اولین پالس های شورای نگهبان به طرح جدید انتخابات مجلس
کدخدایی: استانی شدن نباید به کاهش مشارکت بینجامد

دو عضو شورای نگهبان در گفت و گوهایی محتاطانه درباره طرح پر سروصدای استانی شدن انتخابات مجلس که بررسی آن در مجلس نهایی شده، اظهارنظر کردند. طرحی که برخی می گویند به احتمال زیاد ممکن است به انتخابات مجلس پیش رو نرسد، اما نمایندگان مجلس در تصویب آن اصرار زیادی دارند. در این طرح علاوه بر استانی شدن انتخابات، انتخابات به صورت حزبی هم برگزار می شود که این موضوع از سوی برخی چهره ها مورد انتقاد قرار گرفته است. این دسته از افراد معتقدند که هنوز زیرساخت های حزبی این طرح در ایران فراهم نیست. با این حال سخنگوی شورای نگهبان طی اعلام نظری که چند بار در خلال آن تأکید می کرد، هنوز نظر شورای نگهبان درباره این طرح مشخص نیست، گفت: استانی شدن انتخابات نباید منجر به کم شدن ارتباط نمایندگان با حوزههای انتخابیه و کاهش مشارکت شود. همچنین این طرح باید به گونهای باشد که ارتباط نمایندگان با حوزههای انتخابیه کاهش پیدا نکند زیرا میتواند مغایر سیاستهای کلی نظام باشد. عباسعلی کدخدایی در گفتوگو با ایسنا افزود: استانی شدن انتخابات نباید مسائل امنیتی و قومیتی را در برگیرد و اگر این موارد نباشد شورای نگهبان نظر خاص مثبت یا منفی درباره استانی شدن انتخابات ندارد.
ره پیک: ایراداتی درباره استانی و تناسبی شدن انتخابات مجلس وجود دارد
در یک اظهارنظر دیگر، سیامک رهپیک دیگر عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به این که بررسی این طرح به صورت غیر رسمی در پژوهشکده شورای نگهبان آغاز شده است، گفت: ایراداتی درباره استانی و تناسبی شدن انتخابات مجلس وجود دارد. به گزارش تسنیم، این عضو شورای نگهبان با بیان این که نمیدانم طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس به این انتخابات می رسد یا خیر، افزود: هنوز هیچ چیزی مشخص نیست و نمیتوان درباره زمان اجرای مصوبه مجلس برای استانی شدن انتخابات مجلس به طور دقیق قضاوت کرد. به گفته ره پیک، ممکن است شورای نگهبان هم در مدت قانونی 20 روزه نظر بدهد، اما در نهایت طرح به انتخابات پیش روی مجلس نرسد.
میرسلیم : این طرح در مجمع رد می شود
در همین حال میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفت: استانی شدن انتخابات خلاف سیاستهاست و در صورت ارائه در مجمع تشخیص، رد میشود.
اشاره حاجی بابایی به فشارها بر شورای نگهبان
حاجی بابایی رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی از فشارهایی بر شورای نگهبان برای تأیید این طرح خبر داده است. وی در گفت و گو با خانه ملت مطرح کرده است: علاوه بر ابهامات جدی که در این مصوبه هست، فشارهای پیدا و پنهانی وجود دارد که این مصوبه به تأیید شورای نگهبان برسد. حاجی بابایی تأثیر پشتیبانی شبکههای قدرت و پول در انتخاب نمایندگان را از دیگر اشکالات این مصوبه دانست و ادامه داد: با قانون شدن این مصوبه با توجه به گستره حوزه انتخابیه باید منتظر تأثیرگذاری پول و شبکههای قدرت در انتخاب نمایندگان مجلس باشیم که خود به دور از اهداف مترتب بر ایجاد یک مجلس سالم با حضور نمایندگان واقعی مردم است. چند نماینده دیگر مجلس در گفت و گو با خانه ملت نیز از این طرح انتقاد کرده اند. به گزارش فارس، مهدی چمران عضو شورای راهبردی اصولگرایان گفت: استانیشدن انتخابات، شهرهای کوچک را از داشتن نماینده محروم میکند و قاعدتاً کسانی که در استانها و شهرهای بزرگ هستند و توان مالی و قدرت مانور بیشتری دارند رأی میآورند. در یک موضع گیری دیگر، ترقی عضو شورای مرکزی مؤتلفه به ذی نفع بودن نمایندگان فعلی در این طرح اشاره کرد و گفت: اگر قرار باشد افراد متخصصی با توانمندی بالاتر وارد صحنه انتخابات شوند، چون مطرح و رسانه ای نیستند، درمدت زمان محدود انتخابات امکان این را که بتوانند با نامزدهای فعلی رقابت کنند ندارند مگر این که هزینه سنگینی برای تبلیغ خودشان متحمل شوند.