نشده و بار جدید شکر وارد نشده است. بنابراین این که نرخ شکر به این مقدار رسیده باشد هنوز برای ما رسما اعلام نشده است. او ادامه می دهد: «قبلا هم گفته ام تا زمانی که قیمت ها دستوری مدیریت شود وضع به همین گونه است و نباید انتظار داشت که قیمت شکر هم الان روی همین قیمت آرامش داشته باشد. قیمت ها باید توسط بازار و عرضه و تقاضا مشخص شود.حسنی درباره تاثیر قیمت ارز و نرخ بازارهای جهانی برای شکر می گوید: با این که نرخ دلار پایین آمده اما الان شکر حتی بالاتر از نرخ سال گذشته به دست مصرف کننده می رسد. این به دلیل این است که قیمت ها دستوری مشخص می شود. اکنون کمبودی در زمینه شکر در بازار محسوس نیست و با نرخ آزاد به هر میزان شکر موجود است اما این کمبود درباره شکر با نرخ مصوب ایجاد شده و به همین دلیل از مدتی پیش شکر در فروشگاه های زنجیره ای عرضه می شود.