براساس توافق مدیران عامل بانکها در چارچوب اجرای مصوبه سال 95 شورای پول و اعتبار، نرخ سود سپرده یک ساله همه بانکها از امروز در سطح 15 درصد قرار میگیرد. به این ترتیب نرخ سود بانکی که در عمل بیش از 15 درصد و بین 18 تا 20 درصد بود، به 15 درصد کاهش می یابد.
به گزارش فارس، با وجود آن که شورای پول و اعتبار در سال 95 بر کاهش نرخ سود سپرده به 15 درصد رای داده بود، بعد از چند ماه نرخ سود سپرده به دلایل مختلفی روند صعودی به خود گرفت و حتی تلاش بانک مرکزی برای بازگشت نرخ سود سپرده بانکها به 15 درصد در شهریور ماه سال 96، بعد از چند ماه مجدد با شکست مواجه شد.
اما در ماههای اخیر و همزمان با کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی به حدود 16 درصد، به نظر می رسد این روند دوباره احیا شده است. به طوری که بعضی بانکها به ویژه بانکهای دولتی که وضعیت ترازنامه مناسبتری داشتند، عملاً به رعایت مصوبه قدیمی شورای پول و اعتبار (درباره سقف 15 درصدی سود سپرده) روی آوردند.
از سوی دیگر دیروز خبری که چندی پیش در رسانه ها با تایید و تکذیب همراه شده بود، نهایتاً تایید شد. ماجرا از این قرار است که مدیران عامل بانکها به تازگی برای رعایت مصوبه شورای پول و اعتبار توافق کردهاند. بر این اساس، قرار بر این شده تا از امروز همه بانکهای دولتی و خصوصی رعایت سقف نرخ سود سپرده 15 درصدی را به صورت جدیتر اجرا کنند. البته سود سپردههای موجود تا تاریخ سررسید آن با همان نرخ قبلی محاسبه خواهد شد و نرخ 15 درصد صرفاً برای سپردههای جدید اعمال می شود.
جزئیات بندهای این توافق، طبق گزارش تسنیم، به این شرح است: 1- افتتاح حسابهای پشتیبان بهطور کامل همچنان ممنوع بوده و هیچ بانکی مجاز به داشتن حساب پشتیبان نیست.2- طبق بخشنامه بانک مرکزی، پرداخت سود روزشمار همچنان ممنوع خواهد بود. 3- پرداخت هر وجهی در زمان افتتاح سپردهها، بهعنوان علیالحساب یا پیشپرداخت سود ممنوع است. 4- نرخ سود سپردههای بلندمدت یکساله از تاریخ 1 اردیبهشت 99 معادل 15 درصد افتتاح می شود و سپردههای موجود تا سررسید طبق قرارداد عمل خواهد شد. 5- از تاریخ اول اردیبهشت امسال نرخ سود سپردههای کوتاهمدت بانکها، 8 درصد تعیین و اعمال شود سپردههای کمتر از 6 ماه نیز مشمول این طرح باشد. 6- بانکها میتوانند سپردههای 6 ماهه و بالاتر را با نرخ 11 درصد تعیین و اعمال کنند. 7- در صورت نیاز، بانکها میتوانند گواهی سپرده با نرخ 15 درصد تا 18 درصد و نرخ شکست 10 درصد تا تاریخ 31 شهریور سال جاری را افتتاح کنند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مصطفی میرجانیان| روزنامهنگار
فقط کافی است که آخر شبها صفحه اینستاگرامتان را باز کنید تا شگفتزده شوید! انواع و اقسام آدمها لایو گذاشتهاند. مجری، بازیگر، فوتبالیست، خواننده و هرکسی که فکرش را بکنید. این وسط هرکسی برنامه و راه و روش خودش را دارد. یکی به صورت تصادفی سراغ فالوئرهایش میرود و در پخش زنده دونفره با آنها گپ میزند. یک نفر مسابقه استعدادیابی راه انداخته و دیگری به هم صنفهایش میتازد و آنها را مورد انتقادهای سختی قرار میدهد. در این بین، مخاطب باید انتخاب کند که سراغ تماشای کدام لایو برود. خلاصه که اینستاگرام این روزهای کرونایی یک پا تلویزیون مجازی است، با کلی حاشیه، جنجال و سرو صدا. در پرونده امروز زندگیسلام خبرسازترین و جالبترین پخش های زنده پرحاشیه، جنجالی و مفید این شبها را مرور کردیم. هم آنهایی که سرگرممان میکنند و هم آنهایی که به جز جنجال و حرفهای پرحاشیه چیز دیگری ندارند. این وسط بعضیها هم با زدن حرفهای رکیک و ناهنجار در لایوهایشان رکورد میشکنند که در بخشی از مطلب به آسیبشناسی چنین لایوهایی با محتوای خلاف عرف پرداختیم.
گپ های 2 نفره و معمولا پرحاشیه
چه کسی؟ رضا رشیدپور
چند تا فالوئر دارد؟ 1.1 میلیون
پخش های زنده او چقدر مخاطب دارد؟ حدود 50 هزار نفر
موضوع لایوهایش چیست؟
هم جالب و هم پر از حاشیه. پخش های زنده رشیدپور در این چند شب، حسابی در شبکههای اجتماعی خبرساز شده است. از جنجال مربوط به دستمزدش در «حالا خورشید» که آقای مجری تا حالا چندبار درباره آن توضیح داده است تا قطع ارتباط لایو با یک دختر 13 ساله به خاطر نداشتن حجاب. رشیدپور این شبها در خانهاش مینشیند، پزشکان، بیماران و آدمهای مختلف را در لایو میآورد و درباره موضوعات مختلف با آنها صحبت میکند. گاهی به پیامهای کاربران پاسخ میدهد و گاهی هم ارتباط زنده اینستاگرامی را مثل آنتن زنده تلویزیونی داغ میکند. مثلا چند شب پیش بود که او در ارتباط زنده به صورت مجازی به بیمارستان امیراعلم تهران رفت؛ جایی که پزشکان و کادر درمانی بیمارستان پنجه درپنجه کرونا انداختهاند. در یکی از همین ارتباطها، رشیدپور با نیلوفر، دختر 18 سالهای همکلام شد که با کرونا می جنگید. روایت نیلوفر از تحمل بیماری همه مخاطبان را پای لایو میخکوب نگه داشته بود. رشیدپور معمولا هرشب از ساعت 23 تا 24 در اینستاگرام فعال است.
شبکوک در فضایمجازی
چه کسی؟ پوریا حیدری
چند تا فالوئر دارد؟ 257 هزار نفر
پخش های زنده او چقدر مخاطب دارد؟ نزدیک 2 هزار نفر
موضوع لایوهایش چیست؟
اگر حوصلهتان سر رفته، اگر احساس میکنید صدای خوبی دارید اما هنوز کشف نشدهاید، پخش های زنده پوریا حیدری به درد شما میخورد! آهنگ ساز، تنظیم کننده و خواننده معروف حالا یک ماه است که هرشب به اینستاگرام میآید و دو یا سه ساعتی را صرف مردم میکند. او به نوبت، درخواستهای دنبال کنندهها را قبول میکند و در پخش زنده دوطرفه از آنها تست خوانندگی میگیرد. داوران این برنامه استعدادیابی هم، همان بینندگان لایو هستند. به این ترتیب که هرشب حدود 30 جوان خوشصدا در اینستاگرام میخوانند و مینوازند و بینندهها هم ایموجی «لایک» و «دیس لایک» نشان میدهند. کسانی که بیشترین لایک را از بینندگان بگیرند به فینال میروند. در آخر هم سه نفر برنده میشوند و با این خواننده و نوازنده معروف همکاری خواهند کرد. قرار است هرکدام از برندگان برای ساخت یک قطعه موسیقی از گروه پوریا حیدری کمک بگیرند و بدون هیچ هزینهای یک قطعه موسیقی بسازند. البته آقای خواننده هرشب وسط برنامه به سراغ هنرمندها، اینفلوئنسرها و آدمهای مختلف میرود و با آنها هم گپ کوتاهی میزند. حیدری هر شب از ساعت یک تا 3 بامداد در اینستاگرام پخش زنده دارد.
کتابخوانی و گپ زدن با نویسندهها
چه کسی؟ مسعود بربر
چند تا فالوئر دارد؟ 5 هزار نفر
پخش های زنده او چقدر مخاطب دارد؟ حدود 600 نفر
موضوع لایوهایش چیست؟
«از همان آغاز خانهمانی برای پیشگیری از گسترش کرونا پیدا بود که سوغات چینی زود ازسرزمین ما رخت بر نخواهد بست و هر کس، باید که هرچه میتواند در میانه بگذارد و این شبهای تنهایی را گرد هم و کنار هم بگذرانیم، با حفظ فاصله گذاری اجتماعی. حالا نزدیک به 40 شب است که هر شب روی لایو اینستاگرام برای دوستانم داستان میخوانم و از داستاننویسان دعوت میکنم برای دنبال کنندگان این پیج داستان بخوانند...» این پستی است که مسعود بربر، نویسنده و داستاننویس کشورمان چند روز پیش در صفحه اینستاگرامیاش منتشر کرد. آقای نویسنده، این شبها در روستای زادگاهش در قرنطینه است. او هرشب پشت به قفسههای کتابخانهاش مینشیند و با بعضی از نویسندگان و داستاننویسان گفتوگو میکند. مثلا دو شب پیش او با الهام فلاح به گفتوگو نشست. مهمان برنامه بخشی از داستان «اردکهای اندره» را برای بینندگان خواند. شما هرشب در ساعت 21:30 میتوانید پخش های زنده این نویسنده را ببینید. ویدئوی این لایوها در آپارات هم بارگذاری میشود.
تحلیلهای نخبگانی درباره مسائل اجتماعی
چه کسی؟ بشیر حسینی
چند تا فالوئر دارد؟ 284 هزار نفر
پخش های زنده او چقدر مخاطب دارد؟ 3 هزار نفر
موضوع لایوهایش چیست؟
ما دهه شصتیها نسل قطع دسترسی و نسل حسرت بودیم. خیلی چیزها نداشتیم و حسرت داشتن آنها را داشتیم اما نسل جدید، نسل حیرت است! چون آنقدر دسترسی به امکانات دارد که از این میزان دسترسی حیرتزده میشود. در واقع حیرت دارد چون نمیداند از بین اینهمه باید کدام را انتخاب کند و اصلا باید با اینهمه امکانات چه کار کند؟ استاد ارتباطات و داور برنامه عصرجدید چند شبی است که در لایوهای دونفره با آدمهای مختلف درباره دنیای این روزهای نسل جدید صحبت میکند. پخش های زنده بشیر حسینی، درباره سواد رسانه و مسائل اجتماعی برگزار میشود. محمدرضا حسینیان مجری تلویزیون، مجید حسینی، محمد دلاوری و ... کسانی بودند که در چند شب اخیر به پخش زنده داور برنامه عصر جدید آمدند. مدارس خاص، لایوهای بامحتوای مبتذل، نسل امروزی و ... هم موضوعاتی بوده که بشیر حسینی دربارهشان با مهمانان گپ زده است. مثلا بعد از رکورد شکستن تتلو در لایو اینستاگرام، او در لایو دو نفره با محمد دلاوری، مجری و نویسنده به این موضوع پرداخت و آن را تحلیل کرد. داور برنامه عصر جدید معمولا هرشب از ساعت 23 به مدت یک ساعت لایو اینستاگرامی دارد.
لایوهای آقای مشکیپوش
چه کسی؟ رضا صادقی
چند تا فالوئر دارد؟ 2.3میلیون
پخش های زنده او چقدر مخاطب دارد؟ حدود 80 هزار نفر
موضوع لایوهایش چیست؟
از همان دو ماه پیش که از شیوع کرونا شوکه شدیم و خانهنشینی را شروع کردیم خواننده معروف فعالیت اش را در اینستاگرام بیشتر کرد. رضا صادقی در ابتدا ویدئویی از همخوانی خانوادگی را در صفحه اینستاگرامیاش منتشر کرد که بسیار دست به دست شد. همخوانی «یه چیزی میشه دیگه» با 4.5 میلیون بیننده رکورد پربازدیدترین پست اینستاگرامی آقای خواننده را جابهجا کرد و بعدها چندین بار هم در تلویزیون پخش شد. خواننده مشکیپوش البته کمی بعد در برنامه نوروزی «اتفاق نود و نو» توضیح داد که این ویدئو چندوقت پیش تهیه شده بود و در روزهایی که همه بابت کرونا نگران هستند، آن را منتشر کرده تا حال همه بهتر شود. رضا صادقی بعد از آن ویدئو تا حالا نزدیک به 30 پست منتشر کرده و هر یکی دو شب در پخش زنده اینستاگرامی گاهی با مردم و هنرمندان گپ میزند، گاهی کنسرت آنلاین برگزار میکند و گاهی هم حاشیه درست میکند! مثلا پنج شب پیش او دو خواننده لسآنجلسی را به لایو شبانهاش دعوت کرد که واکنشهای زیادی به دنبال داشت. پخش زنده رضا صادقی، زمان مشخصی ندارد.
لایوهای مخرب
بعضی لایوهای شبانه و متاسفانه پربیننده که هرگونه محتوای غیراخلاقی و مبتذل را به کاربران ارائه میدهند چه بر سر مخاطبان میآورند؟
آخر شبها بعضی از اینفلوئنسرهای اینستاگرامی، خوانندههای آن ور آبی و آدمهایی که چندین میلیون دنبالکننده دارند، بیدارند و لایو میگذارند. برخی از آنها با پخش زنده در اینستاگرام، هرحرفی میزنند و هر چیزی را نشان میدهند. کلمات رکیک، صحنهها و تصاویر نامناسب، فحاشی و ... ، قسمتی از این لایوهای پربیننده است. اما آیا میدانید که تماشای چنین لایوهایی چه بر سر جوانان و نوجوانانمان میآورد؟ اصلا چاره چیست و چه باید کرد؟ یک روانشناس بالینی به آسیبشناسی این محتواهای غیراخلاقی در لایوهای اینستاگرامی میپردازد.
چه افرادی مخاطب این لایوها هستند؟
فرزانه شهریاردوست، کارشناسارشد روانشناسی بالینی میگوید: «این روزها فرصت مغتنمی برای بسیاری از اینفلوئنسرهاست که از طریق لایو، تعداد مخاطبان خود را افزایش دهند. چه از طریق برگزاری کنسرتهای لایو با صندلیهای خالی برای تشویق مردم به در خانه ماندن، چه از طریق برگزاری کمپینها و پخش قرعهکشی مسابقات اینستاگرامی و اهدای جوایز و در نهایت به وسیله محتوای مبتذل برای حفظ مخاطب تا انتهای لایو. طبق آن چه که در این روزها شاهد هستیم، لایوهایی با محتوای غیراخلاقی آمار بیننده آنلاین بسیار بیشتری نسبت به سایر پیجها داشتهاند و رکوردهایی را هم شکستهاند. شاید در نگاه اول این چنین به نظر برسد که طرفداران این پیجهای معلوم الحال، افراد خاصی هستند که از نظر تفکر یا منش و شخصیت شباهتهایی با صاحبان پیج دارند یا اینکه این میزان از مخاطب غیرواقعی است! اما واقعیت این نیست. شاید بسیاری از اطرافیان ما یا حتی خودمان گاهی سری به این لایوهای بحث برانگیز زده باشیم.»
چرا این لایوها پربیننده است؟
این روانشناس درباره دلایل جذابیت این لایوها میافزاید: «جذاب بودن دیدن و شنیدن محتوایی که عموما در جامعه برای هر سنی ممنوع بوده است، آن هم در فضایی که بدون نظارت و خجالت از انظار و ترس از قضاوت و شماتت دیگران میتوان حضور داشت، کنجکاوی درباره اینکه در این پیجهای پرمخاطب چه میگذرد، بیکاری و رخوت ناشی از این روزهای قرنطینگی، همه و همه میتواند متاسفانه برخی را به یکی از همان بینندگانی تبدیل کند که رکورد یک لایو را می شکنند. واقعیت این است که چه خوش مان بیاید چه نیاید، صاحبان بسیاری از این پیجهایی که زشتی و عریانی را مشی خود قرار داده اند و با محتوای مبتذل خود برای سایت های شرط بندی و... تبلیغ می کنند متاسفانه اکنون از شخصیتهای مورد علاقه برخی جوانان و نوجوانان شدهاند و نادیده گرفتنشان، آنها را از این عرصه حذف نخواهد کرد. بیاعتنایی به حضور آنها نه فعالیت آنها را از رونق می اندازد نه از پیامدهای وجودشان میکاهد».
آسیبهای تماشای چنین لایوهایی
شهریاردوست درباره عوارض تماشای چنین لایوهایی میگوید: «به نظر میرسد بیشترین عارضه این اتفاق متوجه نوجوانانی باشد که در مرحله کسب هویت به سر میبرند. جذابیت بصری و شنیداری آن چه که نوجوان در این لایوها میبیند و میشنود، میتواند او را به سمت یک سبک زندگی عصیانگر، خوی نه چندان انسانی و چالش با قید و بندهای اخلاقی سوق دهد. انحراف از جاده اصلی که علایم کنار جاده از قبل برایمان توضیح داده شده و به اندازه کافی از عواقب انحرافی ترسانده شدهایم، در هیچ دورانی به اندازه نوجوانی جذاب و دلپذیر نیست. البته بزرگ سالان نیز از پیامدهای روانی این قصه بینصیب نیستند. اولین درگیری ذهنی زمانی اتفاق میافتد که فرد شکل و شمایلی که زیست کرده را مطابق با عرف و شرع و قید و بندها میداند اما در مقابل چشمانش کسانی را میبیند که عقاید و باورها و حتی گفتار روزمرهشان بسیار متفاوتتر از چیزی است که جامعه انتظارش را داشته است؛ یک چالش روانی خزنده میان آن چه به رسمیت شناخته شده و قبول کرده و آن چه که با جذابیت عرضه میشود و اتفاقا مخاطبان و شیفتگان زیادی دارد. شایان ذکر است درصدی از بینندگان این لایوها کسانی هستند که نه از روی غریزه و نه از روی عقلانیت، بلکه از سر کسالت و بیحوصلگی و برای گذراندن بیکاری در لایو حضور یافتهاند. حضور این افراد بیش از پیش این نکته را یادآور میشود که تغییر ذائقه تدریجی مخاطب برای انتخاب سرگرمی اوقات فراغتش، میتواند از عوارض آرام و بی سروصدای این لایوها باشد».
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
یک اقدام عجیب!
ویدئویی که یکی از همراهان امام جمعه ایرانشهر گرفته و در فضای مجازی منتشر کرده، حاشیههایی به همراه داشته است. در این ویدئو امام جمعه در حال دادن پول به کارگران روزمزدی دیده می شود که ویروس کرونا از کار بیکارشان کرده است. طرز کمک امام جمعه که در خودرو نشسته و همچنین مشخص بودن چهره کارگرانی که به آنها کمک می شود مورد انتقاد کاربران قرار گرفت. کاربری نوشت: «مگه کمک نباید مخفیانه باشه و آبروی مومن حفظ شه پس چی شد؟ کاش لااقل از ماشین پیاده می شد!» کاربر دیگری نوشت: «از یه طرف بعضی از امام جمعه ها مثل امام جمعه تبریزه که بین مردم زندگی میکنه، امام جمعه خرمشهر که برای کمک به مردم توی سیل آستین بالا زد و بنایی کرد، امام جمعه آبادان که رفت برای غسل کرونایی ها هستند و بعضی های دیگه هم ...!»
خبر فیک فوری!
مطلبی بهتازگی در فضای مجازی منتشر شده است که نشان میدهد کانال تلگرامی «خبر فوری» اقدام به تحریف یک خبر کرده است. این خبر برگرفته از مقالهای در نیویورک پست بوده که عکس آن در «خبر فوری» منتشر شده اما ترجمه دقیقی از آن نشده است. خبر فوری با گذاشتن عکس این مقاله نوشته: «در شرایط بحرانی کرونا در ایتالیا، افراد مسن به حال خود رها میشوند تا بمیرند!» این در حالی است که ترجمه دقیقتر، این عبارت میشود: «چون بیماری کرونا واگیردار است، خانوادهها نمیتوانند در لحظات آخر پیش افراد مسن بمانند ، این افراد در تنهایی میمیرند.» که این مشخصا با «به حال خودشان رها میشوند» متفاوت است. کاربری نوشت: «برای دیده شدن، بعضی از این کانال ها چه کارها که نمی کنن!» کاربر دیگری نوشت: «یادتون باشه همه کانالهای تلگرامی نمی تونن منبع موثقی باشن.»
ادراردرمانی شتری!
هنوز درمان های بدون پایه و اساس تجویز شده قبلی مانند عنبرنسا و روغن بنفشه را فراموش نکرده بودیم که بهتازگی شخصی مدعی شده درمان کرونا را در شتر پیدا کرده است. ویدئویی در فضای مجازی به شکل گسترده منتشر شده که شخصی مقابل دوربین در حالی که کنار شتر ایستاده مدعی است خوردن ادرار شتر باعث تقویت سیستم تنفسی و ریهها می شود و کمک میکند شما کرونا نگیرید. او میگوید این مایع را باید روزی سه بار به مدت سه روز و ترجیحا با حرارت اولیه بخورید. او برای ادعای خودش به یک روایت دینی و یک مقاله پژوهشی در آمریکا هم استناد میکند. کاربری در واکنش به این ویدئو نوشت: «تا کی قراره هر آدمی به خودش اجازه بده درباره موضوعاتی که بلد نیست حرف بزنه و هیچ نهادی هم متعرضشون نمیشه!»
ریزش دیوار کاخ سعدآباد، حادثه یا سهلانگاری؟
به تازگی حدود ۱۵ متر از دیوار کاخ سعدآباد ریخته و مدیر این مجموعه علت اصلی را خراب شدن جوی آب اعلام کرده که برای آبیاری درختان کهن سال طراحی شده است. او در این خصوص گفته: «این دیوار متعلق به دوره پهلوی اول است و مدت زیادی از احداث آن میگذرد و متریال استفاده شده در آن نیز آجر و کاهگل است. از این رو هنگامی که نم میکشد استحکامش بسیار کاهش مییابد». کاربری در این باره نوشت: «به جای پایش و نظارت دایمی دیوارها و سایر بناهای قدیمی، گفتن که چون قدیمیه، طبیعیه که ریخته! زیبا نیست؟!» کاربر دیگری نوشت: «تا جایی که من شنیدم همیشه پایش در کاخ سعدآباد انجام و چک لیستها تهیه میشه اما چنین اتفاقاتی از نوع حادثه محسوب میشه و ربطی به پایش نداره».
کلاهبرداری کرونایی بیمارستان؟!
یکی از کاربران مدارک پزشکی شخصی را منتشر کرده که ادعا می شود مبتلا به بیماری کرونا بوده و موقع ترخیص با اتفاق غیرمنتظرهای روبهرو شده است. بنا به نوشتههای این کاربر، یک بیمار 70 ساله مبتلا به کرونا از 4 تا 23 فروردین در بیمارستان شهدای تجریش بستری میشود. در روزی که بیمار بهبود پیدا کرده و قصد ترخیص داشته ناگهان با صورت حساب 17 میلیون و 800 هزار تومانی مواجه میشود. آنها وقتی اعتراض میکنند که بیمار مبتلا به کرونا بوده، داروهای ضد کرونایی گرفته و باید رایگان باشد، مسئولان بیمارستان برگه ترخیص را نشان میدهند که روی آن علت بستری را نارسایی هیپوفیز بیان کردهاند. ظاهرا اعتراض خانواده بیمار هم نتیجه نداده و آنها مجبور به پرداخت شدهاند. گفته میشود این تنها مورد نبوده و چند مورد مشابه دیگر هم در این مرکز درمانی اتفاق افتاده است.
کرونا و ادرار گاو!
انتشار ویدئویی از یک مرد هندی که ماسک زده و از روی وانت، مشغول پاشیدن ادرار گاو روی کوچه و خیابانها برای ضدعفونی کردن آنهاست، در شبکههای اجتماعی دنیا بازنشر زیادی داشته و واکنشهایی را هم در پی داشته است. این ویدئو با این توضیح: «پاشیدن ادرار گاو برای مقابله با کرونا در هند» در شبکههای اجتماعی پربازدید شده است. کاربری در این باره نوشت: «هندیها هم اینطور در حال گندپراکنی به جای گندزدایی هستند!» کاربر دیگری نوشت: «این جوری که این فرد داره ادرار رو پخش میکنه، خودش باعث شیوع بیشتر کرونا میشه!» کاربر دیگری هم نوشت: «یکی از مهم ترین خوبی های کرونا رو شدن دست فرقه های زیادی بود که مردم رو به جای تعقل به خرافه پرستی سوق می دن.»
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تازهترین نظرسنجی موسسه گالوپ نشان میدهد که میزان محبوبیت دونالد ترامپ با کاهشی ۶ درصدی بیشترین افت را در دوران ریاست جمهوریاش داشته است. این نتایج نشان داد که فقط ۴۳ درصد آمریکایی ها عملکرد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری را قبول دارند که در مقایسه با نتایج نظرسنجی گالوپ که ۵ فروردین (۲۴ مارس) انجام شد، کاهشی ۶ درصدی را نشان می دهد.در نظرسنجی حدود یک ماه پیش گالوپ عملکرد ترامپ مورد قبول ۴۹ درصد آمریکایی ها بود.به نوشته گالوپ ، کاهش ۶ درصدی شدیدترین افت در میزان پذیرش عملکرد ترامپ است که تاکنون در دوران ریاست جمهوری اش ثبت شده است زیرا به طور معمول رتبه مقبولیت ترامپ بسیار ثابت بوده هرچند که هنوز به میانگین تاریخی برای روسای جمهوری آمریکا از سال ۱۹۴۵میلادی تاکنون به میزان ۵۳ درصد نرسیده است.نظرسنجی گالوپ از طریق تماس تلفنی تصادفی با هزار و ۱۷ نفر از افراد بزرگ سال آمریکایی بود که در تاریخ ۱۳ تا ۲۶ فروردین (یکم تا ۱۴ آوریل) با ضریب خطای ۴ درصد انجام شد.از اواسط ماه مارس (اواخر اسفند) پذیرش شغلی ترامپ از سوی دموکرات ها ۶ درصد و در بین افراد مستقل ۴ درصد کاهش داشته است.گالوپ نتیجه گرفته است که این کاهش در مقبولیت ترامپ می تواند نتیجه ارزیابی ها درباره عملکرد ترامپ و افزایش نرخ بیکاری و شمار جان باختگان ناشی از شیوع ویروس کرونا در آمریکا باشد.در گزارشی که مجله اقتصادی فوربس نیز آن را منتشر کرده میگوید از آغاز فراگیری کرونا در دنیا بر محبوبیت سران کشورهای دموکراتیک افزوده شده است اما این اقبال شامل برخی رهبران از جمله روسای جمهور آمریکا، برزیل و نخست وزیر ژاپن نمیشود.فوربس مینویسد در نظرسنجیهای اخیر درباره نحوه مقابله دولت با همهگیری کووید-۱۹ بر محبوبیت ترامپ، بولسونارو و آبه یا بسیار اندک افزوده شده یا این که از محبوبیت آن ها کاسته شده است.به نظر می رسد هر چه مبارزه با کرونا ویروس شدیدتر پیش رود و ترامپ بتواند در مواجهه با این ویروس موفق عمل کند ، آرای او به همان مقدار سابق بازمی گردد. بااین حال در این خصوص تردیدهای جدی وجود دارد. هنوز برآوردی در ایالات متحده در خصوص پایان یافتن دوران شیوع کرونا وجود ندارد. ضمن آن که مشخص نیست که میزان تلفات در آمریکا در پایان شیوع این ویروس یا در دوره کنترل حداکثری آن (اگر آن دوره فرا برسد) به چه میزان باشد!
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با اشاره به ماجرای هولناک زنده به گور کردن هزاران جوجه یک روزه به بهانه تنظیم تولید، در سایت الف نوشت: روزی یکی از همرزمان نزدیک شهید بزرگوار سرلشکر حاج قاسم سلیمانی می گفت در یکی از سفرهای سردار سلیمانی در بحران داعش در عراق که در فصل زمستان صورت گرفته بود، حاج قاسم در شرایطی از عراق تماس گرفت که صدای تیراندازی ها به وضوح به گوش می رسید و وی در شرایط جنگی قرار داشت. ایشان در این تماس اظهار داشت که شنیده ام تهران برف سنگینی آمده است. گفتم بله همین طور است. گفت: با این برف آهوهایی که در کوه نزدیک پادگان مقر سپاه وجود دارد حتما برای پیدا کردن غذا پایین می آیند. همین امروز به اندازه کافی علوفه تهیه کن و در چند جا قرار بده که آن ها از گرسنگی تلف نشوند. من چون آن زمان فرمانده بودم سریع اقدام کردم و تا ظهر نظر ایشان را عملی نمودم. با کمال تعجب بعدازظهر مجددا زنگ زد و گفت: چه کردی؟! گفتم دستور فرمانده عملی شد و آهوها دعاگو هستند. من از ایشان سوال کردم در این شرایط سخت که با داعش درگیر هستید چگونه به فکر آهوهای نزدیک مقر هستید؟ وی پاسخ داد: من به شدت به دعای خیر آن ها اعتقاد دارم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
نام گذاری سال 99 به«جهش تولید» توسط مقام معظم رهبری بهانه ای مجدد برای بازخوانی مصائب تولید در کشور است. شاید اگر بخواهیم از موانع و مشکلات تولید در کشور سخن بگوییم، سطرها باید نوشت و گریست! اما به حکم قاعده پارتو به یک مشکل اساسی که بیشترین تأثیر را در ایجاد مانع بر سر راه جهش تولید دارد، اشاره میشود.
شاید اگر مصاحبه ای با بسیاری از فعالان اقتصادی و اقتصاددانان ایرانی شود، بیشترین حجم اعتراض و گله از دخالت ها و موانعی است که دولت ها بر سر راه تولید ایجاد می کنند که طیفی از موانع ورود به کسب و کار مانند ارائه مجوز و... و همچنین موانع در راه تداوم کسب و کار نظیر وضع مالیات و هزینه بیمه تأمین اجتماعی را شامل می شود. بنابراین نسخهای که برای رهایی از این وضعیت ارائه می شود این است که دولت دخالتش را در این حوزه به حداقل برساند و بگذارد بنگاه ها و بازار کار خودشان را انجام دهند. برای فهم عمیق تر این ایده، باید به ریشه و تاریخچه مطرح شدن چنین اندیشه ای بازگردیم.
پیشینه دخالت دولت در اقتصاد
پیش از رکود بزرگ دهه 1930، ایده اصلی نظام سرمایه داری منطق نظام بازار و دولت حداقلی بود، اما جنگ جهانی دوم موجب دخالت حداکثری دولت در اقتصاد و ایجاد دولت های رفاه و مداخله گر با مسئولیت های اجتماعی بسیار در سراسر اروپا و آمریکا شد. بحران رکود تورمی دهه 1970 موجب بازگشت نظام سرمایه داری به منطق اقتصاد بازار و دولت حداقلی شد. اما این بار نظام بازاری افسارگسیخته تر و بی رحم تر نسبت به قبل بود که آن را نئولیبرالیسم اقتصادی نامیدند. این ایده ابتدا با توسل به خشونت و کودتا توسط کشورهایی نظیر شیلی و آرژانتین اجرا شد؛ اما به تدریج با اوج گرفتن اعتراضات به صورتی دموکراتیک در دولت های تاچر و ریگان در انگلستان و آمریکا شدت گرفت و سیاست هایی از قبیل آزادسازی، مقررات زدایی، خصوصی سازی، کاهش نقش دولت در عرصه خدمات اجتماعی، تشکل زدایی کارگری، جهانی سازی کار و سرمایه و... در دستور کار این دولت ها قرار گرفت و به تدریج با حمایت های بانک جهانی و صندوق بین المللی پول به دیگر کشورها تسری پیدا کرد. این منطق در سه دهه اخیر گفتمان رایج محافل آکادمیک و اجرایی کشورها بوده و آموزه های آن، بی چون و چرا پذیرفته شده است و به هر کس از این منطق فاصله گیرد انگ بی سوادی و پوپولیسم زده می شود.
ثمرات و نتایج نسخه نئولیبرالیسم اقتصادی
اما این منطق چیست و پیاده سازی آن چه نتایجی را در پی داشته است؟ نئولیبرالیسم اقتصادی معتقد است، منطق بازاری باید منطق حاکم بر تمام فعالیت های دولت باشد و هر چیزی که نفع شخصی کارآفرین و بنگاه را در پی داشته باشد، همان حقیقت است، بنابراین نه تنها منطق سود و نفع شخصی باید بر مناسبات اقتصادی بلکه باید بر مناسبات اقتصادی وطرز تفکر دولت نیز حاکم باشد. در این مجال چند نکته کلیدی درباره ثمرات و نتایج پیاده سازی این منطق در کشورهای مختلف خاطرنشان می شود:
اولاً این منطق، راهکار رونق و بهبود وضعیت تولید و بازار را مقررات زدایی، خصوصی سازی و آزادسازی میداند؛ در حالی که تجربه بسیاری از کشورها از جمله کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا، انگلستان، فرانسه و... همچنین کشورهای در حال توسعه مانند شیلی، آرژانتین، مصر و... نشان می دهد، پیاده سازی این منطق نه تنها موجب بهبود امر تولید واقعی نشده ، بلکه موجب ایجاد موج فزاینده ای از تعطیلی واحدهای تولیدی، بیکاری و رکود شده است، به طوری که دهه 1980 را برای کشورهای آمریکای جنوبی که از سیاست های نئولیبرالیسم پیروی می کردند، «دهه از دست رفته» همراه با تورم های افسارگسیخته، رکود و بیکاری نام گذاری کردند. از سوی دیگر نرخ رشد اقتصاد جهانی در دهه اول 2000 بنا به آمارهای بانک جهانی در حول و حوش یک درصد بوده، اما پیش از آن و در فاصله زمانی 1950 تا 1970 میلادی بین 5 تا 7 درصد نوسان کرده است.
ثانیاً نتیجه پیگیری این سیاست ها در کشورهای مختلف، افزایش نابرابری، فساد و فاصله طبقاتی در کشورهاست به صورتی که به عنوان مثال در آمریکا سهم یک درصد دهک بالای درآمدی که تا پیش از دهه 1970، 8درصد تولید ناخالص داخلی آمریکا بوده
در دهه 2000 به 16درصد رسیده است. این یعنی سود و منفعت اصلی پیاده سازی این سیاست ها به جیب سرمایه داران و شرکت ها رفته است و نه مردم و فعالان بخش تولیدی واقعی.
ثالثاً یکی از ابعاد بحران مالی 2008 «بحران مصرف ناکافی» است، بدین معنا که با وجود این که تولید به اندازه انجام میشود اما به دلیل تضعیف قدرت خرید کارگران در آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی با سیاست هایی از قبیل ایجاد مانع برای تشکیل اتحادیه های کارگری، موقت سازی قراردادهای نیروی کار و تضعیف دستمزد واقعی نیروی کار، کارگران که بخش عمده مصرف کننده تولیدات هستند، قدرت خرید لازم را نداشتند. به منظور جبران این نقیصه، اقتصاد آمریکا به سمت ایجاد حباب تقاضای کاذب در اقتصاد از طریق مالی سازی کالاهایی مانند مسکن رفت که به ایجاد بحران منجر شد.
رابعاً مروجان این سیاست ها با طرح استدلالهایی نظیر ناکارآیی دولت، شکست دولت، اقتصاد سیاسی دولت و... رویکردی سیاه از دخالت دولت در اقتصاد ارائه می دهند، این در حالی است که ایجاد اقتصادهای قوی و نوظهوری مانند ببرهای جنوب شرق آسیا و کشورهایی مثل ژاپن، سنگاپور، کره جنوبی و هند، در عصر حاضر بدون دخالت مستمر و پویای دولت قابل تحقق نبوده است. از سوی دیگر اقتصاد چین که دومین اقتصاد جهان است و در طول 40 سال اخیر رشد اقتصادی متوسط حدود 8 درصد را تجربه کرده که از آن به عنوان معجزه اقتصادی چین یاد می کنند، هنوز هم توسط حزب کمونیست و دولت مقتدر اداره می شود و دولت چین هنوز مالکیت و مدیریت بسیاری از عرصه های اقتصادی چین را برعهده دارد. از طرفی بذر اولیه شکل گیری اقتصاد قوی در عرصه تولید در کشورهای توسعه یافته کنونی نظیر انگلستان، آمریکا، آلمان، ژاپن و... از طریق حمایت گرایی و دخالت دولت در این عرصه و همچنین رشد اقتصادی بالا در اقتصاد ژاپن و آلمان بعد از جنگ جهانی دوم ناشی از دخالت های مستمر و هدفمند دولت ها بوده است.
جمع بندی
در جمع بندی این بحث باید گفت، پیگیری سیاست جهش تولید با اعتقاد به منطق و سیاست های نئولیبرالیستی در اقتصاد قابل توجیه نیست. به عبارت دیگر، این منطق که دولت کارآیی ندارد و باید سراغ آزادسازی و مقررات زدایی و... برویم تا تولید خود به خود سامان یابد، آدرس غلط دادن است. سیاست جهش تولید نیازمند دخالت پویا و منطقی دولت در عرصه های مورد نیاز است و این منطق در عمل در بسیاری از کشورهای موفق جهان پیگیری شده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
رعیت نواز - کرونا وقتی آمد فقط یک ویروس ناشناخته بود که موجب بیماری مرگباری می شد و علاقه زیادی به جهانگردی داشت و همین علاقه باعث شد رفته رفته تمام جهان را به خود مشغول کند به طوری که این روزها همه مردم در کره زمین به نوعی با کرونا دست و پنجه نرم می کنند. این ویروس در بدو ورودش سبک زندگی مردم را دستخوش تغییر کرد اما حالا با گذشت دو ماه از شیوع آن در کشورمان، آثار غیرمستقیم این ویروس هم بر زندگی روزمره مردم در حال نمایان شدن است. یکی از اولین اقداماتی که از طرف همه دولتها در برابر شیوع این ویروس و پیشگیری از بیمار شدن سرمایههای انسانی صورت گرفت تعطیلی مهدهای کودک، مدارس و دانشگاه ها بود که از همان روزهای اول شیوع ویروس در کشورمان هم اتفاق افتاد و به نظر می رسد تا پایان سال تحصیلی هم ادامه داشته باشد. تعطیلی دوماهه مدارس، سوال های بسیاری درباره بازپرداخت شهریه و هزینههای فوق برنامه اجرا نشده مدارس غیردولتی را برای همه خانواده هایی که فرزندشان را در مدارس هیئت امنایی و غیرانتفاعی ثبت نام کرده بودند که احتمالا شما هم یکی از آن ها باشید، مطرح کرد. امروز سعی کردیم سرنوشت شهریهای را که والدین برای مهدهای کودک و مدارس غیر انتفاعی یا حتی سرویس مدارس پرداخت کرده اند، روشن کنیم.
شهریه ای که برگردانده نمی شود
شاید امسال یکی از خاص ترین سال های تحصیلی باشد که دانش آموزان و خانواده ها تجربه کرده اند. در این سال تحصیلی از ابتدای سال تاکنون، مدارس تعطیلات زیادی را تجربه کرده اند، از آلودگی هوا و سرما بگیر تا همین بحث کرونا که نزدیک به یک سوم زمان باقی مانده تحصیل را تعطیل کرده است. بسیاری معتقدند امسال، عمده بار تحصیلی دانشآموزان بر دوش خانوادهها و خود محصلان بوده و از آن جایی که خانواده ها فرزندانشان را در مدارس غیر انتفاعی ثبت نام می کنند تا خدمات تحصیلی ویژه تری دریافت کنند با این حجم از تعطیلات، خواهان بازگشت بخشی از شهریه پرداختی بودند اما مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش وپرورش اعلام کرد شهریه ثابت مدارس برگشت داده نمی شود. سعید صالح در گفت و گویی با تسنیم اظهار کرد: «قرار نیست شهریه ای بازگردانده شود چون کار آموزش دانشآموزان در مدارس غیردولتی تعطیل نشده است و آموزشها از سوی معلمان در فضای مجازی ارائه میشود.»
بازگشت شهریه فوق برنامهها
در کنار شهریه ثابت، بسیاری از مدارس در ابتدای سال برای کلاس های فوق برنامه که بعد از ساعت آموزشی برگزار می شود مبالغی را از والدین دریافت کرده اند که با توجه به تعطیلی مدارس در بیشتر موارد کلاس های فوق برنامه هم تعطیل شد. در همین زمینه مجتبی زینی وند؛ رئیس سازمان مدارس غیردولتی درباره شهریه فوق برنامه های مدارس غیردولتی به باشگاه خبرنگاران گفته است: « اگر مدارس تا پایان خرداد همچنان تعطیل بمانند آن گاه کمیتهای ویژه درخصوص نحوه بازگشت شهریه فوق برنامههای غیرآموزشی مثل هزینه اردوها به خانوادهها (در صورتی که مدرسهای دریافت کرده باشد ) تصمیم گیری میکند.»
تکلیف هزینه سرویس مدارس چه می شود؟
ماجرای سرویس مدارس که در این چند ماه با تعطیلی مدارس تعطیل بوده هم سوال بسیاری از مدارس و خانوادههاست. همین ماجرا باعث شد تا آموزش و پرورش اعلام کند، با توجه به تعطیلیهای اخیر، چگونگی این موضوع در حوزه کارگروه ماده ۱۸که معاون عمرانی استاندار در آن حضور و اختیار دارد، با تفویض اختیار به استانها تعیین تکلیف میشود. در کارگروه ماده ۱۸ نیز نماینده اولیا و شهرداری عضو هستند و با توجه به اقتضائات استانی میتوانند تیپ قرارداد با رانندگان سرویس مدارس را اصلاح کنند و بندی به آن اضافه شود که پرداخت حقوق در اسفند منوط به ارائه خدمات به شکل رایگان در ماه پایانی سال تحصیلی است که براساس سیاست آموزش وپرورش تعیین می شود. نورعلی عباسپور، مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با تسنیم اظهار کرد: «با استناد به قراردادی که برای پیمانکاران سرویس مدارس در سال ۹۳ تنظیم شده، در صورت تعطیلی اضطراری هزینهای به رانندگان تعلق نمیگیرد.» البته هنوز درباره چگونگی و زمان بازگشت هزینه سرویس ها اطلاع رسانی نشده است.
پای حرف مردم
درحالی که مسئولان می گویند شهریه ثابت این مدارس بازگشت داده نخواهد شد اما با گشتی در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به راحتی می توان درد دل های زیادی از والدینی را دید که برای بازگشت شهریه تلاش می کنند. بسیاری از آن ها معتقدند نباید برای کلاس هایی که کیفیت آموزشی لازم را ندارند هزینه های هنگفت مدارس غیر انتفاعی را پرداخت کنند و باید بخشی از شهریه ای که آن ها پرداخت کرده اند، برگردانده شود و در صورتی که مدارس غیر انتفاعی متضرر می شوند دولت باید بر اساس شغل هایی که از کرونا متضرر شده اند به آن ها یارانه پرداخت کند. این موضوع برای سرویس های مدارس هم مطرح است. به طور مثال مادر دانش آموزی در توئیترش نوشت: «چرا خانواده ها باید برای کیفیتی که قرار بود در مدارس غیرانتفاعی در زمینه تدریس وجود داشته باشد و اکنون به طور اجتناب ناپذیری در آموزش مجازی آن کیفیت وجود ندارد همان پول را بدهند؟ یا نباید دولت این وسط به فکر حل مسئله و راضی کردن دو طرف باشد؟»
مدارس با هزینه هایی که باقی است
بعد از آن چه گفتیم به سراغ موسس یکی از مدارس غیر انتفاعی مشهد رفتیم تا با او درباره بحث شهریه هایی که حالا دیگر قرار نیست بخشی از آن به خانواده ها برگردد، صحبت کنیم. موسس این مدرسه در همان ابتدا با اشاره به هزینه های مدارس گفت: «بسیاری از خانواده ها گمان می کنند که چون مدارس تعطیل شده باید به آن ها شهریه برگردانده شود در حالی که مدارس هزینه های شان همچنان باقی است و باید هزینه های اجاره و حقوق کادر آموزشی را پرداخت کنند و سعی کرده اند با برگزاری کلاس های آنلاین تدریس را تعطیل نکنند و به دانش آموزان آموزش دهند.»
وقتی از او می پرسیم با سود حاصل از کم شدن هزینه های جاری چه می کنید، می گوید: «مگر چقدر از هزینه های ما کم شده، هزینه آب و برق و گاز مدارس بر اساس تعرفه خاص محاسبه می شود که رقم ناچیزی است و در طول این سه ماه به دو میلیون هم نمی رسد این در حالی است که مدارس معمولا روز در میان در اختیار معلم ها قرار می گیرد تا بتوانند با استفاده از اینترنت و محیط مدرسه به تدریس آنلاین بپردازند.» این موسس مدرسه غیر انتفاعی در پایان از چک های برگشتی والدینی که قسط آخرشان را پرداخت نکرده اند هم این گونه گفت: «مدارس هم از کرونا ضربه خورده اند همین چک های برگشتی اسفند ماه که معلوم نیست کی نقد شوند هم از معضلات مدارس است، مدارس ما به والدین اطلاع داده اند که نگران نباشند و تا بعد از کرونا لازم نیست چک هایشان را پاس کنند.»
با توجه به آن چه در بالا آمده است به نظر می رسد هر کدام از والدین و مسئولان مدارس نکات قابل تاملی دارند و بدیهی است این دو طرف هم مانند بسیاری از مردم و مشاغل از کرونا دچار زیان و آسیب هایی شده اند به همین دلیل این ضرورت را ایجاد می کند که مسئولان ارشد تصمیم گیر و اجرایی این نکات را هم در تصمیم های خود لحاظ کنند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
جواد نوائیان رودسری – متن حاضر یادداشتی است به قلم روانشاد دکتر علی شریعتی که در 17 خرداد 1333، در شماره 1421 روزنامه خراسان به مناسبت سومین سالگرد درگذشت ملکالشعرای بهار منتشر شدهاست. اینکه چرا این نوشتار در مناسبت خود، یعنی روز اول اردیبهشت منتشر نشد، معلوم نیست؛ اما میتوان آن را به شرایط کشور پس از کودتای 28 مرداد 1332 مربوط دانست. دکتر شریعتی در این زمان، جوانی 21 ساله و دانشجوی دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد بود. وی که فعالیتهای روزنامهنگاری خود را در روزنامه خراسان آغاز کرد، طی چند سال، یادداشتهای مبسوطی درباره مشاهیر ایران و جهان اسلام در این روزنامه دیرپا به رشته تحریر درآورد که در مناسبتهای مختلف، به علاقهمندان ارائه شده و خواهد شد. برای تکمیل بحث، توضیحاتی به صورت پاورقی در انتهای متن افزوده شدهاست. تلاشم بر این بود که متن، بدون پیراستگی تقدیم خوانندگان شود، اما از باب تسهیل در قرائت، افزودن برخی نشانههای سجاوندی گریز ناپذیر بود. این سند ادبی، تاریخی و مطبوعاتی را در سالروز درگذشت ستاره تابناک ادبیات معاصر خراسان، زندهیاد ملکالشعرای بهار، به همه دوستداران فرهنگ و ادب ایران زمین تقدیم می کنیم.
«پس از هفتصد سال در آسمان شعر و ادب ایران ستارهای درخشید که بیشک از بعد از جامی، شاعری بدین پایه و مایه نداشتهایم. اگر تاریخ ادبیات ایران را به سه دوره تقسیم کنیم، بهار سرآمد شعرای دوره اخیر خواهد بود. مرحوم بهار تنها لکهای را که بر دامن ادبیات ما نمودار بود، شست و شعر و ادب فارسی را از صورت تملقات و مدح و ثناهای بیجا بیرون آورد و در خدمت مردم محروم و رنجدیده که خود از این دسته بود، به کار برد. اگرچه شعرای گرانمایه و آزادهای داریم که به عمر خویش مدح کس نگفتند و حتی سالهای متمادی در سیاهچالهای زندان، زندگی را تباه کردهاند؛ ولی یا گوشهای گرفتهاند و به خود پرداختهاند یا در زیر شکنجه و آزار، شکایتها و نالههایی کردهاند که بر پیکر آزادگی و مردانگی خود ضربهای جبران ناپذیر وارد ساختهاند:
کاروان شهید رفت از پیش
وآن ما رفته گیر و میاندیش
از شمار دو چشم یک تن کم
وز شمار خرد هزاران بیش(1)
بهار تنها نابغه شعر و ادبی است که چون یک قهرمان سیاسی و یک مرد آهنین، در مبارزات خود همهگونه مصائب و محرومیتها را تحمل کرده و در سختترین شرایط، از زندان مردم را به آزادی خواهی ترغیب و تشویق کرده است. زندگی سیاسی بهار با انقلاب مشروطیت شروع شد و تا آخرین دقایق حیات خود دست از مبارزه نکشید. در این هنگام، بهار جوانی بیست و دوساله بود که روزنامه سیاسی «خراسان» را منتشر میکرد و یکی از سران انجمن سعادت به شمار میرفت. این انجمن که از آزادیخواهان و روشنفکران تشکیل یافته بود، در قیام مشروطیت تأثیر به سزایی داشت و مردم را برای تشکیل یک حزب قوی سیاسی آماده میکرد.
حزب دموکرات در 1328 قمری(2) در خراسان تشکیل شد و بهار عضو کمیته مرکزی آن شد و اولین بار در مسجد گوهرشاد دست به تظاهراتی زدند و بهار سخنرانی تندی علیه مداخلات روس و انگلیس ایراد کرد و در روزنامه نوبهار نیز مقالات آتشینی برضد بیگانهها و عمال استبداد مینوشت که به دستور سفیر روس توقیف و خود او به تهران تبعید شد. بهار در زمان ناصرالملک(3) در مشهد تحولی برپا کرد. مردم تعطیل عمومی اعلام کردند و در تلگرافخانه متحصن شدند. در دوره سوم، وی از خراسان انتخاب شد ولی فراکسیون اعتدال(4) با اعتبارنامهاش مخالفت کرد ولی بعد از شش ماه تصویب شد. در کابینه سپهسالار (5) به بجنورد تبعید شد و در دوره چهارم از آنجا انتخاب شد. در این دوره فعالیتهای ادبی و سیاسی او به قدری زیاد است که از بحث این مقاله خارج است. در دوره پنجم از کاشمر به نمایندگی انتخاب شد. در این دوره، بهار عضو فراکسیون اقلیت بود که به رهبری مدرس برای مبارزه با حکومت وقت تشکیل یافته بود.(6) فعالیتهای بهار در این موقع به قدری تشدید یافته بود که نقشه ترور وی را کشیدند ولی به جای او، واعظ قزوینی که شبیه به او بود، کشته شد.
در دوره ششم نیز انتخاب شد ولی در دورههای بعد به علت مخالفت با دستگاه حاکمه (7) انتخاب نشد و در 1308 به زندان افتاد. بعد از رهایی از زندان بهار به کارهای ادبی پرداخت و برای امرار معاش، کتابهای خود را به معرض فروش گذاشت و مشغول طبع دیوان خود شد؛ ولی شهربانی از آن جلوگیری کرد. در 1312 باز به زندان رفت و بعد از پنج ماه به اصفهان تبعید شد و کتابخانهاش را که با عمری خون دل خوردن تهیه کرده بود، غارت کردند.
بهار تا سال 1325 استاد دانشکده ادبیات بود و در این سال، از طرف حزب دموکرات قوام به نمایندگی مجلس انتخاب و لیدر فراکسیون آن حزب شد و اندکی هم در کابینه قوام وزیر فرهنگ بود. این صحنه از زندگی او کاملاً با روح آزاده و افکار و عقاید او فرق دارد؛ چنانکه محمود فرخ که از دوستان اوست، در اینباره گفته: «چندی مَلِک وزیر شد و قدر خویش کاست / آری مگر مَلِک نبود بهتر از وزیر[؟] / تا بُد مَلِک نداشت به گیتی دگر همال (8) / چون شد وزیر داشت به کشور بسی نظیر». در سال 1326 بهار که مرض سِل او را رنج میداد، برای معالجه به سوئیس رفت و سه سال بعد با اینکه از او جز تنی فرسوده و دلی افسره نمانده بود، یکی از بهترین آثار خود را به نام «جغد جنگ» سرود. بهار در ادبیات فارسی و پهلوی و روستایی (9) و عربی استاد و صاحب تحقیقات گرانمایهای است. بهار آخرین یادگار شعر و ادب قدیم ایران است و با مرگ او میتوان گفت آنچه رودکی آغاز کردهبود، بهار ختم کرد. ناتمام . علی شریعتی»
پاورقی و توضیحات
1-سروده رودکی در رثای شهید بلخی / 2- 1289 خورشیدی/ 3- نایبالسلطنه احمدشاه، یکی از انگلوفیلهای معروف و منحل کننده مجلس شورای ملی در 26 آذر 1290/ 4- از احزاب دوره مشروطیت با عنوان کامل «اعتدالیون» و رقیب جدی عامیون یا همان دموکراتها که بهار در آن عضویت داشت/5- محمدولیخان تنکابنی از رجال معروف عصر مشروطه/ 6- مرحوم شریعتی به واسطه شرایط هنگام نگارش مقاله، نمیتوانست بنویسد که فراکسیون اقلیت برای مقابله با رضاخان سردار سپه و اقدامات سیاسی او تشکیل شد/ 7- منظور دوران سلطنت پهلوی اول است/8- قرین، همتا/9- اشتباه چاپی است؛ منظور اوستایی است
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مصطفوی-ناپولی، وستهام و حالا هم اتلتیکومادرید؛ این تیم برای خرید سردار آزمون مهاجم ایرانی تیم زنیت روسیه باید با تیم های ناپولی و وستهام رقابت کند. تیم اسپانیایی پیشنهادی را برای سردار آزمون 25 ساله که تمام حرفه اش را در روسیه و با تیم های روبین کازان، روستوف و زنیت گذرانده در نظر گرفته است.امسال آخرین سال حضور «سردار آزمون» در زنیت است. این جمله را شاید باید با قطعیت ۱۰۰ درصد دربارهاش صحبت کرد. ستاره ایرانی تیم صدرنشین روسیه در ۲۵ سالگی، در آستانه یک انتقال بزرگ و خبرساز قرار دارد، انتقالی که میتواند آیندهاش را به طور کامل تحت تاثیر قرار دهد.
حدود سه سال است که مدام در رسانههای داخلی و خارجی از پیشنهادهای بزرگ و کوچک به مهاجم تیم ملی ایران شایعاتی میبینیم و میخوانیم. یک روز لیورپول، روز دیگر لاتزیو و مرتبه بعدی ناپولی اما هیچ وقت هیچ کدام از این شایعات به پای میز مذاکره نرسید و بعد از چند روز دست به دست شدن، در نطفه خوابید و سردار نیز در همان روسیه و در تیمهای روستوف، روبینکازان و زنیت مشغول بود. او در اروپا خوش درخشید و نگاهها را به خود خیره کرد. در این فصل نیز توانسته در رقابتهای مختلف برای آبیآسمانیهای سرزمین تزارها ۱۴ گل و هفت پاس گل به ثبت برساند و جزو موثرترین نفرات تیمش باشد. او در لیگ قهرمانان اروپا ۲ گل به ثمر رساند و حالا واقعا، در آستانه انتقال به یک باشگاه بهتر در لیگی شناخته شدهتر است. ناپولی اولین مشتری سردار بود. باشگاه ایتالیایی از خرید جدید خود یعنی فرناندو یورنته راضی نیست. کتوزو از خط حمله تیمش رضایت ندارد و در یک کنفرانس مطبوعاتی ادعا کرد که باید خط حملهاش مانند «برد پیت» خوشتیپ و جذاب باشد. دی لورنتیس، رئیس باشگاه ناپولی نیز خواستنِ سردار را تایید کرد. اما این پایان پیشنهادهای مهاجم ترکمن تیم ملی ایران نیست. دو مشتری جدید هم برای او از لیگ برتر انگلستان و لالیگای اسپانیا آمده است. باشگاه لندنی وستهم و اتلتیکو مادرید که در کارنامه خود نایب قهرمانی اروپا را دارد ؛ سردار کدام یک از این تیم ها را انتخاب می کند؟ آیا باشگاه زنیت به فروش سردار رضایت می دهد؟ صفحه ورزشی را بخوانید.
* درست است که سال گذشته سال بسیار سختی برایش بود؛ سالی که نه تنها کمترین حمایتی از فدراسیون متبوعش دریافت نکرد بلکه رفتارهایی با او شد که تا همیشه در ذهنش میماند. اما به قول خودش همه سختیهای 98 درنهایت برایش به شادی تبدیل شد؛ شادی به بزرگی کسب ورودی مسابقات قهرمانی جهان آن هم برای اولین بار در تاریخ توسط یک دختر دونده ایرانی. فرزانه فصیحی، رکورددار دوی 60 متر زنان ایران با آن جثه ریزنقش خود حالا عاشق محقق کردن کارهای بزرگ نشدنی است؛ درست مثل همان موقع که خیلیها دلسردش کردند و گفتند جهانی شدنش اتفاقی غیرقابل تصور است. او ولی به این مهم رسید و علاوه بر آن نامش را در تاپلیست 50 نفره بهترین دوندههای زن جهان قرار داد تا حالا رویای المپیکی شدن را در سر بپروراند. دختر لژیونر ایرانی که این همه موفقیت را تنها طی یک سال رقم زده، در مصاحبه با خراسان از ماجرای دعوتش به برنامه دورهمی حرف میزند و میگوید همیشه در رویاهایش خود را روی صندلی مهمان برنامه در مقابل مهران مدیری تصور میکرده. او حالا به خاطر قولی که به مدیری داده کتاب خوان هم شده است. این گفت و گو را در خراسان ورزشی بخوانید.
* کمک کرونایی دولت،فقط 4.5 کیلو گندم و تمام! در ویدئویی که منتشر شده مرد میانسال افغانستانی کنار یک کیسه گندم در وسط کوچهای در شهر کابل ایستاده و با کاسه بین مردم محله گندم توزیع میکند.او با لحن کنایهآمیزی میگوید: «نمیدانم این مقدار گندم را برای مصرف خود ما دادهاند یا برای مرغهای مان؟! به تازگی دولت افغانستان برای دست کم هزار خانواده نیازمند در کابل 4.5 کیلو گندم به هر خانوار کمک کرد. واکنشها به این میزان کمک دولت به نیازمندانی که به دلیل قرنطینه کابل بیکار شده اند، از همان زمان آغاز شد و تاکنون ادامه دارد.ویدئوهای متعددی از ساکنان پایتخت در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود که حکایت از نارضایتی و انتقاد مردم از کمیت، کیفیت و چگونگی توزیع گندم دارد. ادامه این خبر را در صفحه بین الملل بخوانید.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مصطفی قاسمیان - در روزهای گذشته، بحثهایی در شبکههای اجتماعی درباره پخش تیزرهای تلویزیونی فیلم «خروج» مطرح شده و ابهام بسیاری درباره رفتار سازمان صداوسیما در قبال فیلم تازه ابراهیم حاتمیکیا به وجود آمده است، خصوصاً با توجه به این که فیلمهای قبلی این کارگردان، سهم بالایی از تیزرهای تلویزیونی را به خود اختصاص میداد. در این خصوص، با توجه به این که حاتمیکیا سالهاست که با ادبیات انقلابی به تولید اثر میپردازد، انتظارها از صداوسیما برای یاری رساندن به این فیلم بالا بود. اگرچه فیلم «خروج»در چهار روز، به فروش یک میلیاردی رسیده است، اما میتوان اطمینان داشت که اگر تیزرهای تلویزیونی به یاری آن میآمد، قطعاً به فروش بیشتری میرسید. طبق اعلام رسمی اوج، 9 میلیارد تومان هزینه تولید فیلم «خروج» بوده و با این حساب، این فیلم باید 27 میلیارد تومان بفروشد تا به مرز سوددهی برسد. این در حالی است که «خروج» به تازگی مرز یک میلیارد تومان را پشت سر گذاشته و نیاز به حمایت صداوسیما دارد.
سیاست سازمان در پخش تیزر
ابتدا این توضیح را درباره روال معمول سازمان صداوسیما برای پخش تیزرهای تلویزیونی آثار سینمایی بخوانید. صداوسیما برای اغلب فیلمهای سینمایی که به اکران عمومی میرسند، شماری تیزر رایگان پخش میکند و در صورتی که صاحبان این آثار تمایل داشته باشند، میتوانند با پرداخت هزینه، شماری تیزر دیگر نیز بگیرند. اگرچه در این میان عوامل دیگری هم تأثیرگذار است. به عنوان مثال، برای آثاری که مضمون مورد حمایت سازمان صداوسیما داشته باشند، تسهیلاتی وجود دارد و گاهی تیزرهای بسیاری از آنها پخش میشود. در مقابل فیلمهایی با اشارات سیاسی خاص، مورد حمایت صداوسیما قرار نمیگیرند. همچنین بسیاری از فیلمهای کمدی نیز به خاطر جنس شوخیها، امکان پخش تیزرها را در رسانه ملی نمییابند. جالب این که سال گذشته برای فیلم «هزارتو» که تهیهکننده آن از سازندگان آگهیهای تجاری سازمان بود، تعداد قابل توجهی تیزر پخش شد و فیلم به فروش خوبی هم رسید.
توضیح رسمی ساترا
در چنین شرایطی به نظر میرسید «خروج» که با سرمایه سازمان هنری-رسانهای اوج ساخته شده و کارگردان آن ابراهیم حاتمیکیاست، تیزرهای تلویزیونی رایگان فراوانی دریافت کند و در برنامههای مختلف تلویزیون نیز مورد تمجید قرار بگیرد. با این حال از ابتدای نمایش این فیلم، هیچ تیزری به آن اختصاص نیافت و مورد بیتوجهی سازمان صداوسیما قرار گرفت. پس از بحثهای فراوان در شبکههای اجتماعی در این باره، بالاخره سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) وابسته به سازمان صداوسیما که بر سرویسهای ویاودی نظارت میکند، دیروز اطلاعیهای منتشر و شرط این سازمان را برای پخش تیزرهای تلویزیونی فیلمهای اکران آنلاین اعلام کرد. در بخشی از این اطلاعیه اینگونه آمده است: «بر اساس توافق ساترا و اداره کل بازرگانی رسانه ملی، در صورتی که فیلمهای سینمایی در ایام تعطیلی سینماها در رسانههای صوت و تصویر داخلی اکران شوند و در زمان اکران به نحو «غیرانحصاری» و از طریق تعداد قابل توجهی از رسانههای دارای مجوز قابل دسترس برای عموم باشند، میتوانند از امکانات تسهیلگرایانه تبلیغات فیلمهای سینمایی در رسانه ملی بهرهمند شوند.» بنابراین ایراد ساترا به این است که «خروج» تنها در فیلیمو و نماوا قابل دسترس است و دیگر سرویسهای ویاودی این فیلم را نمایش نمیدهند.
احتمال نقش روبیکا
با این حال دیروز یک رسانه از احتمال نقش اپلیکیشن روبیکا در این ماجرا خبر داد و نوشت: «ظاهرا صداوسیما اعلام کرده است که تنها در صورت نمایش این فیلم در اپلیکیشن روبیکا از تیزرهای این فیلم حمایت میکند و سایر پلتفرمها را به رسمیت نمیشناسد.» انتشار گسترده این تحلیل در رسانههای سینمایی، این شائبه را به وجود آورد که ممکن است تأکید ساترا بر پخش «غیرانحصاری» فیلمها در سرویسهای آنلاین، اشاره تلویحی به روبیکا داشته باشد؛ خصوصاً آن که میدانیم شرکت توسکا مالک اپلیکیشن روبیکا، شریک تجاری سازمان صداوسیماست و تبلیغات تلویزیونی اپلیکیشنهای تلفن همراه از مسیر این شرکت امکانپذیر است. حتماً به خاطر دارید چندی پیش و در جلسه ستاد عالی مبارزه با کرونا، علیعسکری رئیس سازمان صداوسیما اشاره کرد که تلویزیون امکان پخش تبلیغات اپلیکیشنهای تلفن همراه را ندارد، مگر آن که آگهیهای آن از مسیر توسکا بگذرد. تیزرهای تلویزیونی «خروج» نیز چون به نوعی تبلیغات فیلیمو و نماوا را خواهد داشت، ممکن است دچار این مسئله شود.
ساترا نقش روبیکا را تکذیب کرد
این شائبه را با علی سعد، مدیر روابط عمومی ساترا در میان گذاشتیم. او درباره ارتباط احتمالی روبیکا با پخش نشدن تیزرهای «خروج» گفت: «هیچ ارتباطی ندارد. ما امروز با رسانههای منتشرکننده این خبر تماس گرفتیم و خبر را اصلاح کردند. این رویه به این معناست که انحصار در صنعت صوت و تصویر فراگیر گسترده نشود و سرویسهای کوچکتر هم رشد پیدا کنند.» وی افزود: «این موضوع قبل از اکران به تهیهکننده اعلام شده بود، اما سازمان اوج قراردادی را از قبل بسته بود و به دلیل محذورات حقوقی، نتوانست این کار را انجام دهد.» سعد درباره عبارت «تعداد قابل توجهی از رسانههای دارای مجوز» که در اطلاعیه ساترا آمده است، این گونه توضیح داد: «پس از توافق با اداره کل بازرگانی سازمان صداوسیما، احتمالاً تا یکی دو روز دیگر دستورالعمل اجرایی این مسئله منتشر و به پلتفرمها و تهیهکنندهها اعلام میشود. در دستورالعمل گفته خواهد شد که چند رسانه مد نظر است و به چه مواردی باید توجه شود تا تسهیلات آنتن به آنها اعطا شود.» از آن جا که مسئله تبلیغات فیلمهای اکران آنلاین با پلتفرمهای آنلاین گره خورده است، این ابهام نیز به وجود آمده است که با وجود انحصار توسکا برای تأمین تبلیغات اپلیکیشنهای آنلاین در صداوسیما، تبلیغات این فیلمها چگونه ممکن است. روابط عمومی ساترا در این باره گفت: «به دلیل این که مسائل پیچیده تجاری ایجاد نشود، در تبلیغات فیلم، تنها نام فیلم برده میشود و نام پلتفرم اعلام نمیشود. در واقع این امتیازی به تهیهکنندههای سینماست تا در این شرایط کرونایی متضرر نشوند.»
احتمال پخش تیزرهای «خروج»
در این باره با مهرداد معظمی روابط عمومی فیلم «خروج» نیز گفتوگو کردیم. او درباره روند پخش تیزرهای فیلم گفت: «ما از روز اول به صداوسیما مراجعه کردیم و درخواست تیزرهای تلویزیونی را داشتیم. در ابتدا به خاطر این که اکران در قالب پلتفرمهای ویاودی تعریف شده بود، کلاً مخالفت شد. اما در ادامه قرار شد ساترا که نظارت بر پلتفرمهای آنلاین را انجام میدهد، قدمی بردارد و فیلم آقای حاتمیکیا، فتح بابی شود برای پخش تیزر تلویزیونی فیلمها و پلتفرمهای آنلاین.» معظمی در پاسخ به این سؤال که چرا سازمان اوج، اکران آنلاین فیلم «خروج» را تنها در دو پلتفرم انجام میدهد، نیز اظهار کرد: «انحصار دو سرویس، خواسته اوج نیست، ولی باید توجه داشت تنها بعضی از پلتفرمها میتوانند چنین بستری را فراهم کنند. اگر سایر پلتفرمها هم این امکان را داشته باشند، ما آمادگی همکاری را داریم.» وی در پایان درباره احتمال اکران این فیلم در دیگر سرویسها و در نتیجه پخش تیزرهای فیلم از صداوسیما نیز گفت: «ما منتظر تصمیم ساترا هستیم که ببینیم در قوانین جدید، باید فیلم در چند سرویس نمایش داده شود و آیا میشود «خروج» را به آن قالب ببریم یا خیر. چون تبلیغات تلویزیونی نفع جدی به فیلم خواهد رساند.»
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه اجتماعی- «وقتی به همراه راهنمای ایرانی در استانبول برای بازدید آپارتمان ها می رفتم، هنگام بازدید طوری این آپارتمان ها، شرایط سکونت و زندگی را توصیف می کرد که با وجود همه سختی هایش، سخت شیفته خرید می شدم، اما وقتی به عقلم مراجعه می کردم می دیدم خرید خانه با کمتر از مبلغ مد نظر قوانین مهاجرتی ترکیه فایده ای ندارد جز هزینه و از جیب خوردن...»
این ها صحبت های یک ایرانی بود که در سفر هفت ماه قبلم به ترکیه با او همکلام شدم.
می گفت: «من اگر خانه ام را در ایران بفروشم، می توانم آپارتمانی در استانبول خریداری کنم اما برای این که بخواهم شامل قوانین مهاجرتی این کشور شوم باید سه برابر این مبلغ هزینه کنم یعنی حدود4میلیارد تومان که یک سرمایه گذاری به حساب آید تا بتوانم ضمن اقامت، مجوز اجازه کار هم دریافت کنم...»
در صدر جدول خریداران
گرایش بخشی از ایرانی ها به خریدخانه در ترکیه به ویژه در سه سال اخیر که شرایط اقتصادی دچار دگرگونی شد امروز ما را در ردیف های بالای جدول خریداران خانه در ترکیه قرار داده است. آن طور که خبرگزاری آناتولی و رادیو اروپای آزاد نوشته اند، «آمارهای رسمی ترکیه حاکی از اوجگیری خرید مسکن توسط ایرانیان در ترکیه، حتی در دوران شیوع کرونا است. مرکز آمار ترکیه جمعه گزارش سه ماهه ابتدایی سال جاری را منتشر کرد که میگوید ایرانیان در ماه گذشته، مارس، ۴۶۵ واحد مسکن در ترکیه خریداری کرده و در صدر لیست مشتریان خارجی مسکن ترکیه قرار گرفتهاند.»
1868 خرید در 3 ماه
این گزارش که حداقل نیمی از آن در شرایط کرونا و سفرها با محدودیت همراه بوده است، می گوید: سه ماهه ابتدایی سال جاری میلادی ایرانیها ۱۸۶۴ واحد مسکن در ترکیه خریداری کرده و در این دوره زمانی نیز صدرنشین لیست مشتریان خارجی خانه بودهاند. قبلا عراق جایگاه اول را داشت، اما طی ماههای فوریه و مارس، خرید مسکن در ترکیه توسط ایرانیها از عراقیها فراتر رفت.
آمار 3برابری در 2 سال!
با این حال، آمارها نشان میدهد خرید خانه توسط ایرانیها در ماه مارس (اسفند و فروردین) نسبت به مارس پارسال نزدیک ۴۰ درصد و نسبت به مارس ۲۰۱۸ تقریبا سه برابر شده است.
ترکیه در سه ماهه سال جاری میلادی بیش از ۱۱ هزار مسکن به خارجیها فروخته است. بدین ترتیب ایرانیان مشتری ۱۷ درصد از کل منزلهایی بودهاند که در ترکیه به خارجیها فروخته شده است.
12 درصد خریداران خارجی ایرانی هستند
پارسال ایرانیان پنج هزار و ۴۲۳ واحد مسکن از ترکیه خریداری کردند و سهمی کمتر از ۱۲ درصدی از بازار مسکن ترکیه برای مشتریان خارجی داشتند. این آمار البته سابقه ای عجیب در ترکیه هم دارد. از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا آوریل (ماه چهارم میلادی) ۲۰۱۹ حدود ۱۳ هزار و ۳۳۸ مسکن در ترکیه طی چهار ماه ابتدایی سال فروخته شده که سهم ایرانیها از این رقم تقریبا 10درصد بوده است.
بررسی های میدانی یک خبرنگار
بررسی های خبرنگار خراسان در سفر ماه های قبل به این کشور حاکی است، ایرانی هایی که در این کشور اقدام به خرید خانه می کنند به چند دسته تقسیم می شوند. بخشی از آن ها الزاما کسانی هستند که امکان مهاجرت به کشورهای پرطرفدار را ندارند و تلاش می کنند بخشی ازاین احساس نیازشان را در ترکیه جست وجو کنند.
بخشی نیز صرفا خانواده هایشان را به آن جا فرستاده اند و خودشان در ایران کار می کنند. البته اقسام متفاوتی برای این افراد می توان برشمرد اما از حدود شش ماه قبل که قوانین مهاجرتی در این کشور تغییر کرد شرایط را برای ایرانی ها و خارجی های مقیم ترکیه دشوارتر کرد.
طبق قوانین جدید، با اجاره نشینی دیگر نمی توان مجوز اقامت یک ساله را دریافت کرد و مهم تر این که با کمتر از 250هزار دلار هم نمی توان صاحب اقامت دایم شد، بنابراین ممکن است یک فرد بتواند پس از گذر از خان کلاهبرداران با خرید خانه با کمتر از این مبالغ اقامت یک ساله دریافت کند اما از مجوز کار خبری نیست ضمن این که افتتاح حساب نیز در بانک های این کشور برای خارجی ها با محدودیت های اساسی همراه است.
قصه خرید خانه و مهاجرت به این گونه کشورها که خود نیز از نظر اقتصادی چنگی به دل نمی زنند شاید بیش از این که نفعی برای مهاجر داشته باشد، بیشتر سود دوسر بردی است برای آن کشورها...
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
پرونده پیچیده آرمان در قتل غزاله از دیوان عالی کشور به دادگاه کیفری یک استان تهران بازگردانده شد تا دوباره در شعبه 5 دادگاه کیفری استان تهران مورد رسیدگی قرار گیرد.
به گزارش رکنا، رسیدگی به این پرونده از اسفند سال ۹۲ آغاز شد و پسری ۱۸ ساله به نام آرمان به اتهام قتل دختر مورد علاقه اش به نام غزاله بازداشت شد. در حالی که وی به قتل این دختر اعتراف کرد، گفت: من و غزاله در سفر ترکیه که به همراه خانوادههایمان رفته بودیم، آشنا شدیم. دوستی ما ادامه پیدا کرد تا این که غزاله تصمیم گرفت از ایران برود. من خیلی ناراحت شدم و گفتم نباید این کار را بکند اما او قبول نکرد. ما با هم بحث کردیم و من هم او را هل دادم. به زمین افتاد و بیهوش شد. با میله بارفیکس چند ضربه به سرش زدم، جسدش را داخل چمدان گذاشتم، به بیرون بردم و جسد را داخل سطل زباله انداختم.
با وجود این ، او در جلسه رسیدگی به پرونده خود را بی گناه دانست و گفت: غزاله وقتی از پلههای خانه مان پایین رفت، همین که خواستم در ورودی آپارتمان را ببندم، ناگهان صدای جیغ اش را شنیدم، وقتی در را باز کردم، دیدم او از پلهها سقوط کرده است. هر چه صدایش زدم، جواب نداد. ترسیده بودم با زحمت او را به خانه بردم. از ترس پدر و مادرم غزاله را داخل چمدان جاسازی کردم و او را از خانه بیرون بردم تا کسی متوجه نشود و بعد هم جسد غزاله را در سطل زباله رها کردم.»این اظهارات در حالی بود که پلیس هیچ وقت موفق به پیدا کردن جسد دختر ۱۹ ساله که دو سال از آرمان بزرگ تر بود، نشد.
هر چند آرمان از سوی دادگاه به قصاص محکوم شد و سرانجام سه ماه قبل نیز برای اجرای حکم پای چوبه دار رفت اما پدر و مادر غزاله به او فرصت دیگری دادند تا شاید بگوید جسد دخترشان را کجا مخفی کرده است. اما در همین حال وکیل آرمان با توجه به این که جسد غزاله پیدا نشده و همچنین با طرح این موضوع که خانواده غزاله چند ماه بعدازماجرای قتل دخترشان از دانشگاه برای وی مرخصی تحصیلی گرفته بودند مدعی بی گناهی موکلش شد ودرخواست اعاده دادرسی داد که این موضوع از سوی قضات دیوان پذیرفته شد و پرونده برای رسیدگی دوباره به شعبه ۵ دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده شد تا بار دیگرآرمان محاکمه شود.
این درحالی است که پدر ومادر غزاله درباره موضوع گرفتن مرخصی تحصیلی برای دخترشان گفتند با توجه به این که هیچ سرنخی از جسد دخترمان پیدا نکردیم، مانند هر پدر ومادری که نمیتواند مرگ فرزندش را باور کند، امید داشتیم شاید دخترمان زنده باشد و با همین تصور از دانشگاهش یک ترم مرخصی تحصیلی گرفتیم. ما هنوز هم بعداز شش سال چشم انتظار یافتن سرنخی از دخترمان هستیم. دختری که در اوج جوانی و شوق زندگی بیرحمانه او را که تنها فرزندمان وتمام امید زندگیمان بود از ما گرفتند.
پدر غزاله گفت: قبل ازعید قرار بودآرمان را اعدام کنند اما من و همسرم یک بار دیگر به او مهلت زندگی دادیم فقط به این دلیل که واقعیت را بگوید و از دخترمان نشانی به ما بدهد. آرمان خودش در دادسرا و دادگاه به قتل دخترمان اعتراف کرد اما حالا می گوید من نکشتهام.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
آقایان محترم، آیا میدانستید بسیاری از خانمها به دلیل بیتوجهی شوهرانشان به آراستگی ظاهری، به زندگیمشترک خود بیانگیزه میشوند؟ در چند وقت اخیر، چندین پیامک با چنین مضمونی به دست ما رسیده است. به طور مثال یک مخاطب نوشته: «چرا مشاوران صفحه خانواده، فقط و همیشه به خانمها توصیه میکنن که در خانه آرایش کنن و لباس جذاب بپوشن اما هیچوقت به مردها چنین توصیهای نمیکنن؟ شوهر من از زدن یک ذره عطر هم دریغ میکنه، بعد توقع داره که ... ». داستان این هفته و تحلیل روانشناسی آن، در همین باره است.
داستان
از دست شوهر ژولیدهام کلافه شدم!
زن و شوهر جوری وارد اتاق مشاوره شدند که کاملا مشخص بود مدتهاست با یکدیگر قهر هستند. با فاصله از هم روی صندلیها نشستند و زن خیلی بیشتر از مرد، اخمهایش را در هم فرو کرده بود.
بعد از سلام و احوالپرسی، رو کردم به آنها وگفتم: «مشکل چیست؟» زن با لحن عصبی شروع کرد: «من دیگه از دست این مرد خسته شده ام! یه سر سوزن برای من ارزش قائل نیست.» پرسیدم: «چرا؟» زن ادامه داد: «هیچ وقت به خودش نمیرسه، انگار نه انگار که من هم آدمم، منم دل دارم! آرزو به دلم مونده یه بار یه ذره عطر به خودش بزنه، یه کم به خودش برسه، موهای سرش رو مرتب کنه، صورتش رو اصلاح کنه، لباس درست و حسابی بپوشه! چقدر باید این قیافه ژولیده و به هم ریخته رو توی خونه تحمل کنم؟» مرد پرید وسط حرف زن و رو به من گفت: «میدونید چیه خانم؟ همسر من توقع داره من عین زنها یه ریز به خودم برسم! بابا زنی گفتن، مردی گفتن!» زن که حسابی حرصی شده بود، رو کرد به مرد و گفت: «این که حداقل دو هفته یه بار بری سلمونی و یه نظمی به قیافهات بدی، توقع زیادیه؟ این که وقتی از سر کار میای خونه پاهات رو بشویی که ما مجبور نباشیم بوی جورابت رو تحمل کنیم، غیر منطقیه؟ حداقل ناخنهات رو که میتونی هفتهای یه بار بگیری؟!» این بار من رو کردم به مرد و گفتم: «فکر نمیکنم توقعات خانم شما، زیاد یا غیرمنطقی باشه. خب چرا به این خواستههای پیش پا افتاده همسرتون توجه نمیکنید؟» مرد جواب داد: «خانم روان شناس شما دیگه چرا؟ من یه مرد هستم! صبح تا شب سر کار دارم جون میکنم، بعد شب که میام خونه بیفتم دنبال این سوسول بازیها؟ پات رو بشور، عطر بزن، موهات رو مرتب کن! ولمون کنید تو رو خدا!» خندهام گرفت و گفتم: «فکر نمیکنم رعایت نظافت شخصی، سوسول بازی باشه! بیایید فرض کنیم خانم شما تصمیم بگیره از همین امروز در زمینه آراستگی و نظافت شخصی مثل خود شما رفتار کنه، همینقدر بیتفاوت و بیخیال، آیا میپسندید و میتونید به شکل طولانی مدت این وضع رو تحمل کنید؟» مرد کمی این پا و آن پا کرد و گفت: «راستش نه، نمیتونم اما به هر حال من مرد هستم و اون زن! باید یه فرقی بین زن و مرد باشه دیگه!»
تحلیل روانشناس
خانمتان را نادیده نگیرید!
بسیاری از آقایان به ظاهر خود توجه چندانی ندارند و متاسفانه به این نقطه ضعف خود، تحت عنوان «نشانه مردانگی» حتی افتخار هم میکنند! غافل از آن که وقتی به ظاهر خود اهمیت نمیدهند، انگار به شکل غیرمستقیم این پیام را به همسرشان میرسانند که ارزشی برای او قائل نیستند. در واقع خانمها در مواجهه با شوهری که به ظاهر خود بیاعتناست، دچار احساس «نادیده گرفته شدن» یا «بیارزش واقع شدن» میشوند و در نتیجه در رابطه با شوهر خود بیانگیزه می شوند. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید پیش از هر روان شناسی، این پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) بودهاند که بر اهمیت آراستگی مرد در برابر همسرش تاکید کردهاند. پیامبر(ص) میفرمایند: «همانگونه که مردان دوست دارند زینت و آراستگی را در زنان خود ببینند، زنان نیز دوست دارند زینت و آراستگی را در شوهرانشان ببینند» (مکارم الاخلاق ص 80).
نقش ظاهر افراد بر روان طرفمقابل
به لحاظ روان شناختی نیز انسانها موجوداتی هستند که بیشترین اطلاعات محیطی را از طریق «بینایی» به دست میآورند، پس هرگز نمیتوان از نقش پررنگ و تاثیرگذار «ظاهر فرد» بر روان طرف مقابل غافل شد. در این بین خانمها بسیار بیشتر از مردها به جزئیات ظاهری توجه دارند.
8 توصیه به شوهرها
شاید خبر نداشته باشید اما خانمها معمولا حتی به چیزهایی مانند موی بلند گوش یا بینی مردها هم توجه دارند! پس به طور کلی رعایت چند نکته در زندگی مشترک برای شوهرها ضروری است:
همیشه معطر و خوشبو باشید و هنگام خرید عطر، حتما با همسرتان مشورت کنید.
هنگام خرید لباس خانگی، رنگ و مدل مورد علاقه همسرتان را انتخاب کنید. همچنین سعی کنید لباسهای کهنه و کثیف نپوشید.
برای سفیدتر شدن دندانها هر شب مسواک بزنید و برای حفظ بهداشت دهان و رفع بوی بد آن، حتما از نخ دندان استفاده کنید.
از نظافت شخصی خود از جمله شستوشوی پاها پس از ورود به منزل، شستن دستها با صابون و کوتاه و مرتب کردن ناخنها غافل نباشید.
سعی کنید هر روز جورابهای خود را بشویید و به طور مرتب از دئودورانتها استفاده کنید.
استفاده از کرم ضد آفتاب و مرطوب کننده، فقط مختص خانمها نیست. شما هم بهتر است برای پیشگیری از آفتاب سوختگی و ایجاد چین و چروک زودرس، از کرم ضد آفتاب و مرطوب کننده پوست استفاده کنید.
رژیم غذایی مناسبی برای حفظ وزن ایده آل خود انتخاب کنید. میزان مصرف قند و چربی را به حداقل برسانید و در عوض مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید.
اصلاح موی سر و صورت را به طور منظم انجام دهید.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.