
گروه ادب و هنر- همایش بینالمللی عطار نیشابوری پس از برگزاری دو روزه در نیشابور، با حضور شخصیتهای علمی و فرهنگی داخلی و خارجی در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در تهران به کار خود پایان داد. در آخرین روز از همایش بینالمللی عطار نیشابوری، زندگی، آثار و افکار با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران – دانشگاه مک گیل و با حضور استادان، فرهیختگان و دوستداران عطار و ادبیات فارسی، در دو پنل علمی در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار شد. به گزارش ایبنا، در این مراسم شخصیتهای علمی و فرهنگی داخلی و خارجی بسیاری به ارائه مقاله و ایراد سخنرانی پرداختند.
در ابتدای این نشست، حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ضمن قرائت پیام ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران درخصوص نخستین همایش بینالمللی عطار نیشابوری، سخنرانی کوتاهی درباره عطار داشت و گفت: یکی از سوالات مهم در باب حیات و احوال عطار این است که آیا عطار صرفاً یک تذکرهنویس بوده یا خود در قلمرو عرفان و سلوک، مواجهات عرفانی داشته است؟ ما در حوزه رویتها و مشاهدات یک مشاهده مبتنی بر حس داریم که آن را تجربه مینامیم و دیگری مشاهده بر بنیاد رویت درونی و معنوی است که آن را مواجهه میدانیم.
بلخاری ضمن خواندن ابیاتی ازالهینامه، افزود: عطار در این اشعار به صراحت از نوعی رویت باطنی و همچنین به صورت روشن از عطیهای الهی بر جان و روح خود سخن میگوید و مهمتر از آن ادراک و دریافت این عطیه الهی است. در الهینامه، باز هم، مفاهیم روشنتری در اثبات مواجهات عرفانی عطار داریم، اما دلیل دیگر غزل زیبایی است که در دیوان غزلیات او آمده و خود بیانگر آن است که به ویژه در مسئله عشق مواجهاتی عارفانه داشته و این مسیری بوده که برای خود برگزیده است.
این همایش در دو نشست دو و نیم ساعته و با عنوان «زبان فارسی و اندیشه ایرانی اسلامی عطار نیشابوری» به کار خود ادامه داد. در این نشست همچنین مهدی محقق، ریاست عالیه نخستین همایش بینالمللی عطار نیشابوری و مدیر موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران_ دانشگاه مکگیل، به عنوان آخرین سخنران در جایگاه حضور یافت و ضمن بیان مختصری درباره عطار و لزوم بزرگداشت مفاخر فرهنگی و شاعران فارسی، پیرو بیانات مقام معظم رهبری، از شرکتکنندگان و حامیان برگزاری این همایش تقدیر کرد.
بیانیه همایش
در پایان همایش هم، بیانیه ای توسط ساغر سلمانینژاد، دبیر علمی این همایش قرائت شد که در بخشی از آن آمده بود: شرکت کنندگان در این همایش ضمن سپاس و قدردانی از مسئولان محترم موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران - دانشگاه مک گیل، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، ستاد ملی روز عطار در استان خراسان و شهرستان نیشابور، استادان حاضر در این همایش و ارائه دهندگان محترم مقالات و سخنرانیها و دیگر حامیان علمی و معنوی این همایش، بر این موارد تاکید و توجه دارند:
1. ضرورت برگزاری همایشهایی علمی و با کیفیت برای معرفی سرمایههای بزرگ فرهنگی و ادبی کشور در جهت شناخت ابعاد شخصیت ارزشمند، آرا، افکار و آثار مهم آن ها.
۲. ضرورت توجه بیشتر در برنامهریزی، سیاستگذاری و حمایت از ادبیات عرفانی.
٣. با توجه به شخصیت جهانی عطار نیشابوری و وجود روز ملی عطار در تقویم کشور از این ظرفیت برای برنامهریزی و حمایتهای همه جانبه در جهت معرفی این سرمایه بزرگ فرهنگی_ادبی کشور استفاده شود.
4. برای سامان دهی پژوهشهای مربوط به عطار از محققان، استادان و پژوهشگران حوزه عطارپژوهی در داخل و خارج کشور، شبکه عطارپژوهان تشکیل شود تا با تبیین وضعیت موجود، پژوهشهای مربوط به عطار و شناسایی چالشها و ضعفها و آسیبها سامان یابد.
۵. انتظار میرود دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در دورههای تحصیلات تکمیلی، قطبهای علمی، نشریات علمی- پژوهشی و انجمنهای علمی رشته زبان و ادبیات فارسی و حوزههای مربوط، پایاننامهها و مقالات مستخرج از رسالهها را در قالب اولویتهای حوزه عطارپژوهی هدایت کنند.
6. از اولیای وزارت آموزش و پرورش و برنامهریزان این گستره بزرگ علمی درخواست میشود متناسب با میزان ظرفیت دانشآموزان مقاطع مختلف در برنامههای درسی، پیشبینی کنند از آثار عطار و دیگر سرمایه های فکری کشور استفاده شود.
۷. از نهادها، وزارتخانهها و مراکز فرهنگی و هنری کشور درخواست میشود برای اعتلای فرهنگ جامعه، زمینه مطالعات میانرشتهای در زبان و ادبیات فارسی و ادبیات عرفانی با حوزههای مختلفی چون هنر، در شاخههای مختلف ادبیات نمایشی، نگارگری و موسیقی، همچنین حوزههای روان جامعه، سیاسی و ... فراهم آورند تا به صورت کاربردی از ظرفیتهای عطار و همه سرمایههای فرهنگی و علمی کشور استفاده کامل شود.
۸. ما شرکتکنندگان در نخستین همایش بینالمللی اندیشه ایرانی- اسلامی (شیخ فریدالدین عطار نیشابوری) پیشنهاد میکنیم که در سالهای بعد، برگزاری این سلسله همایشها تداوم یابد و ضمن پیگیری این بیانیه از تجربه برگزاری این همایش و همچنین زیرساختهای فراهم آمده در دومین همایش به صورت مطلوب استفاده شود.
شرکت کنندگان در نخستین همایش بین المللی اندیشه ایرانی- اسلامی (شیخ فریدالدین عطار نیشابوری)