
گفت و گوی اختصاصی با هنرمند ترکیه ای که فتومونتاژهایش در شبکههای اجتماعی دنیا پربازدید شده است
تعداد بازدید : 89
یک عکس ، تاثیر گذار تر از هزاران کلمه
پرونده
نویسنده : نسیم سهیلی | روزنامهنگار
دنیای امروز درگیر مسائل اجتماعی و بحرانهایی همچون فقر، اعتیاد، گرسنگی، جنگ، مهاجرت و امثال آن است و میلیون ها نفر به دلیل سیاست های غلط کشورهایی که سرشان برای راه انداختن جنگ و افزایش ناعدالتی ها در دنیا درد می کند، بخاطر منافع خودشان با این مشکلات مواجه هستند. این در حالی است که در آن روی سکه، هستند مردمی که در آرامش و با برخورداری از سطح رفاه بالایی به زندگی مشغول اند و با پول مالیات هایشان در سوی دیگری از دنیا جنگ افروزی می شود. این تناقض و دوگانگی جهان، زمانی که به وسیله هنر به تصویر در می آید، هیبت ناراحت کننده و واقعی خود را نمایان می کند. هنر نقاشی، فیلم، عکاسی، گرافیک و فتومونتاژ و امثال آن می توانند دریچه ای برای نشان دادن چنین موضوعاتی به رویمان بگشایند. به تازگی یک هنرمند اهل ترکیه، شروع کرده است به قیاس دو عکس از چهره دوروی جهان. او رفاه را کنار سختی قرار می دهد تا پیامش را این گونه و به وسیله هنر فتومونتاژ به گوش جهان برساند. او معتقد است که عکسها بعضی وقتها می توانند تاثیرگذارتر از هزاران کلمه باشند و راه حل بحران ها را می توان با کلمات پیچیده و بغرنجی در زبانهای گوناگون تشریح کرد اما برای خواندن و فهمیدن هنر نیاز به دانستن زبان جدید یا خاصی نیست. چیزی از انتشار نخستین عکسهای او در فضای مجازی نگذشته است که این هنرمند ترک طرفداران زیادی در سراسر جهان به دست آورده و آثار و آلبومهایش در شبکه های مجازی دست به دست می چرخد. در این پرونده گفت وگویی داریم با «اوگار گالن» تا بیشتر در خصوص اهدافش بدانیم و درباره تاثیرات این کارش از او بپرسیم.
«اوگار گالن» از اهدافش برای این همه تلاش خلاقانه می گوید
آیلان منبع الهام من بود
«اوگار» 29 ساله اهل ترکیه است و در استانبول زندگی می کند. او دانش آموخته رشته تجارت است. پس از دانش آموختگی هنر فتومونتاژ یا مونتاژ عکاسی را یاد گرفت و آن را برای سرگرمی در کنار کارش آغاز کرد اما امروز با وجود خلاقیت فوق العاده ای که در خلق آثارش از خود نشان داده و محبوبیتی که به دست آورده، این کار را خیلی جدی تر دنبال می کند و دیگر به عنوان یک سرگرمی صرف به آن نگاه
نمی کند. با مشقت فراوان گفت وگویی با او داشتیم، گپی که از فارسی به انگلیسی و از انگلیسی به ترکی برگردانده شد تا تقدیم شما شود.
جرقه تولید و انتشار این عکسها از چه زمان و چطور در ذهنتان روشن شد؟
همزمان با مهاجرت جنگ زدگان سوری من در دانشگاه پارالر مشغول به تحصیل بودم و همیشه و هر روز تعداد زیادی از آنها را می دیدم که از جنگ فرار کرده و به ترکیه آمده بودند و می خواستند از آن جا به اروپا مهاجرت کنند. یکی از آن هزاران نفری که در راه رسیدن به اروپا در اقیانوس غرق شد، پسر بچه کوچکی به نام «آیلان» بود که عکسش در روزنامه های مطرح جهان چاپ شد و دنیا را تکان داد. من با دیدن عکس جنازه او در کنار دریا، در همان سال کارم را به طور جدی آغاز کردم و او منبع الهام من بود.
هدفتان از ساخت و انتشار این عکسها چیست؟
من کارهایم را از همان ابتدا و لحظه به لحظه در سایتهای ترکی منتشر می کردم اما انتشار آنها به طور جدی و در سایت های جهانی از ماه نوامبر امسال شروع شد و این راهی بود که کارهای من جایگاه جهانی پیدا کند تا تمام دنیا بتوانند آن ها را ببینند که البته این به خاطر قدرت رسانه هاست. من فکر می کنم این کار مثبت بود و باعث آگاهی و هوشیاری جهانی شد. من میلیونها پیام تشکر از سراسر دنیا دریافت کردم.
ایده مونتاژ این عکسها چطور به ذهنتان میرسد؟
قبل از هر چیز باید بگویم من عکاس نیستم و عکسهایی که از آنها در مونتاژ استفاده می کنم، متعلق به خودم نیست بلکه از کار عکاس های با استعداد و مشهور استفاده می کنم و تنها با تکنیک خاص خودم، قیاس بین آن ها را به نمایش می گذارم.
چرا مسائل و مشکلات سیاسی و اجتماعی و به ویژه جنگ در کارهایتان پررنگ تر از سایر مسائل است؟
باید بگویم که جنگ تنها مسئله اصلی جهان نیست. قحطی، گرم شدن کره زمین و چیزهایی از این قبیل مسائلی هستند که مستقیم و غیر مستقیم در جهان پیرامون و زندگی ما تاثیر می گذارند. ممکن است اکنون شما درک نکنید که این مسائل مهم است اما در آینده این موضوعات و مشکلات روی شما هم تاثیر خواهد گذاشت و زندگی تان را تهدید خواهد کرد. حل کردن برخی از این مشکلات دیر و ناممکن است اما مسائلی نیز وجود دارد که می توان راه حلی برایش جست. مثلا اگر درباره مسئله مهاجران یا پناهندگان سیاسی فکر شود، این موضوع درک و در نتیجه حل می شود! بنابراین من با کارهایم مقایسه ای در جهان اطرافم انجام می دهم تا افکار را متوجه آن ها کنم.
آیا فکر می کنید موفق بوده اید که واقعیت جهان امروز و دغدغه هایتان را به مردم نشان دهید؟
من فکر می کنم وسیله کوچکی هستم که از طریق کارهایم درباره مسائل و مشکلات جهان اطلاع رسانی می کنم شروع این کار با افکار و اعتقادات من هم سو بود، بنابراین توانستم گام اول را بردارم. جهان قرار نیست برای همه ساکنان اش جای خوبی باشد! اما تغییر آینده در دستان من و تو است. به نظرم انسان ها از جنگ خسته شده اند و نمی خواهند بجنگند اما از دستشان کاری بر نمی آید. این جنگ در کنترل افرادی که خواهانش نیستند، هم نیست. حتی در جاهایی که دموکراسی و ارزش های انسانی شایع تر است. عکسها بعضی وقتها می توانند تاثیرگذارتر از هزاران کلمه باشند. راه حل بحران ها را می توان با کلمات پیچیده و بغرنجی در زبانهای گوناگون تشریح کرد اما برای خواندن و فهمیدن هنر نیاز به دانستن زبان جدید یا خاصی نیست. هنر مالک و صاحب همه زبان هاست. هنر برای بالا بردن آگاهی استفاده می شود و مدت زمان زیادی در ذهن ماندگار خواهد شد.
برخی کارهای شما را از نظر شباهت با کارهای گرافیکی «مرشد میشو» مقایسه می کنند، نظر خودتان دراین خصوص چیست؟
من کارهای مرشد را دیده ام. او خودش را نقاشی می کند! چیزی را که می خواهد باشد. به نظر من او ذهن زیبایی دارد و درنهایت باید بگویم او بسیار باهوش تر از من است.
چرا تکنیک مقایسه کردن را برای کارهایتان انتخاب کرده اید؟
مقایسه ای که من در کارهایم ارائه می دهم در دو بخش و حاوی دو پیام است. پیام هایی که آن را به وسیله کارهایم می خواهم برسانم متنوع و روان است. من می خواهم این مسائل را به ساکنان کشورهای غربی یاد آوری کنم زمانی که شما در یک محیط تجملی و پر از نعمت نشسته اید و اسراف می کنید، بعضی از شرقی ها در درد، فقر، گرسنگی و جنگ زندگی می کنند. من می خواهم به سران جهان شرق یادآوری کنم چرا آن ها نمی توانند راه حل بهتری برای حکومت داری، تحصیلات و پیشرفت های علمی برای مردم و جامعه شان به دست بیاورند؟ می خواهم به ساکنان کشورهای شرقی این پیام را بدهم که آن ها می توانند انسان های قدرتمندتری باشند. من فکر می کنم مشکل اصلی جهان امروزی فارغ از غربی و شرقی بودن، حرص و آز و بی عدالتی است.
چطور به چنین سوژه های جذابی در کارهایتان می رسید؟
موضوع و سوژه کارهایم با دیدن یک عکس خاص به ذهنم خطور می کند. عکس هایی که انتخاب می کنم خودش داستانی دارد و بر اساس آن داستان معادلش را پیدا کرده و عکس خودم را می سازم.
برنامه آینده تان چیست، آیا کارتان را ادامه خواهید داد؟
کسانی هستند که هنوز هم می خواهند من این عکس ها را منتشر کنم و از من توقع برپایی نمایشگاه دارند. شاید در آینده امکانش فراهم شد. زمان این را مشخص خواهد کرد.
حرف آخرتان را می شنویم...
من همیشه درگیر این مسائل بوده و خواهم بود و نظری درباره آینده جهان ندارم. تنها امیدوارم جهانی پر از صلح داشته باشیم.
7 فتومونتاژ بر گزیده از «اوگار گالن»
