
بپرس تا بگم
تعداد بازدید : 29
از حرف زدن در جمع میترسم
نویسنده : رضا شمآبادی| روان شناس بالینی کودک و نوجوان

«در جمعهای دوستانه معذبم. هیچ حرفی برای گفتن پیدا نمیکنم. دوستانم فکر میکنند مغرورم درحالیکه خیلی دوست دارم با آنها ارتباط برقرار کنم. میترسم مسخرهام کنند، حرف بیربطی بزنم یا کسی را ناراحت کنم».
قبل از هرچیز از اینکه این سوال را برای ما فرستادی و سعی داری رابطه خوبتری با دوستانت ایجاد کنی، متشکرم. امیدوارم با بهکارگیری این نکات، به هدفت دست پیدا کنی. رابطه یک نیاز است که روی ژنهای ما نوشته شده و نقشاش در جایجای زندگیمان پررنگ و مهم است. بنابراین همه ما لازم است که روزبهروز اطلاعات و مهارتهای ارتباطیمان را بیشتر و بهتر کنیم و این تلاش، مختص افراد خاصی نیست. در ادامه چند پیشنهاد کلیدی دارم برای شما و همه کسانی که میخواهند روابط دوستانه و حتی خانوادگی بهتری داشتهباشند.
نکته اول و از مهمترین اصول ارتباط، گوش دادن است. گوش سپردن خوب زمانی است که طرف مقابل بفهمد تمرکز و حواسمان متوجه اوست. وقتی تمرکز نداریم، مرتب ساعتمان را نگاه میکنیم، موبایلمان را چک میکنیم، خمیازه میکشیم و این حس را به او میدهیم که حرفهایش چندان مهم نیست. برای گوش دادن فعال لازم است که با زبان بدن، توجهمان را به دوستمان نشان دهیم مثلا با «اوهوم، آها یا بله» و تکان دادن سر. همچنین باید بدانیم گوشدادنی فعال و خوب است که مهلت کافی در اختیار مخاطب قرار دهد و مدام به این فکر نکنیم که در جواب چه باید بگوییم.
نکته بعدی این است که موضوع را خارج از جمع با یکی یا چندتا از دوستان قابل اعتمادمان درمیان بگذاریم؛ یعنی به آنها بگوییم که دوست داریم رابطهای بهتر ایجاد کنیم و آنها برایمان مهم هستند. در یک فضای صمیمی و با سنجیدن شرایط، میتوانیم مشخصا درباره نگرانیهایمان هم صحبت کنیم؛ مثلا بگوییم «به نظرم میرسد شما فکر میکنید من آدم مغروری هستم اما مسئله غرور نیست بلکه من موضوعی برای شروع صحبت پیدا نمیکنم». همین بازگو کردن افکار کمک میکند رابطه بهتری داشتهباشید. چون حالا دوستانتان بهجای اینکه بخواهند از خودشان دربرابر شما- درواقع تصوری که از شما دارند- دفاع کنند، سعی خواهندکرد برای حل این قضیه بهتان کمک کنند.
این راهکار به کمی تلاش و صبوری نیاز دارد. میتوانید قبل از حضور در جمع، چند موضوع جالب پیدا کنید که حرفی دربارهشان داشتهباشید. این برنامهریزی، به شما کمک میکند بهمرور بر نگرانی اشتباه کردن و مسخره شدن، غلبه کنید؛ بعد از مدتی صحبت کردن درباره موضوعات از پیش فکرشده، میتوانید به خودتان و شیوه تحلیلتان بیشتراعتمادکنید. ضمن اینکه نظرات اشتباه داشتن درباره چیزی، ایرادی ندارد و اصلا یکی از دلایل صحبت کردن با دیگران این است که به اشتباهاتمان پی ببریم و اصلاحشان کنیم؛ همانطور که به آنها هم این فرصت را میدهیم.
در آخر باید بدانیم که بهجا و درست حرف زدن بهنوعی که نه مسخره بشویم و نه کسی را ناراحت کنیم، مهارتی است که با تمرین به دست میآید اما نمیتوانیم صددرصد مانع تعبیر و تفسیرهای دیگران از حرفهایمان بشویم. شاید بازخورد گرفتن، راه چاره باشد. مثلا میتوانیم بعد از دورهمی، دربارهاش با هم حرف بزنیم: «اینکه دورهم جمع شدیم برای من لذتبخش بود» و از دوستانمان بخواهیم آنها هم از حسشان بگویند.
شما هم میتوانید سوالاتتان
را به شمارههای بالای صفحه بفرستید تا
به کمک کارشناسان صفحه، پاسخ بدهیم.