
همراه با نوجوان 16ساله ای که برگزیده مسابقات فیزیکدانان جوان است
تعداد بازدید : 35
آرین، نیوتن، گالیله و بقیه دوستان!
گفت و گو
نویسنده : مصطفی میرجانیان| روزنامه نگار

«فیزیک»؛ با شنیدن این کلمه چه چیزی یادتان میآید؟ فرمولهای پیچیدهای که باید حل کنید تا به جواب برسید؟ کارهای شگفتانگیزی که نتیجهای خارج از انتظارتان دارد؟ امروز یک فیزیکدان خفن مهمان ماست. «آرین میرزایی» که چندماه پیش به عنوان برگزیده مسابقات فیزیکدانان جوان کشور انتخاب شد و حالا تا یک هفته دیگر به مسابقات جهانی مالزی میرود تا افتخارآفرینی کند. آرین که این روزها حسابی سرش شلوغ است، دعوت ما برای گفتوگو را قبول میکند تا از مسائل پیچیده فیزیک و مسابقه هفته بعد برای دوستانش بگوید. با این انیشتین نوجوان مشهدی آشنا شوید.
شما هم اگر دوست دارید، گزارشگر جوانه به سراغ تان بیاید، با شمارههای بالای صفحه درارتباط باشید.
در جستوجوی پاسخ برای مسائل بیجواب
چندماه پیش بود که آرین به عنوان برگزیده مسابقات فیزیکدانان جوان انتخاب شد. او میگوید: «PYPT یا فیزیکدانان جوان، مسابقاتی است که از طرف دانشگاه تهران برگزار میشود و بچهها در زمینههای مختلف علمی با هم رقابت میکنند. من در زمینه فیزیک این مسابقات برگزیده شدم و حالا میخواهم به مسابقات مالزی بروم. مسابقات IYSIE یا همان نوآوریهای مالزی هرسال درتیرماه برگزار میشود و نوجوانها از کشورهای مختلف در آن شرکت می کنند و در زمینههای مختلف علمی نوآوریهایشان را ارائه میدهند. من در این مسابقات میخواهم درباره پدیدههای فیزیکی که جواب خاصی برای آنها پیدا نشدهاست، مقالهای ارائه بدهم. مثلا در فیزیک پدیدهای وجود دارد که میگوید اگر دو جسم سبک و سنگین را به وسیله یک نخ به هم وصل کنیم، آنها را روی میله بگذاریم و جسم سنگین را در یک سمت و جسم سبک را در سمت دیگر میله قرار دهیم -به شکلی که بیشتر نخ به سمت جسم سبک باشد- درصورتی که میله در حالت تقریبا عمودی مثلا زاویه 120 درجه باشد، جسم سبک به دلیلی نامعلوم نمیگذارد که جسم سنگین سقوط کند. خب حالا فکر میکنید پیدا کردن پاسخ برای این موضوع چه فایدهای دارد؟ خیلی ساده است. همه پدیدههای فیزیکی یک روز به کار میآیند. مثلا شما تا حالا درباره حادثه سقوط آسانسور چیزی شنیدهاید؟ میدانید که با سقوط هر آسانسور چه حادثهای رخ میدهد؟ موضوع مورد مطالعه من میتواند در آینده کاری کند که دیگر هیچ آسانسوری سقوط نکند. مقاله من شاید الان کارایی چندانی نداشتهباشد اما علم همین است. موضوعات ساده کمکم پخته میشوند و چیزی را خلق یا از مشکلی کم میکنند».
فیزیک ات رو قورت بده!
چرا بعضیهایمان با فیزیک مشکل داریم؟ آرین توضیح میدهد: «فیزیک، تجلی دنیای ریاضیات در دنیای واقعی است. یعنی اگر بخواهیم فیزیک را درک کنیم اول باید عاشق ریاضی باشیم. به شکل کلی مسائل پیچیده ریاضی هیچ جایی به دردمان نمیخورند مگر اینکه قواعد و معادلات آن در فیزیک به کارمان بیاید وگرنه ریاضی صرفا یک علم محض است و فقط در دنیای فیزیک تجلی پیدا میکند و ارزشمند میشود. بنابراین آدمها چون از ریاضی دل خوشی ندارند از فیزیک هم خوششان نمیآید. من به فیزیک به چشم تفریح نگاه میکنم. حتی شرکت در مسابقات فیزیک را هم تفریح میدانم. مسابقات نوآوریهای مالزی هیچ تاثیری روی کنکورم ندارد و شاید برای بورسیه شدنم در دانشگاههای مختلف کمکم کند. یعنی مالزی رفتن را سکویی برای تحصیل در بهترین دانشگاهها نمیدانم».
از آرین درباره این روزهای قبل از مسابقه میپرسم، میگوید: «پیدا کردن یک مشکل و رفع آن برای اولین بار خیلی سخت است. اگر بتوانیم باری را از روی دوش دیگران برداریم، بین مردم شناخته میشویم. مثل دانشمندانی که بعد از سالها هنوز هم نام شان را
می دانیم. ما انسانها همهمان دنبال توجه هستیم و همین توجه است که باعث میشود تلاش کنیم تا در زمینههای مختلف به موفقیت برسیم. به نظر من علم، عشق میخواهد. اگر عشق باشد، هرکار سختی هم مثل تفریح است. این یک هفته شب تا صبح بیدارم و روی مقالهام کار میکنم اما برایم لذتبخش است چون این لذت از روی عشق میآید. مثل مادری که عاشق فرزندش است و با همه سختیها از او سیر نمیشود».