
گپی درباره نوجوانی و مهارتهای ضروری این دوره سنی
تعداد بازدید : 58
همه چیزهایی که مدرسه به ما یاد نمیدهد
دورهمی
نویسنده : الهه توانا| روزنامه نگار

ما غیر از ریاضی و تاریخ و زبان انگلیسی چه چیزهای دیگری باید بلد باشیم؟ این چیزها را کجا، کی و از چه کسی باید یاد بگیریم؟ مهمانان این هفته دورهمی جوانه، جمعی از اعضای یک گروه روباتیک، پیشنهاد کردند درباره مهارتهای اجتماعی حرف بزنیم چون معتقد بودند در دوران نوجوانی، یادگیری یکسری مهارت ضروری است ولی نه کسی بهشان آموزش میدهد و نه فرصت و شرایطش فراهم میشود. «بهاره احمدیان»، «فاطمه اکبری»، «آیریانا نوشاد» و «یاس هادیون»، دوستان 16ساله ما، مسئله نوجوانیها و توانمندیهای اجتماعی را بررسی کردند. این شما و این نتیجه جلسه جذاب ما با حضور افتخاریِ «کشک»، روبات جنگنده!
آداب معاشرت
آیریانا بحث را با انتقاد از خودش و همسنهایش شروع میکند: «ما مهارتهای اجتماعی را بلد نیستیم؛ من درباره آداب معاشرت و ارتباط برقرارکردن، چیزهایی خواندهام و از دیگران هم پرسیدهام ولی وقتی میبینم همکلاسیهایم توی این چیزها لنگ میزنند، فکر میکنم خودم هم حتما رفتارهای اشتباهی دارم؛ مخصوصا درارتباط با بزرگ ترها که سختتر است چون هم باید مودب و رسمی باشی و هم موضوعی برای گفتن داشتهباشی نه اینکه بنشینی هی ازت سوال کنند و هی فقط جواب بدهی «خوبه»! مهارت دیگری که باید بلد باشیم، انتقادپذیری است. بعضی وقتها که اختلافنظری پیش میآید، میشنوم که دوستانم به هم میگویند فلان موضوع، غیرقابل بحث است و حتی حاضر نیستند به حرف همدیگر گوش کنند. بهنظر من بخش عمده این چیزها باید در مدرسه آموزش دادهشود چون خیلی از بچهها مثل خودم تکفرزندند و تا قبل از مدرسه، تجربه زیادی در ارتباط ندارند. همچنین بعضی از بچهها اجازه ندارند غیر از مدرسه، جای دیگری بروند و مدرسه تنها جایی است که میتوانند در آن با دیگران ارتباط برقرار کنند. مدرسه لازم است برای آموزش مهارتهای اجتماعی، کلاس اجباری بگذارد».
مسائل مالی
فاطمه، معتقد است مهارتهای اجتماعی باید آموزش دادهشوند اما نه بهعنوان درس چون شکل تکلیف و اجبار میگیرد و فایدهای ندارد: «ما در این سالهای نوجوانی، باید خودمان را برای ورود به جامعه آماده کنیم. من هم فکر میکنم مدرسه باید به ما در این آمادگی کمک کند چون اسمِ کاری که میکند، آموزش و «پرورش» است اما نه درقالب درس و کتاب؛ شاید بشود مثلا کارگاه آموزشی برگزار کرد. یکی از مهارتهایی که کمبودش را خیلی حس میکنیم، برخورد با پول است؛ ما نمیدانیم پول دقیقا چطور به دست میآید، چطور میشود نگهش داشت و چطور باید گلیم خودمان را از آب بیرون بکشیم. ما با این چیزها مواجه نمیشویم تا وقتی که به دانشگاه میرویم و آنوقت نمیدانیم باید چه کار کنیم. همهچیز را از درس توقع داریم، فکر میکنیم کسی که همیشه شاگرد اول بوده و در دانشگاه خوبی درس خواندهاست، بعد از تمام شدن درسش باید برایش فرش قرمز پهن کنند و فوری استخدام شود. خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی را کسی به ما یاد نمیدهد».
تفکر و اعتماد بهنفس
بهاره با آیریانا درباره بیمهارتی نوجوانها موافق است و گلایههای زیادی از مدرسه دارد: «ما هفت، هشت ساعت در روز در مدرسه هستیم؛ خیلیهایمان وقتی به خانه میرویم، کسی نیست چون پدرومادرهایمان شاغلاند و طبیعی است که آداب معاشرت و رفتارهای درست را بلد نباشیم. برای مدرسه، فقط درس مهم است و حتی زمانی را اختصاص نمیدهد که بچهها با هم وقت بگذرانند و درباره موضوعاتی غیر از درس حرف بزنند. زنگ تفریح هم همه دارند تکلیف ساعت بعد را مینویسند. اگر هم بگویی همهاش باید درس بخوانیم، جواب میدهند پس زنگ تفکر را برای چی گذاشتهایم؟ زنگ تفکر، اصلا معلم نداریم. معاون مدرسه میآید سر کلاس که بچهها شلوغ نکنند یا وقتش را به درس دیگری میدهند. یا مثلا درس انشا؛ یک چهارچوب تعیین میکنند و همه باید طبق آن بنویسند. کاری ندارم که نوشتن، فرمول ندارد. ما حتی اگر انشا نوشتن را هم یاد بگیریم، موقع خواندنش دستمان میلرزد. برای خود من سخت است در کلاسی که همهشان دوستهایم هستند، کنفرانس بدهم. کافی نیست که فقط درسها را یادبگیریم و به امتحان فکر کنیم».
مراقبت از خود
یاس هم مثل بقیه، یادگرفتن مهارتهای اجتماعی را لازمه ورود موفق به دنیای بزرگ سالی میداند و توضیح میدهد: «یکی از مهمترین چیزهایی که در مدرسه یاد نمیگیریم، این است که چطور مراقب سلامتی خودمان باشیم. در مدرسه یک زنگ ورزش داریم که بیشتر وقتها ساعتش را به درسهای دیگر میدهند. فرصت دیگری هم که برای تحرک نداریم. روزی هفت، هشت ساعت پشت میزهای سفت چوبی مینشینیم و زنگهای تفریح هم یا دارند ما را از کلاس بیرون میکنند یا سعی میکنند ببرندمان توی کلاس. غیر از اینها، ما بلد نیستیم از پس خودمان بربیاییم. مثلا اگر دانشگاه شهر دیگری قبول شویم، حتی نمیتوانیم خودمان را سیر کنیم. میدانم که در بعضی مدارس خارجی به بچهها آشپزی یاد میدهند و بهنظرم خیلی مهارت مهمی است».