لباس تیم ملی به بدترین شکل ممکن و در حالی رونمایی رسمی شد که همه مان آن را دیده بودیم اما همان تصویر تکراری هم حواشی زیادی داشت. یکی از بحثهای مربوط به این لباس، به حذف تصویر یوز ایرانی برمیگردد، آن هم در شرایطی که طراحان این ایده معتقد بودند، آمدن یوزپلنگهای آسیایی به لباس تیم ملی در سالهای گذشته توانسته بود توجه بسیاری را به این گونه و اهمیت حفاظت از آن جلب کند. استفاده از تصویر یوزپلنگ آسیایی نخستین بار در مسابقات جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل روی پیراهن ملیپوشان فوتبال ایران نقش بست تا روی این گونه ارزشمند فرهنگسازی کند و از خطر پیش روی یوزها بگوید. این حرکت محیط زیستی چنان توجهات را به خود جلب کرد که در سال ۹۷ وقتی خبر رسید بازیکنان تیم ملی بدون یوزپلنگها به زمین سبز جام جهانی روسیه پا میگذارند، طراحی لباس ملیپوشان باز هم با انتقاد مواجه شد و در پاسخ به واکنشها گفتند این کار با تصمیم فدراسیون نبوده است. جالب این جاست که پس از چند سال مالک برند لباس تیم ملی چند وقت پیش گفته بود، یوز از پیراهن تیم ملی برای جام جهانی حذف شده ولی نمادی از پوستِ یوز روی لباس طراحی شده است، اما استفاده از نقشی از پوست یوزپلنگ روی لباسها انتقاد برخی از فعالان محیط زیست را به دنبال داشته است؛ برخی میگویند «طرح پوست یادآور شکار و تاکسیدرمی است، نه زندگی و حفاظت از گونه در معرض خطر.» زیبایی پیراهن بازیکنان هم اما آن چنان دلچسب نبود و به مذاق مردم و فوتبالی ها خوش نیامد. نکته عجیب تر هم لباسی بود که با عنوان پیراهن طرفداران تیم ملی خبرساز شد. پیراهنی که دو یوز را روبه روی همدیگر در حالتی تقابلی نشان می داد و به گفته برخی کاربران فضای مجازی تداعی کننده تقابل ایرانی ها با همدیگر است!
مرور لباس ادوار گذشته جام جهانی و حواشی همیشگی آن
شروع ساده و شیک با آدیداس

تیم ملی ایران برای نخستینبار در سال ۱۹۷۸ به عنوان تنها نماینده آسیا و اقیانوسیه راهی جام جهانی شد. در این تورنمنت، تیم ملی با لباسی که «آدیداس» آن را طراحی کرد، وارد مسابقات آرژانتین شد. لباس اول، متشکل از پیراهن و شورت سفید کوتاه ورزشی بود که در آن سالها رواج داشت. سه نوار دور آستین قرمز رنگ، سر آستین قرمز، یقه قرمز و اعداد متشکل از چند نوار قرمز با فاصله هم آن را تکمیل میکرد و پیراهن دوم، کاملاً برعکس و با تعویض رنگ قرمز به جای سفید طراحی شده بود. لوگوی متفاوت فدراسیون فوتبال و آرم قدیمی آدیداس هم از دیگر نکات قابل توجه این لباس است.
کیت شلوغ اما به یادماندنی

در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه، فدراسیون طراحی لباس ملیپوشان را به «پوما» سپرد تا یکی از به یادماندنیترین کیتهای تیم ملی آماده شود. برجستهترین نکته آن نوشته انگلیسی نام ایران با طرح سه رنگ پرچم بود و با نتایج درخشان شاگردان طالبی در آن سال، کاملاً در ذهنها باقی ماند. نوار نسبتاً پهن سبز رنگ آستین در لباس اول و سفید رنگ در لباس دوم (قرمز) که در شورت نیز ادامه مییافت، دیگر نقاط عطف این طراحی بود.
معمولی، مثل تیمِ ۲۰۰۶

برخلاف انتظارها، ایران در جام جهانی ۲۰۰۶ معمولیتر از همیشه ظاهر شد و انگار همین نقیصه، در لباس تیم ملی هم قابل مشاهده بود. برای دومین دوره پیاپی، «پوما» لباس ایران را طراحی و این بار طرحی بسیار ساده را عرضه کرد. لباس اول، پیراهن و شورت یک دست سفید بود که تنها دو نوار باریک روی شانه و جوراب به رنگ قرمز را در خود جا داده بود و لباس قرمز رنگ دوم، از آن هم سادهتر به نظر میرسید. شاید تنها تفاوت آن، طرح نوار قرمز رنگ قوسی شکل پشت پیراهن و استفاده از اعداد سبز رنگ بود که پیش و پس از آن هیچگاه برای تیم ملی در جام جهانی تکرار نشد.
با طرح یوز در قلب آمازون

بعد از دو دوره متوالی همکاری فدراسیون با پوما، نوبت به آلاشپورت رسید تا لباس تیم ملی برای جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل را نقش بزند. مهمترین ویژگی کیت تیم ملی در آن سال، طرح یوز ایرانی بود که با خطچین طوسی کمرنگ در وسط پیراهن و به منظور کمک به حفظ این گونه جانوری چسبیده بود و لقب «یوزها» در همان سال برای ملیپوشان قوت گرفت. استفاده از اعداد مشکیرنگ برای اولین بار، نوار پهن قرمز روی سینه و نوار باریکتر سبز روی شانه از دیگر ویژگیهای این لباس به شمار میرفت. یکی از نکات جالب این لباس، شایعاتی بود که در خصوص فیک یا غیراصل بودن آن مطرح شد و برخی معتقد بودند یکی از شعب آلاشپورت و نه برند واقعی این کیت را طراحی کرده است.
فلاشبک به ۴۰ سال قبل با همان برند

با اصرار کیروش و بحث و جدلهای فراوان، پیراهن تیم ملی در نخستین تجربه حضور متوالی در جام جهانی، دوباره به دست آدیداس طراحی شد. این برند سرشناس آلمانی اما دوباره به سراغ همان ایده ۴۰ سال قبل خود در جام جهانی آرژانتین رفت و لباسی ساده با سه نوار قرمز در آستین کیت اول و سفید رنگ در کیت دوم را طراحی کرد؛ با این تفاوت که نسبت به سال ۱۹۷۸ اعداد در جلوی پیراهن درج شد و اعداد پشت نیز از گرد، به صورت خط تیز درآمد.