
ادعای روابط عمومی وزارت ارتباطات و پاسخ رائفی پور
تعداد بازدید : 6568
ماجرای پارازیت مرموز روی جی پی اس
جمال هادیان :در چندماه اخیر نزدیک بود پارازیت GPS یک فاجعه ایجاد و هواپیمایی در یکی از فرودگاه ها سقوط کند
منصوری- موضوع ارسال پارازیت یا امواج مختلکننده روی سامانه GPS بار دیگر با اظهارات رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی را به خود معطوف کرد. اما این موضوع از جمله مسائلی نیست که صرفا از زاویه فنی و از سوی وزارت ارتباطات مورد تحلیل قرار گیرد و مرور مسائل جهانی درباره آن خبر از حساسیت بالای آن می دهد. سید جمال هادیان ادعا کرده که در چندماه اخیر نزدیک بود پارازیت GPS یک فاجعه ایجاد و هواپیمایی در یکی از فرودگاه ها سقوط کند. هادیان همچنین اظهار کرده است که وزارت ارتباطات از عاملان پاداسکای، سامانه پارازیت GPS، شکایت کرده و گزارشش را هم به شورای عالی امنیت ملی داده اند. او می افزاید: متعجبم چرا به رغم این که ایشان بنا به اظهارات خودشان عامل این پارازیت خطرناک و حادثه ساز باشند با او برخوردی نشده است . ادعای روابط عمومی وزارت ارتباطات باعث شد رائفی پور که چندی پیش از تحویل چهارمین سامانه پاداسکای تولید شده توسط موسسه مصاف ایرانیان صحبت کرده بود به آن پاسخ دهد. در ادامه جدای از پاسخ رائفی پور به ادعای وزارت ارتباطات درباره سامانه پاداسکای هم بیشتر نوشته ایم.
سامانه پاداسکای یا سامانه بومیِ شناسایی و اخلالگر ریزپرنده ها چیست؟
پهپادهای تجاری و ریزپرندهها از سیستمهای هدایت رادیویی برخوردار هستند و گاهی توسط سامانه موقعیت یاب جهانی (GPS) نیز قابلیت مسیریابی یا بازگشت به نقطه اول پرواز را دارند؛ از این رو مناسبترین شیوه مقابله با این نوع ریزپرندهها را میتوان ایجاد اخلال الکترونیک در فرایند هدایت و ارتباط آن ها برشمرد. تارنمای پایگاه پدافند غیر عامل در 13 مهر سال گذشته درباره جدیدترین دستاورد و سامانه اخلالگر الکترونیکی که به منظور مقابله با مولتی روتورها و پهپادهای جاسوسی و مهاجم توسط نیروی زمینی ارتش توسعه یافته است نوشت: « این سامانه «اخلالگر گنبدی و جهتی شاهد» است که بر اساس اطلاعات منتشرشده قابلیت نصب روی خودرو و استقرار ثابت و همچنین کشف اهداف به صورت تصویری را دارد. بر اساس قابلیتهای ذکر شده برای این سامانه، میتواند با ارسال فرکانسهایی با طول موج بالا، گنبدی را برای محافظت از یک منطقه در برابر ورود ریزپرندهها و پهپادها در باندهای فرکانسی مختلف ایجاد کند.»
دلیل استفاده از سامانه پاداسکای
از جمله مواردی که میتوان آن را تهدید جدی از سوی پرندههای بدون سرنشین برشمرد، موضوع جاسوسی و تصویربرداری هوایی از اماکن ممنوعه، پادگانها، مراکز نظامی و صنعتی و ... با توجه به کیفیت بالای تصویربرداری این نوع از پهپادها ست.
دی ماه سال ۹۵ بود که پرواز یک «هلیشات» بر فراز منطقه پرواز ممنوع در مرکز تهران، واکنش پدافند هوایی و شلیک توپهای ارتفاع پست را به دنبال داشت.
با توجه به تهدید جدی که پرواز پهپادهای کوچک در اماکن و محیطهای ممنوعه پروازی میتوانست ایجاد کند، بررسی روشهای مقابله با این نوع پرندهها با محوریت سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش به عنوان قطب طراحی و ساخت سامانه جامع مقابله با تهدیدات نوین ریزپرنده در دستورکار نیروهای مسلح قرار گرفت و در آذر سال ۱۳۹۵ و در جریان برگزاری رزمایش محمد رسول ا...(ص) نیروی زمینی ارتش، نخستین سلاح اخلالگر الکترونیک برای مقابله با پهپادها و ریزپرنده ها به نمایش درآمد.تا این جای کار موضوع چندان به رائفی پور ربط پیدا نمی کند اما گویا در این میان وی و موسسه تحت مدیریتش نیز وارد ماجرای تولید و راه اندازی یکی ازاین سیستم ها شده بودند . تا جایی که حدودسه ماه پیش بود که رائفی پور در ویدئویی خبر از تحویل چهارمین سامانه پاداسکای تولید شده توسط موسسه مصاف ایرانیان به سفارش دهنده داده بود و در انتهای ویدئو با پهپاد پستی که چندی پیش وزیر ارتباطات از آن رونمایی کرده بود شوخی می کند و می گوید: «اگه احیانا پپه ای وارد حریم شما شد با این پپه کش می تونید باهاش مقابله کنید.» و بعدها در توئیتی نوشت که به دلیل این شوخی برخی به شدت ناراحت شده و به حراست های ادارات گفته اند سامانه ما رو نخرند!
شکایتی که سال های قبل هم انجام شده
پیش از این ودر مهرماه سال 97 گزارشهایی از بروز مشکلاتی در این سامانه ناوبری جهانی مطرح شد که در آن مقطع وزیر ارتباطات در باره اختلال به وجود آمده در سامانه GPS در شهر تهران گفته بود: «براساس گزارشهای دریافتی از سیستمهای نظارتی رگولاتوری، سیگنال مزاحمی در یک منطقه از تهران شناسایی شد که این سیگنال باعث اختلال در سامانه GPS شده بود. در این زمینه شکایتی به قوه قضاییه ارجاع شده تا با بررسی دستگاههای امنیتی مبدأو منشاء این سیگنال شناسایی شود اما هم اکنون این سیگنال غیر فعال است.» سال گذشته نیز حسین فلاح جوشقانی رئیس سازمان رگولاتوری درباره اختلال سیستم GPS با ایرنا گفت و گوکرده و در آن گفته بود: «بر اساس گزارشهای دریافتی و شکایات واصله و همچنین بررسیهای میدانی به عمل آمده اختلال عمدی در سیستم GPS موجب اختلال در سامانههای ناوبری هواپیمایی شده است و شبکههای اینترنت مبتنی بر TD LTE در کاربردهای مبنی بر GPS را مختل کرده است.»
ادعای روابط عمومی وزارت ارتباطات
و پاسخ رائفی پور
روز گذشته نیز رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات خبر داد که این وزارتخانه از عاملان پاداسکای شکایت کردهاند؛ سامانهای که در شبکه های اجتماعی ادعا شده علی اکبر رائفیپور مسئولیت آن را پذیرفته است . به گزارش انصاف نیوز، همین موضوع باعث شد تا مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات در پاسخ به سوالی در خصوص رائفی پور بگوید: اگر درست حدس زده باشم، پاداسکای سامانه پارازیت GPS هست. تولید پارازیت به هر نحو یک کار غیرقانونی است و البته روی GPS علاوه بر غیرقانونی بودن، بسیار خطرناک هم هست. »
اما بعد از این ادعای روابط عمومی وزارت ارتباطات رائفی پور در توئیت به آن پاسخ داد و نوشت: «ببینید چگونه روابط عمومی آذری جهرمی آسمان را به ریسمان بافته تا خبر چند ماه گذشته اختلال GPS یک هواپیما را به ما ربط دهد! و چگونه رسانه هایشان برای نشر اکاذیب سر خط شده اند.نخیر جناب! آن چه بافته اید هیچ ارتباطی به سامانه ما ندارد و کاملا مشخص است اطلاعی از نحوه و نتایج عملکرد پاداسکای ندارید بیش از ۵۰ تست صورت گرفته سامانه پاداسکای در حضور و با درخواست مسئولان و مجموعه های امنیتی کشور بوده و بحمدا... هیچ خطایی نداشته ایم کاش همان طور که وزیر شعار می دهد حامی شرکت های دانش بنیان می بودید و مسائل سیاسی را در پیشرفت کشور دخیل نمی کردید.»